Autocasco w PZU - podjudza emocje...

• Autor wątku Autor wątku goldman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goldman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i z gory dziekuje za pomoc!

W skrocie bylo tak ze wykupilem pakiet OC/AC w Poznaniu na Cyryla ze skladka ok. 2100 zl na rok a przy drobnej kolizji z mojej winy okazalo sie ze mimo wyceny na 2800 zl przelali mi z autocasco ochlap 150 zl... (nieslusznie odjeli kwote 2300 zl z tytulu RZEKOMEGO udzialu wlasnego) :x

Ponizej tresc mojego odwolania, tresc ich negatywnej odpowiedzi i skan wniosku. Rozwazam oddanie sprawy do rzecznika ubezpieczonych - podstawowym celem pisania postu jest uzyskanie Waszej opinii:

Czy uwazacie ze takie oznaczenie we wniosku oznacza ze byl udzial wlasny???

Tresc odwolania:
http://gold-man.mjdruk.pl/tresc.txt

Odpowiedz z PZU:
http://gold-man.mjdruk.pl/odpowiedz.jpg

Wniosek o polise (zwroccie uwage na pkt.14 i legende na dole):
http://gold-man.mjdruk.pl/wniosek.jpg

Pozdrawiam

Na AC się nie rozeznaję za bardzo, ale wyjaśnienie PZU jest sensowne: skoro jest tylko jedna opcja do zaznaczenia, to niezaznaczenie jej oznacza, że ta opcja nie została wybrana, więc obowiązuje jej zaprzeczenie. Zauważ, że nazwy pozycji są tak skonstruowane, że jeśli jest tylko jedna opcja, to jest nią "NIE", czyli możesz z czegoś zrezygnować, a nie "wziąć więcej".
Zastanawia mnie tylko pkt 2: nie zaznaczono, że nie chodzi o ubezpieczenie krótkoterminowe, ale nie ma wpisanej liczby dni.

No tak tylko ze w legendzie na dole jest napisane: "Krzyzykiem oznaczono opcje ktore zostaly wybrane". Jezeli wybralem opcje TAK to powinna byc kratka z zaznaczonym na niej krzyzykiem - zreszta dysponuje nawet nagraniem rozmowy z pracownikiem PZU ktory tak to tlumaczyl. Pozatym na karcie glosowania na wyborach glos bez skreslenia jakiejkolwiek opcji tez jest nie wazny (nie dokonano zadnego wyboru). Wg. mnie nie jest zostala wybrana zadna opcja. Brak wyboru NIE nie oznacza TAK chyba ze byloby to wyraznie na dole zapisane.

[cytat="13Homer"]Zastanawia mnie tylko pkt 2: nie zaznaczono, że nie chodzi o ubezpieczenie krótkoterminowe, ale nie ma wpisanej liczby dni.[/cytat]

Na samej górze wniosku jest wpisany okres ubezpieczenia od 21.03.2007 do 20.03.2008 - roczne, zatem pkt.2 nie ma zastosowania

[cytat="goldman"]Wg. mnie nie jest zostala wybrana zadna opcja. Brak wyboru NIE nie oznacza TAK chyba ze byloby to wyraznie na dole zapisane.[/cytat]

Ja uważam wręcz przeciwnie - z treści tego punktu wynika iż zastosowano udział własny (dobrowolny) 20% sumy ubezpiecznia

Sprawdzałem też swój wniosek gdzie świadomie nie chciałem uzyskać zniżki z tego powodu, pole mam nie wypełnione w zakresie informacji o wysokości % i zaznaczony kwadrat nie.

Są zasady które Pani potwierdziła na ostatniej stronie wniosku - zobowiązanie dwóch stron do realizacji warunków zawartej umowy. Decydując się na 20% franszyzę redukcyjną pośrednik działając na rzecz ubezpieczyciela udzielił zniżki 55% na którą Pani przystała świadomie potwierdzając własnorecznym podpisem wniosek.

goldman wcale bym tak tego jak moi przedmówcy nie interpretował, bynajmniej nie z taka pewnością. Skalkuluje Ci to ubezpieczenie w poniedziałek lub wtorek. Powiem tylko ze brak opcji nie oznacza tak pewnego domniemania.
kluczową kwestią będzie czy otrzymałaś zniżkę za dobrowolny udział czy też nie. jeśli tak to poległaś jeśli nie Twoje jest na wierzchu.

Niestety udział własny i to do tego w odniesieniu do SU w Twojej polisie jest i został uwzględniony. Bardzo chciałbym Ci pomóc lecz niestety poległaś i ani Rzecznik ani sąd Ci nie pomoże i tego jestem pewien. Niestety to klasyczny przykład przepraszam za sformułowanie zmniejszenia składki.

Pzu postąpiło kalkulacji zgodnie z warunkami AC i szczegółowego zapisu w wniosku, jedyne co Ci pozostaje to żal do agenta jeśli Ci o tym nie uprzedził.
Przykro mi PZU na wierzchu

Pozdrawiam

Lokerso przecież napisałem że kalkulacja jest prawidłowa i uwzględnia zniżkę z tyt. franszyzy 8)

Czy PZU na wierzchu ?

Problem jest odwieczny - nie sprawdzamy warunków umowy którą podpsiujemy i "mądrość" przychodzi wraz ze szkodą. Pamiętać należy o tym, iż ubezpieczenie jest produktem i tak jak garnitur można je przygotować na wymiar - w tym przypadku naszego portfela.

To naprawdę jest tak, że potrącają od razu 20% całej sumy ubezpieczenia, a nie 20% wartości należnego odszkodowania? Więc jeśli ktoś ma szkodę w wysokości <= 20% kwoty ubezpieczenia, to nie dostanie nic?

Niestety zgodnie OWU tak jest. W teorii franszyza jest od potrąceń od SU zaś udział własny od szkody ale ze jest wolna amerykanka liczy sie to co w OWU.

JBrushi wiem ze to napisałeś jeno sobie musiałem sam skalkulować.

Pozdrawiam

Na w/w przykładzie - SU 11.900 franszyza redukcyjna 20% SU tj. 2.380 przy założeniu że nie ma innych potrąceń (w sprawie opisanej przez goldman jest jeszcze -10% z tyt. wieku kierującego) i kalkulacja jest w kwocie 2813,20 zł :

szkoda - 2813,20 zł; wypłata - 433.20zł.
szkoda - 2380 zł; wypłata - nie ma.

Powrót