Aytobusy/busy szkolne- przystanki

• Autor wątku Autor wątku EVI555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EVI555

Użytkownik
Odpowiedzi
204
Witam :-)
Napisałam w tym dziale jako, że sprawa dotyczy autobusów szkolnych a to z kolei "sprawa" Urzędu Gminy.
W godzinach porannych ostatnim przystankiem dla autobusów szkolnych jest oczywiście miejscowość gdzie znajduje się szkoła. Czy kierowca ma prawo zatrzymać się na przystanku dla autobusów kursowych ?
W czasie gdy takowy autobus szkolny przyjeżdża, przyjeżdżają również dwa autobusy kursowe w odstępach dosłownie minutowych czasem dwa jednocześnie.
Bardzo często są takie sytuacje, że jak zatrzyma się na przystanku szkolny autobus, przyjeżdża autobus kursowy, który nie ma tak naprawdę miejsca, żeby na zatoczkę wjechać. Już nie wspomnę o sytuacjach kiedy przyjadą w tym samym czasie dwa autobusy kursowe. Gdzie ten trzeci ma się zatrzymać ?
Ostatnio miałam taką sytuację, że nie dość, że kierowca autobusu szkolnego zostawił autobus na przystanku i poszedł z jakąś teczką do szkoły, a w tym czasie najpierw przyjechał jeden autobus kursowy a tuż za nim nadjeżdżał trzeci ( na który mam wykupiony bilet miesięczny) i nie zatrzymał się ponieważ nie miał miejsca !
Proszę o odpowiedź jak stanowią przepisy co do powyższego. Z góry dziękuję :)

Bardzo proszę o przeniesienie postu do innego działu, jeśli wybrałam niewłaściwy, przepraszając jednocześnie za błąd w tytule postu. Dziękuję :)

Zatoczka autobusowa do tego sluzy. A jak autobus sie nie zatrzymal to reklamacje nalezy skladac u danego przewoznika.

Regand napisał:
Zatoczka autobusowa do tego sluzy. A jak autobus sie nie zatrzymal to reklamacje nalezy skladac u danego przewoznika.

Zatoczka autobusowa nie służy chyba do robienia z niej parkingu, pozostawienia autobusu szkolnego przez kierowcę i pójścia załatwiania jakichś spraw.
A autobus którym miałam jechać nie zatrzymał się ponieważ nie miał już miejsca na wspomnianej zatoczce autobusowej, trzy autobusy na jednej zatoczce ? Tak więc reklamować tego faktu nie będę. Opisałam go jako skutek bezmyślności kierowcy szkolnego autobusu.
Moje pytanie brzmiało: czy autobus szkolny ma prawo zatrzymywać się na zatoczce autobusowej. Słyszałam, że nie może tego robić dlatego chciałam zweryfikować tutaj ową informację.

Ostatnia edycja:
Powrót