Autoplagiat?

• Autor wątku Autor wątku Psv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Psv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
W styczniu zleciłem wykonanie stylu forum pewnej osobie za 400zł, oto ten styl - FifaCros.com Forum Style by ~samborek on deviantART
jednak okoła miesiąca później ten sam grafik wykonał bardzo podobny styl naszej konkurencji za 200zł, oto ten styl - Fifa-Freestyle ::

Na pierwszy rzut oka widać podobieństwo, jednak czy te dwa style sa TYLKO podobne czy można je nazwać autoplagiatem?

"Autoplagiat to dzieło będące powtórzeniem wcześniejszych utworów (lub ich znaczących fragmentów) tego samego twórcy."

Jeśli jest to autoplagiat to czy obydwie prace są nielegalne czy tylko ta druga?
Czy mogę zażądać zwroty pieniędzy od grafika?

Jak wyglądała umowa między Wami?
Czy nastąpiło przekazanie praw autorskich?

Właściwie nie. Rozmawialiśmy za pomocą komunikatora Gadu-Gadu jak ma to wyglądać, potem zapłaciłem i styl był "mój" ale podczas rozmowy mówiłem, że chce coś oryginalnego aby nie był to jeden ze styli podobnych do innych for naszej konkurencji. Konkurencja ma ciemne style, więc ja chciałem jasny, itp.

No tak, ale jeżeli w Waszej umowie nie było mowy o przekazaniu praw autorskich, to nadal dysponuje nimi twórca - może więc to samo dzieło sprzedać komuś innemu.

yhy, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy jeśli mialbym te prawa to czy te dwa style można by nazwać autoplagiatem?

yhy, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy jeśli mialbym te prawa to czy te dwa style można by nazwać autoplagiatem?

Sory za te 3 takie same wiadomości ale to wina przegladarki... sorki...

Trudno powiedzieć.
Jak dla mnie to, pomimo ewidentnych podobieństw niektórych elementów graficznych i kolorystyki, nie. Ale szczerze mówiąc nie miałbym pojęcia nawet, jak zacząć stwierdzać plagiat w czymś takim, jak aplikacja www - co tu sprawdzać? Kod html, css? Czy tylko wygląd końcowy. To naprawdę ciężka sprawa by była.

Bardzo dziękuje za udzielenie informacji :) Temat można zamknąć :)

Powrót