awarie internetu

• Autor wątku Autor wątku stach110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stach110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy częste awarie i brak połączenia internetowego z winy operatora może być podstawą do wcześniejszego rozwiązania umowy bez ponoszenia kar umownych.

O ile umowa tak stanowi lub przerwy i awarie są na tyle częste i długotrwałe, że uniemożliwiają normalne korzystanie z usługi.

Dziękuję za odpowiedz i niestety chyba nie mam możliwości na wcześniejsze rozwiązanie umowy bez kar umownych. Awarie ostatnio są dosyć częste 3-y razy w tygodniu , do południa jest wszystko okey a problemy zaczynają się po godz.16 i trwają z reguły aż do rana. Pozostaje mi tylko notować te dni kiedy nie ma internetu i przesyłać do operatora żądając zmniejszenia kwoty abonamentu. Tego chyba mogę żądać - prawda?

Masz prawo zażądać świadczenia usługi bez przerw i zgodnie z umową.
Dokumentuj sytuacje braku dostępu do sieci.

Złóż reklamację z żądaniem jw pod rygorem odstąpienia od umowy z winy dostawcy usługi.

A kto jest dostawcą Twojego Internetu? Jeśli to Neostrada to o zwrot pieniędzy (możliwość odliczenia dnia) możesz ubiegać się dopiero wówczas, gdy przerwa w dostępie do usługi dostępu do Internetu jest dłuższa niż 24 godziny. Krótsze awarie nie są podstawą do odliczeń. Pamiętaj też, że możliwe, że operator ma w umowie zapis w stylu: Jeśli usługa będzie świadczona z prędkością minimum 1 Mbit/s to nie jest to powodem do reklamacji. (W moim wypadku prędkość powinna wynosić od 1 do 10 Mbit/s. Jeśli u Ciebie tak jest w umowie to nawet nie reklamuj)

Nie wiem, czy można umowę rozwiązać wcześniej, ale pewnie tak (jeśli świadczenie usługi nagle przestałoby być możliwe. Musiałbym ją jeszcze przejrzeć.

Ostatnio też miałem z nimi problemy, prędkość spadła do 7 Mbit/s przez jakieś 15 dni. Zmieniłem kable, cudowałem i od paru dni synchronizuje mi na aż 12 Mbit/s (co jest o +2 Mbit/s więcej niż mam w umowie na neostradę do 10 Mbit :) )

Ostatnia edycja:
Bazzald napisał:
A kto jest dostawcą Twojego Internetu? Jeśli to Neostrada to o zwrot pieniędzy (możliwość odliczenia dnia) możesz ubiegać się dopiero wówczas, gdy przerwa w dostępie do usługi dostępu do Internetu jest dłuższa niż 24 godziny. Krótsze awarie nie są podstawą do odliczeń.
Bardzo ciekawe stwierdzenie, możesz je czymś potwierdzić, bo
Przepis prawny:
Niezależnie od odszkodowania, za każdy dzień, w którym nastąpiła przerwa w świadczeniu usługi telefonicznej płatnej okresowo trwająca dłużej niż 12 godzin, abonentowi przysługuje zwrot 1/30 miesięcznej opłaty abonamentowej.

Mówi o tym art 105u3 Prawa Telekomunikacyjnego
A dodatkowo jeśli przerwa trwa 24h wtedy przysługuje, nie 1 dzień a 2 (1/15 opłaty miesięcznej), z tym, że w skali miesiąca przerwa musi trwać ponad 36h

Ostatnia edycja:
Bez względu na długość przerw, fakt ich częstego występowania jest dostatecznym powodem do wypowiedzenia umowy.

Witam!.Szanowni Państwo pytanie moje dotyczy przesyłu ,prędkości dostarczanego internetu , z dniem 1.04 20015 przdłuzyłem umowę z firmą MNI Telecom w Radomiu na przesył z prędkością 6Mb/s a do tej pory tj.18.04.2015 otrzymuję go wg starej umowy tj 4Mb/s. Moje interwencje w tej sprawie u operatora nie przynoszą żadnego skutku wręcz zostałem poinformowany przez pracownika firmy że mam sobie sam zadzwonić do monterów zajmujących się przepinaniem w/w prędkościami.Czy w ta sytuacja może być podstawą do złozenia wypowiedzenia umowy bez ponoszenia żadnych konsekwencji? Proszę o odpowiedz.

Powrót