Axa zwrot prowizji

• Autor wątku Autor wątku byłyagentaxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

byłyagentaxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pytanie odnośnie zwrotu prowizji i dodatku stażowego z Axy.

Założyłem działalność gospodarczą aby podpisać umowę agencyjną o świadczenie usług dla Axy. Podpisałem 2 umowy ubiezpieczenia i inwestycyjne.
Po miesiącu pracy doszedłem do wniosku, że to za duzo czasu ode mnie wymaga a zarobek nie jest adekwatny i nik nie zwraca mi pieniędzy za paliwo, kawy itp... Podpisałem oczywiście weksel in blanco.
Mam zatem pytanie. Rozwiązałem umowę z firmą po czym zawiesiłem działalność gospodarczą, a potem ją zamknąłem całkowicie. Czy firma może żadąć ode mnie zwrotu za prowizję, jeśli klient po kilku miesiącach zrezygnował z polisy? Zaznaczam, że firma moja już nie istnieje i w czasie w której dostałem pismo o zwrot moja działalność była wykreślona z wpisu.

Znalazłem takie informacje o wekslach i dlatego moje pytanie:

"Jest ono konieczne, jeśli dochodzisz należności w postępowaniu gospodarczym (czyli jeśli należność powstała pomiędzy przedsiębiorcami). Zaprzestanie prowadzenia działalności przez jedną ze stron (np. likwidacja jednoosobowej działalności gospodarczej) powoduje, że należność nie może być dochodzona w ramach postępowania gospodarczego."

Czyli jeśli mojej działalności gospadrczej nie ma to nie mogą żądać ode mnie zapłaty??

Kluczowe są ustalenia Pańskiej umowy o współpracę a w szczególności zasad naliczania/rozliczania prowizji.

W głównej umowie mam taki akapit:
$14 [Skutki rozwiązania lub wygaśnięcia Umowy]
1. W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia Umowy, bez względu na przyczynę, postanowienia załączników do Umowy tracą moc obwiązującą bez konieczności składania odrębnego oświadczenia w tym zakresie przez którąkolwiek ze Stron Umowy.

a teraz zapis z załącznika do Umowy o współpracy:

$5 [Zasady zwrotu Prowizji]
Przedstawiciel Ubezpieczeniowo - Finansowy nie nabywa prawa do Prowizji, a wypłacona Prowizja stanowi wynagrodzenie wypłacone nienależnie i Przedstawiciel Ubezpieczeniowo - Finansowy zobowiązany jest do zwrotu Prowizji jeżeli została wypłącona, w odniesieniu do Prowizji naliczonej z uwzględnieniem w Podstawie Prowizji Składki bądź jej części, która:
1) na mocy obowiązujących przepisów prawa bądź postanowień umowy ubezpieczenia została zwrócona przez zakład ubezpieczeń w części bądź w całości na rzecz Ubezpieczającego lub Ubezpieczonego,
2) została wpłacona z tytułu umowy ubezpieczenia, która okazał się nieważna,
3) została wpłacona z tytułu umowy ubezpieczenia, przy zawarciu której Przedstawiciel Ubezpieczeniowo - Finansowy nie pośredniczył w imieniu Spółki lub pośredniczył bez wymaganego upoważnienia bądź wygaśniećiu lub rozwiązaniu Umowy,
4) została wpłacona za okres po wygaśniećiu lub rozwiązaniu Umowy bądź po odwołaniu upoważnienia wymaganego do obsługi wykonywania umowy ubezpieczenia, z zastrzeżeniem niniejszego punktu dotyczą wyłącznie Prowizji Odnowieniowej.

tak brzmi załącznik, oczywiście klient zrezygnował już po okresie mojego wypowiedzenia i już nie współpracowałem z Axą, nie mogłem dbać o jego wpłaty itp...

