Awaria Laptopa, pomocy!

• Autor wątku Autor wątku jonataaan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jonataaan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
4 miesiące temu kupiłem powystawowy laptop na aukcji z allegro na fv na firmę. Okazał się wadliwy. Chciałem zwrotu pieniędzy, ale nie można, bo jestem przedsiębiorcą, więc został wymieniony na nowy, droższy z dopłatą. Doszedł do mnie we wrześniu i po krótkim czasie wystąpiła wada polegająca na tym że doszczętnie się zawieszał w losowych momentach. Nawet wyłączenie go wymagało odłączenie baterii bo nie działał przycisk power. Wrócił do mnie po 2-3 tygodniach i chwile podziałał. Chwile... Następna wada. W losowych momentach wydobywał się dźwięk z głośników przypominający jakieś zwarcie. Wszystko mam nagrane, każdą sytuację, wszystkie maile są. Pojechał do reklamacji. Wrócił i znowu z laptopa dziwaczne się dźwięki wydobywają, jakby zacierał się wiatrak. Już zacząłem się denerwować, ale gość się bronił że to nie jest istotna wada. Dostałem go 2 dni temu i ta sama usterka, pogłębiona o błędy systemowe: nie działa Internet Exporer i wordpad. Firma musi korzystać z IE bo tylko on obsługuje niezbędną wtyczkę. Jak mogę odzyskać pieniądze?

Możesz odstapić od umowy na podstawie poniższego przepisu

Art. 560. k.c. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Wada istotna to taka, która uniemożliwia korzystanie z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem

Powrót