Autorski zbior arkuszy

• Autor wątku Autor wątku raka7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raka7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry, chciałbym sprzedawać zestawy arkuszy maturalnych zawierających wyłącznie własne autorskie zadania. Pomysł na: zadanie - własny, sugerowaną odpowiedź piszącego - własny, komentarz do zadania - własny).

Opracowując zadania bede zmuszony korzystać (nie zawsze) z materiałów źródłowych:

tekst,
tabela,
wykres,
grafika,
schemat etc.

W tym celu, chciałbym korzystać z dostępnych w internecie upublicznionych grafik, schematów itp., fragmentów artykułów naukowych czy popularnonaukowych itd.

Motywuję to celem wyjaśnienia i nauczania, bez powyższych moje zadania nadal miałyby sens dydaktyczny, choć byłyby mniej wartościowe. Czy dla takiego stanu rzeczy, wolno mi powoływać się na prawo cytatu?

PS. Oczywisice po oznaczeniu źródła danego materiału, "na podstawie:...".

Z góry dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.

raka7 napisał:
... Czy dla takiego stanu rzeczy, wolno mi powoływać się na prawo cytatu? ...
Prawdopodobnie tak chyba, że autor cytowanych utworów uzna inaczej i zechce dochodzić swoich praw. Wtedy decyzja będzie należeć do Sądu.
raka7 napisał:
... po oznaczeniu źródła ...
To za mało.

Jeśli to za mało, to w jaki sposób należałoby oznaczyć cytowany fragment?

Tak właśnie, przyjąłem sposób oznaczania źródła tak, jak w pracach dyplomowych, co uwzględnia elementy wymienione w art. 34.

raka7 napisał:
... przyjąłem sposób oznaczania źródła ...
Widzę, że nie rozumiesz różnicy: wymagane oznaczanie źródła i autora

Czy zatem nie może być na przyklad tak: Nowak J., Kowalski S., 2007: Wpływ X na Y, Przegląd wiadomości, 3, str. 7 ?

Tu: Wpływ X na Y to tytuł artykułu, dalej tytuł czasopisma, numer i strona.

Powrót