**********[B]CHCĄ MNIE ZAMKNĄĆ ZA TO SAMO!!!!! PROSZĘ O POMOC [/B]:mad:

• Autor wątku Autor wątku Bolek1405
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bolek1405

Bolek1405

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chcą mnie zamknąć. Proszę pilnie o pomoc.

Mam podwójne obywatelstwo, niemieckie i polskie. ok. 10 lat temu zrobiłem wielki błąd zycjowy. Chodziło o próbę zabójstwa z tym ze dzięki Bogu nikt nie zginol. Dostałem 10 lat kary z czego odsiedziałem 9,2 lata.

Do sprawy było więcej ludzi, 2 zostało skazanych w Niemczech gdzie wszystko się stało a jednego złapali w Polsce, dostał chyba 6 lat.

Słyszałem ze jest taka możliwość ze przy podwójnym obywatelstwie mogę również zostać zatrzymany w Polsce i być ukarany.

czy mogę odpowiadać dwa razy z coś co się w Polsce nawet nie stało.

co jest jakbym się pozbył jednego obywatelstwa?

Jak załatwić ta sprawę, chce się rozliczyć z przeszłością i zacząć normalne i spokojne życie.

Dziękuje za odpowiedzi

Zgodnie z art. 54 Konwencji Wykonawczej do Układu z Schengen nie możesz zostać podwójnie ukarany za ten sam czyn w Niemczech i w Polsce. Tylko że Polska przystąpiła do strefy Schengen dopiero 21 grudnia 2007 r. a Twoja spraw jest nieco starsza. Ewentualnie Konwencja nie znajduje dlatego zastosowania. Na pierwszy rzut oka żadnych przepisów intertemporalnych (od kiedy stosujemy przepisy Konwencji) nie znalazłem. Ale to chyba za poważna sprawa, żeby zdawać się na gdybanie amatorów, zleć adwokatowi sporządzenie opinii i będziesz miał pewność.

Powrót