Autorskie dobra osobiste

• Autor wątku Autor wątku twojmintaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twojmintaj

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Uprzejmie proszę o podanie przykładów autorskich dóbr osobistych do utworu, bowiem art.16 pr aut wymienia jedynie prawa przysługujące w razie ich naruszenia. Bardzo dziękuję za pomoc.

twojmintaj napisał:
Uprzejmie proszę o podanie przykładów autorskich dóbr osobistych do utworu, bowiem art.16 pr aut wymienia jedynie prawa przysługujące w razie ich naruszenia. Bardzo dziękuję za pomoc.
Nie należy mylić osobistych praw autorskich z dobrami osobistymi danej osoby (tu autora). To dwie różne kategorie prawne.

Art.16. określa listę osobistych praw autorskich przynależnych autorowi dzieła od momentu jego stworzenia. Nie jest to katalog zamknięty, ale stanowiący opokę tych praw. Prawdę powiedziawszy, nigdy nie miałem potrzeby określania dodatkowych osobistych praw autorskich...

I jeszcze jedno, to są prawa przysługujące wyłącznie autorowi danego dzieła, których nie można się zrzec, a co najwyżej nie egzekwować. Tak więc wszystkie osobiste prawa autorskie należą przez cały czas do autora i wyłącznie on może decydować o korzystaniu (bądź nie) z nich.

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że art 16 pr aut określa listę autorskich praw osobistych przysługujacych twórcy w razie naruszenia jego dóbr osobistych. Mam jednak watpliwości, gdyż moje zagadnienie do opracowania brzmi - autorskie dobra osobiste. Moje pytanie sprowadza się do tego czy w tym zakresie powinienem wymienić prawa z art. 16pr.aut., utożsamiając je z dobrami czy może z art. 23 kc m.in. wizerunek , ochrona korespondencji, nazwisko.

twojmintaj napisał:
Rozumiem że art 16 pr aut określa listę autorskich praw osobistych przysługujących twórcy w razie naruszenia jego dóbr osobistych.
Nie, to są PRAWA, które NALEŻĄ do autora dzieła. Nie ma to nic wspólnego z naruszeniami tychże praw. To ISTNIENIE tychże praw powoduje ewentualne ich naruszenie, a nie odwrotnie.
Moje pytanie sprowadza się do tego czy w tym zakresie powinienem wymienić prawa z art. 16pr.aut., utożsamiając je z dobrami czy może z art. 23 kc m.in. wizerunek , ochrona korespondencji, nazwisko.
Jak napisałem wcześniej - osobiste prawa autorskie, a dobra osobiste autora to zupełnie różne kwestie. Oczywiście w Twoim przypadku chodzi o prawa autorskie wymienione w Art.16. upaipp.

Dziękuję bardzo za pomoc.

Powrót