Automatyczne odnowienie polisy AC/OC

• Autor wątku Autor wątku bogush
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogush

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
proszę o merytoryczną opinię / potwierdzenie poprawności mojego stanowiska w sprawie podwójnego ubezpieczenia OC wynikającego z automatycznych wznowień polisy.

Stan faktyczny

1. Ubezpieczenie początkowe po zakupie pojazdu
    • po zakupie samochodu był on ubezpieczony w PZU w okresie
      03.06.2023 – 02.06.2024
    • polisa ta nie została przeze mnie wypowiedziana, ponieważ:
      • pojazd był w leasingu,
      • zgodnie z rozmową z osobą odpowiedzialną za ubezpieczenia z ramienia PKO Leasing, zostałem poinformowany, że leasingodawca zajmie się wypowiedzeniem i obsługą polisy (O tym, że nie wypowiedzieli umowy, dowiedziałem się dopiero w połowie 2025 r. kiedy już auto nie było leasingowane.)
    • działałem więc w przekonaniu, że sprawa została prawidłowo obsłużona przez leasingodawcę
  2. OC w TU Warta – pełna ciągłość ochrony
    • okres: 03.06.2024 – 02.06.2025
    • następnie kontynuacja:
    • okres: 03.06.2025 – 02.06.2026
    • ochrona OC była ciągła, bez ani jednego dnia przerwy
  3. Automatyczne wznowienia w PZU
    • mimo obowiązujących polis Warty:
      • PZU automatycznie wznowiło polisę OC na okres
        03.06.2024 – 02.06.2025 (polisa nr 1094404202)
        – składka została opłacona po otrzymaniu wezwania, ponieważ zakręciłem się i myślałem, że to jest prawidłowe ubezpieczenie, opłaciłem dwie polisy zapominając zupełnie o polisie TU Warta. .
      • PZU ponownie automatycznie wznowiło polisę OC na okres
        03.06.2025 – 02.06.2026
    • po otrzymaniu wezwania do zapłaty za okres 03.06.2025 – 02.06.2026
      złożyłem wypowiedzenie automatycznie wznowionej umowy OC
      , powołując się na art. 28a ustawy
    • w odpowiedzi PZU poinformowało mnie, że:
      • umowa została rozwiązana,
      • jednak domaga się zapłaty składki w wysokości ok. 600 zł, tytułem rozliczenia okresu ubezpieczenia
  4. W całym opisanym okresie:
    • od 03.06.2024 r. do 02.06.2026 r. pojazd był objęty ważnym OC w TU Warta,
    • PZU nie ponosiło odpowiedzialności ani przez jeden dzień, ponieważ ochrona Warty obowiązywała od pierwszego dnia każdego okresu.

Podstawa prawna

Powołuję się na:
  • art. 28a ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r.
    o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK
w przypadku automatycznego wznowienia umowy OC, jeżeli posiadacz pojazdu ma zawartą inną umowę OC, może on wypowiedzieć automatycznie wznowioną umowę w dowolnym momencie
  • art. 28a ust. 2 ww. ustawy
zakład ubezpieczeń może żądać zapłaty składki wyłącznie za okres, w którym ponosił odpowiedzialność

Moje stanowisko / pytania

1. Skoro:
    • automatycznie wznowiona polisa PZU na okres 03.06.2025 – 02.06.2026 została wypowiedziana,
    • a pojazd był już od 03.06.2025 r. objęty ważnym OC w TU Warta,
    • czy PZU ma prawo żądać ode mnie jakiejkolwiek kwoty (ok. 600 zł), skoro nie ponosiło odpowiedzialności ani jednego dnia?
  2. Czy w opisanej sytuacji prawidłowe jest stanowisko, że:
    • składka należna PZU za okres 2025/2026 powinna wynosić 0 zł,
    • a żądanie zapłaty jakiejkolwiek części składki jest sprzeczne z art. 28a ust. 2 ustawy?
  3. Czy analogicznie mam prawo żądać:
    • zwrotu w całości składki zapłaconej do PZU za okres
      03.06.2024 – 02.06.2025 (polisa nr 1094404202),
    • jako składki nienależnej, ponieważ PZU również w tym okresie nie świadczyło ochrony?
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi – szczególnie interesują mnie doświadczenia praktyczne, interpretacje ubezpieczycieli lub orzeczenia sądów w podobnych sprawach.

Pozdrawiam
Cezary

Wypowiedzenie z art. 28a jest skuteczne z dniem złożenia wypowiedzenia, do dnia złożenia wypowiedzenia ochronę świadczą oba TU.

Bun napisał:
Wypowiedzenie z art. 28a jest skuteczne z dniem złożenia wypowiedzenia, do dnia złożenia wypowiedzenia ochronę świadczą oba TU.
Dziękuję za odpowiedź. Chcę jednak prosić o konkretne wskazanie podstawy prawnej Twojego twierdzenia.

Wskazujesz, że:

„Wypowiedzenie z art. 28a jest skuteczne z dniem złożenia wypowiedzenia, do dnia złożenia wypowiedzenia ochronę świadczą oba TU.”
Zgodnie z literalnym brzmieniem art. 28a ustawy z 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK:

– przepis ten mówi, że w przypadku podwójnego OC umowę zawartą w trybie art. 28 (czyli automatycznie wznowioną) można wypowiedzieć na piśmie,
– i że zakład ubezpieczeń może żądać zapłaty składki za okres, przez który ponosił odpowiedzialność – czyli za faktyczny okres świadczenia ochrony. (LexLege)
Natomiast nigdzie w art. 28a nie znalazłem zapisu, który by wyraźnie określał, że ochrona wygasa nagle dopiero z dniem złożenia wypowiedzenia, ani że do tego dnia „obowiązkowo” oba TU mają świadczyć ochronę — choć takie konsekwencje mogą wynikać z praktyki stosowania przepisu.

Prosiłbym więc o:

📌 który dokładnie przepis (np. ustęp, numer artykułu) miałeś na myśli,
📌 skąd to twierdzenie wynika — czy z jakiegoś orzeczenia sądu, interpretacji organu (np. Rzecznika Finansowego lub Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego), czy z literatury prawniczej,
📌 ewentualne linki / sygnatury tych orzeczeń lub dokumentów.

Sam art. 28a wskazuje jedynie, że ubezpieczyciel może żądać składki za okres odpowiedzialności (czyli faktyczny okres ochrony). Nie ma w nim bezpośrednio stwierdzenia, że ochrona trwa “aż do dnia złożenia wypowiedzenia”. (LexLege)

Chodzi mi konkretnie o podstawę prawną tego twierdzenia, a nie samą interpretację lub praktykę.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
10) z dniem wypowiedzenia umowy zgodnie z art. 28a ust. 1;

Dziękuję za doprecyzowanie.

Powrót