B2B wykorzystanie grafik w portfolio

• Autor wątku Autor wątku decus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

decus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Pracowałem na samozatrudnieniu w biurze architektonicznym gdzie zajmowałem się tworzeniem grafiki 3d- wizualizacji.
Przez okres 2 lat nie zawarliśmy umowy- rozliczaliśmy się na zasadzie faktur za usługę tytułem: usługi graficzne- wizualizacje 3d.

Pytanie:
Czy mogę prace wykonane przez ten czas umieścić na mojej stronie w portfolio. Czy potrzebuję zgodę, czy zachowałem prawa autorskie?

Witam, tutaj link do artykułu który może pana zainteresować ***mod***

Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83).

Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca,
którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku
pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach
wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
decus napisał:
... Czy mogę prace wykonane przez ten czas umieścić na mojej stronie w portfolio. Czy potrzebuję zgodę, czy zachowałem prawa autorskie?
W zakresie prac wykonywanych na podstawie umowy cywilnoprawnej, bez pisemnego przeniesienia praw autorskich majątkowych prawa autorskie do Twoich utworów należą do Ciebie. Zupełnie inna kwestia jest na ile Twoje wizualizacje są utworami w rozumieniu Prawa autorskiego czy tylko powstały na podstawie czynności czysto technicznych. Przyjmując jednak, że są utworami to należy je uznać za utwory zależne, opracowania projektów architektonicznych ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami. Zależność ta polega na tym, że korzystanie i rozporządzanie takimi utworami wymaga zgody autora utworu pierwotnego. Rozpowszechnianie jest korzystaniem z utworu.

pxor napisał:
... Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, ...
Nie masz pojęcia o czym piszesz, tu nie ma pracodawcy. Nie prowadzaj w błąd :!:

Ostatnia edycja:
Witam
Dziękuje za odpowiedzi.
Czyli jeśli pokazują projekt-budynek, który nie jest mojego autorstwa, to wymaga to zgody autora budynku? Nie wystarczy podpisanie kto jest autorem projektu a kto autorem grafiki?

Na prostym przykładzie, dostaję coś takiego:
***mod***
Efekt pracy może być taki:
***mod***

Rozumiem, że nie mogę publikować efektów swojej pracy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
decus napisał:
... Rozumiem, że nie mogę publikować efektów swojej pracy?
Przecież otrzymałeś odpowiedź w poście powyżej, wymagana odpowiednia zgoda.

Powrót