autoplagiat

• Autor wątku Autor wątku mariuszmariuszmarius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszmariuszmarius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Chodz o zdjęcie. Wykonałem dwa podobne zdjęcia na jednej sesji zdjęciowej, do jednego oddalem prawa autorskie. Jednak zdjecia nie byly identyczne, pare zmienionych gadzetow, troche inne ulozenie ciala modelki. Jednak modelka, miejsce wykonania fotografie, kilka innych gadzetow i sposob przerobienie fotografii zostaly takie same.Czy popelnilem autoplagiat? Dodam, ze zdjecia sa podobne (widac, ze z tej samej sesji) jednak nie sa identyczne, roznnia sie szczegolami.

Nie, nie istnieje coś takiego. W polskim prawie autorskie nie istnieje termin "plagiat" jest tylko przywłaszczenie autorstwa.

LeszsekS napisał:
Nie, nie istnieje coś takiego. W polskim prawie autorskie nie istnieje termin "plagiat" jest tylko przywłaszczenie autorstwa.
Ale czy to, co zrobiłem jest legalne? Skoro oddalem prawa do zdjecia, mialem prawo zrobic drugie, podobne zdjecie i z niego korzystac?

Przeniosłeś wyłącznie autorskie prawa majątkowe do konkretnego utworu. Podobieństwo utworów mogło by naruszać prawa autorskie osobiste a te cały czas są przy Tobie.

LeszsekS napisał:
Przeniosłeś wyłącznie autorskie prawa majątkowe do konkretnego utworu. Podobieństwo utworów mogło by naruszać prawa autorskie osobiste a te cały czas są przy Tobie.

Czyli krótko mówiąc, mogłem oddać prawa autorskie do zdjęcia, a potem udzielać licencji niewyłącznej do drugiego, podobnego zdjęcia? Czy tylko zachować drugie zdjęcie dla siebie? Przepraszam za taką ilość pytań, ale jest to dla mnie strasznie zawiłe.

To dwa osobne utwory, możesz rozporządzać i korzystać z nich osobno.

Powrót