[B]Krus zaległe składki[/B]

• Autor wątku Autor wątku dandi49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dandi49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Od 2000 r jestem płatnikiem składek KRUS. W 2003 r rozpocząłem działalność gospodarczą o czym urząd gminy poinformował poinformował KRUS wysyłając kserokopię mojego zaświadczenia o działalności gospodarczej. Od tej pory płaciłem regularnie składki na ubezpieczenie społeczne KRUS, zupełnie przypadkowo dowiedziałem się że od września 2004 roku zmieniły się przepisy i powinienem płacić z tytułu prowadzonej działalności podwójne składki na ubezpieczenie, czego nie czyniłem z niewiedzy. Obecnie KRUS chce by mnie wykluczyć z ubezpieczenia, i najprawdopodobniej będę zmuszony zapłacić składkę ZUS za pięć lat wstecz. Co zrobić by wyjść z tej sytuacji, jeżeli się da?

Jesteś pewien, że urząd gminy wysłał zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej do KRUS (sprawdź co jest na zaświadczeniu, a dokładnie kto otrzymuje).
Jeśli chcesz, to możesz odwołać się od decyzji KRUS. Masz takie prawo.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Tak, jestem tego pewien, jest napisane do wiadomości a/a, Urząd Skarbowy i KRUS.

podnosze i jeszcze raz prosze o pomoc.

Masz prawo wglądu do swoich danych zgromadzonych w KRUS (możesz obejrzeć swoje akta ubezpieczeniowe - forma papierowa). Zgłoś się do swojej jednostki i zweryfikuj czy jest zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Jeśli Kasa miała ten dokument, to masz dobry argument w kieszeni.

Pozdrawiam

Powrót