Autorskie prawo majątkowe [książka].

• Autor wątku Autor wątku NoName2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoName2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

przychodzę z pytaniem jak wygląda sytuacja w momencie, gdy tworzę książkę, która w większości oparta jest na "wywiadach" zbudowanych na podstawie rozmowy ze specjalistami. Każdy rozdział to jedna osoba/grupa osób. Jakiej dokumentacji potrzebuję i jak wygląda to od strony prawnej? Na początku każdej rozmowy chciałbym umieścić zdjęcie rozmówcy. Czego potrzebuję, aby uzyskać pełne prawa (autorskie, majątkowe?) i abym mógł wprowadzić pozycję do dystrybucji? Prosiłbym o pomoc, lub wskazanie drogi gdzie szukać informacji.

Pozdrawiam

Na korzystanie ze zdjęcia musisz uzyskać zgodę autora, a na korzystanie z wizerunku, zainteresowanej osoby.

Dziękuję za odpowiedź.

To jeśli chodzi o zdjęcie, natomiast co z całą resztą? Czy jeżeli przeprowadzam z kimś rozmowę i umieszczam praktycznie słowo w słowo to co ta osoba powiedziała/napisała to jak mam uzyskać do tego prawa - tak abym mógł wydać i zwyczajnie pobrać zarobek za tę pozycję książkową. Tak jak pisałem ksiażka będzie miała formę kilkunastu "wywiadów" - każdy rozdział to inna osoba.

Prawa autorskie będą należały do Ciebie, to Ty przeprowadziłeś wywiady.

Niektóre artykuły mówią, że może być to już współautorstwo i że druga strona może domagać się praw majątkowych (***mod***)

Pytanie czy warto spisywać umowę cywilnoprawną, gdzie osoba udzielająca rozmowy zrzeka się na moją stronę praw autorskich i majątkowych z tego tytułu? Jeżeli tak to czy istnieją jakieś wzory takiej umowy?

nie komentujemy doniesień medialnych. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
NoName2001 napisał:
... zrzeka się na moją stronę praw autorskich i majątkowych z tego tytułu? ...
Zacznijmy od tego, że to wszystko są prawa autorskie, w Polsce istnieje podział na prawa autorskie osobiste (nie można się ich zrzec) oraz prawa autorskie majątkowe (zbywalne).

Wszystko zależy od szczegółów wywiadu i sposobu jego przeprowadzenia. Prawa do "zwykłego" wywiadu należą do przeprowadzającego.

PS.
W sieci jest mnóstwo wzorów umów.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)

Powrót