Też pracowałem dla Axa a dokładnie dla Axa przez firmę DSA , firma nieporozumienie , wciskanie kitu jak się tylko da ażeby podpisać umowę z klientem , system prowizyjny do kitu , a koszty wysokie że po obliczeniu wychodzi sie jeszcze do tyłu .
Taka praca jedynie dla naprawdę dobrych cwaniaków którzy nie mają skrupułów oszukiwać klienta . tacy to jeżdzą na wycieczki czy do Meksyku , Karaiby itp , właśnie za wasze pieniądze.

Dobrze że zamknąłem działalność , bo po rocznej pracy byłem do tyłu , w dodatku został kredyt na DG z tym związaną .

Witam serdecznie!!!

Jeśli znajdzie się ktoś oszukany przez firmę AXA to bardzo mi miło, nie z samego faktu ale z tego że to czytasz, w Polsce jest mnóstwo takich osób jak ja czy ty na których AXA skorzystała, nie istotne czy poprzez nierzetelne załatwienie sprawy czy przez nieuczciwości w procesie rekrutacji i współpracy, dają ciała na każdej płaszczyźnie. Podjąłem próbę walki z nimi zamierzam założyć fundację informującą i przeciwdziałającą oszustwom ze strony firmy AXA i potrzebuje twojego wsparcia. Skontaktuj się ze mną bo razem mamy większą silę przebicia.

z poważaniem
Arkadiusz Dworak
tel: 882 491 074

Ja również otrzymałem wezwanie z jakiejś firmy prawniczej do wykupu weksla. Co prawda ponad 2 lata temu umowa została już rozwiązana a teraz otrzymałem pismo. Czy taki weksel ważny jest w nieskończoność? Z tego co wyczytałem to weksel powinien być już przedawniony, a tu takie pismo.

Weksel przedawnia się w ciągu trzech lat od wskazanego na nim terminu płatności. Podpisując weksel zobowiązujemy się bezwarunkowo zapłacić wskazaną na nim kwotę wskazanej osobie.

Podpisując weksel in blanco godzimy się bezwarunkowo zapłacić dowolną kwotę dowolnej osobie w dowolnym czasie.

Kto rozsądny podpisuje weksel in blanco???

jestem w podobnej sytuacji.. 3 wrzesnia 2009 roku axa wypowiedziała mi umowe o wspołpracy, (miesieczne wypowiedzenie) potrącając równocześnie z sierpniowego wynagrodzenia z tego co pamietam 1200zł za szkolenie.
odwoływałam się od ich decyzji tym ze nie bede zwracac za szkolenie, poniewaz to oni mi wypowiedzieli umowę o wspolpracy.
udało się i w grudniu 2009 lub styczniu 2012 odzyskałam połowę kwoty, czyli około 600zł.

nie podpisywałam weksla in blanco.

dziś odebrałam zawiadomienie z sądu w warszawie, wydział cywilny, ze ten z racji na swą niewłaściwosc przekazuje sprawe do rozpoznania do sady rejonowego w warszawie, wydział gospodarczy.

pytania:
1 - axa wypowiedziała mi umowę ponad 3 lata temu, czy nie ma już przedawnienia, ze względu na to ze dodatek stażowy był świadczeniem okresowym?
2- pracowałam pół roku w axa, robiąc plany, za co otrzymywałam dodatek stażowy? na jakiej podstawie mam go teraz zwracac? jest to kwota 5500,00zł
3 - powód rozwiązania umowy - nieoficjalnie - nieporozumienie kadrowo-menagerskie, oficjalnie? brak powodu.. zwykłe rozwiązanie współpracy..

jeszcze jedna sprawa, na dzień dzisiejszy nie prowadzę już działalności - nie mam jej od grudnia 2010roku. czy sprawa koniecznie musi byc przekazana z wydziału cywilnego do gospodarczego? przeciez w SG nie wygram..

prosze o pomoc

Ostatnia edycja:
witam ponowie

czy ktoś z Panstwa potrafi odpowiedzieć na ww pytania?

Powrót