Automatyczne przedłużanie OC

• Autor wątku Autor wątku orticelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orticelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mam następujący problem kupiłem samochód w zeszłym roku (11.2007) i nie ubezpieczałem bo poprzedni właściciel zostawił mi swoje ubezpieczenie. Sądziłem, że jak obecne mi się skoczy to wykupie sobie nowe i będzie bez problemu z automatycznym przedłużaniem gdyż poprzednie nie było na mnie.

Teraz przeczytałem ustawę i wiem, że jest trochę inaczej. Nie wiem co za bardzo zrobić bezpiecznie OC wykupione przez poprzedniego właściciela było do 25.09.2008 (jeździłem samochodem służbowym wiec nie zwróciłem uwagi kiedy dokładnie się kończy - wiem mój błąd) Dziś chciałem ubezpieczyć samochód wyliczono mi składkę na 700zł ale poradzono aby dowiedzieć się jak jest z poprzednim ubezpieczeniem. Jak się dowiedziałem umowa ubezpieczeniowa została automatycznie przedłużona (i powinienem zapłacić 1270zł). Dodatkowo jest jeszcze jedna kwestia, ani ja ani poprzedni właściciel nie zgłosił ubezpieczycielowi , iż samochód zmienił właściciela (a chyba powinno to się zrobić w ciągu 30 dni od transakcji - jak czytałem) Tak naprawdę ubezpieczalnia nie wie na razie o moim istnieniu.
Chciał bym ubezpieczyć się w innej firmie bo różnica w kosztach jest naprawdę ogromna ale nie wiem czy potem i tak nie będę musiał ponosić kosztów innego ubezpieczenia co mogę zrobić w obecnej sytuacji.

Obecnie samochód jest zarejestrowany tylko na mnie, a nie mam żadnych zniżek i zastanawiam się czy mogę go zarejestrować tak żeby był jeszcze jakiś współwłaściciel może tak obniżę sobie koszty bo tak naprawdę nie stać mnie na ubezpieczanie prawie 2 razy droższe.

Ta nowa polisa i tak jest juz na Ciebie, poprzedni właściciel po prostu przedstawi umowę kupna-sprzedaży, gdy zażądają od niego zapłacenia składki. Tak więc nie zawieraj nowego, bo będziesz miał dwa.
W każdej chwili możesz ustanowić współwłaściciela, zdaje się, że nie trzeba do tego przerejestrowywać pojazdu, dokonuje się tylko wpisu w DR.

Witam
Mam trochę podobny problem. 2 tygodnie temu kupiłam samochód. Jego ubezpieczenie ważne jest do konca roku. Czy ono automatycznie przechodzi na mnie? Czy muszę to gdzieś zgłościć? I co w sytuacji gdy poprzedni właściciel miał zniżki a ja ich nie mam bo to mój pierwszy samochód?
Będę wdzięczna za jasną odpowiedź gdyż kompletnie się na tym nie znam :(

Ubezpieczenie automatycznie przechodzi na Ciebie, jako nowego właściciela pojazdu. Powinnaś zgłosić to Ubezpieczycielowi (obowiązek ma sprzedawca, ale Ty również możesz) a on wyliczy Tobie składkę "dla Ciebie" (sporządzi aneks do umowy).

Art. 31. 1. Ustawy z 22.05.2003 r. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.
2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

Dzięki za szybką odpowiedź.
Rozumiem że jak ubezpieczyciel dokona rekalkulacji składki to będę musiała dopłacić za okres od kupna samochodu do końca okresu ubezpieczenia ( w tym przypadku za 4 miesiace)?

Tak, jeżeli "wyjdzie" dopłata. Możesz również wypowiedzieć umowę OC (w terminie max 30 dni od daty kupna).

[cytat="versus":2utgq7qt]Art. 31. 1. Ustawy z 22.05.2003 r...Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje[/cytat:2utgq7qt]

Sorry, że się mieszam do wątku ale w nawiązaniu do mojego przypadku: http://forumprawne.org/o,23,92910.html

http://images5.fotosik.pl/238/88941bc6b01fe5dc.jpg

gdzie „Warta” podważa moje oświadczenie woli i pisze, że wypowiedzenie jest nieskuteczne mam następujące pytanie:

Jakie przepisy oprócz Ustawy regulują sposób i treść takiego wypowiedzenia oraz co przesądza o jego skuteczności / bezskuteczności ?

Może są jakieś rozporządzenia lub inne akty prawne ?
Skoro podałam pełne dane pojazdu i dokładny numer polisy a „Warta” nie ma problemu z identyfikacją o co chodzi
to czy mają prawo żądać ode mnie dodatkowych informacji po rygorem nieskuteczności wypowiedzenia umowy OC ?

Ma Pani rację. Nie musi Pani niczego dostarczać aby wypowiedzenie miało moc wiążącą.

Jeżeli jest to ubezpieczenie krótkoterminowe (zawierane przez handlarzy), to sądzę, że umowa i tak nie przedłużyłaby się automatycznie. Art. 28 nie dotyczy ubezpieczeń krótkoterminowych.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz.U. Nr 60, poz. 535).

Witam wszystkich chciałem opisać jak sobie poradziłem z moim problemem, może komuś się przyda.

Wiec tak ubezpieczenie mi się przedłużyło u starego ubezpieczyciela. Ale mimo to prawie rok bo od początku listopada do końca września jeździłem na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela - mimo, iż byłem kontrolowany przez policje nie zwrócili na to uwagi (ponoć tak nie można). Dość istotna kwestia to taka, że ja nie miałem, żadnych zniżek a poprzedni właściciel 60%.
W momencie jak poszedłem do jednej z placówek ubezpieczyciela to oczywiście nadal nie wiedzieli o moim istnieniu. Ale podpisałem aneks do poprzedniego ubezpieczenia przez co zostało przeniesione na mnie(nie dopłacając różnicy kosztów). No i zapłaciłem z góry składkę za rok kolejnego ubezpieczenia już bez zniżek.
Następnie umówiłem się z przedstawicielem tak, że po weekendzie doniosę dokumenty świadczące o tym,że przysługują mi zniżki. Czyli typowe zagranie dopisałem do dowodu rejestracyjnego ojczyma (który ma 60% zniżki) po tym jak darowałem mu połowę samochodu.
Potem jeszcze raz do ubezpieczyciela aneks do umowy no i nowe wyliczenie składki. Dzięki temu różnicę nadpłaconej składki dostałem z powrotem na konto.
Dzięki takiemu nie miałem, żadnych dodatkowych kosztów bo dopisanie do dowodu 0zł, a odpadku od darowizny się nie płaci w takim przypadku (tak przynajmniej wyczytałem bo kwota była powiedzmy rzędu 4000zł i dla ojczyma czyli I grupa).

versus napisał:
Ma Pani rację. Nie musi Pani niczego dostarczać aby wypowiedzenie miało moc wiążącą.

Jeżeli jest to ubezpieczenie krótkoterminowe (zawierane przez handlarzy), to sądzę, że umowa i tak nie przedłużyłaby się automatycznie. Art. 28 nie dotyczy ubezpieczeń krótkoterminowych.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
1) z upływem okresu, na który została zawarta;
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;
6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz.U. Nr 60, poz. 535).

Witam mam pytanie czy art 33 odnosi się do wszystkich pojazdów?? czyli ja rozumie że z chwilą wyrejestrowania przezemnie pojazdu moja umowa z ubezpieczalnią ulega samorozwiązaniu??

Powrót