baba nie placi odszkodowania co zrobic

• Autor wątku Autor wątku aa33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aa33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
baba przejechala mnie samochodeml, sad zarzadzil smieszną grzywną 2 tys złotych ,miała placić świnia w ratach zapłaciła 1000zł 5 miesiesiecy temu a drugiej raty brak. co mam zrobic

wysłać wezwanie do zapłaty listem poleconym

Student Wro napisał:
Opisać problem składnie i poprawnie.
Kto, za co i na jakiej podstawie ma płacić.

czego nie rozumiesz. przeciez napisałem ze baba mnie potrąciła (to chyba logiczne kto ma płacić i za co) sad kazał jej płacić 2 tys , przyszło mi pismo ze świnia będzie płacić w ratach . tysiąc wysłała 5 miesięcy temu, drugiego brak

Piszesz o grzywnie i płaceniu Tobie.
To tak nie działa.

Albo opiszesz swój problem składnie, z chronologicznie uporządkowanymi faktami albo z nim zostaniesz sama bo nikt z sufitu nie wymyśli odpowiedzi.

Jeżeli sąd zasądził grzywnę to nie ty jesteś odbiorcą tych 2 tys złotych. Więc nie jest to twoje zmartwienie że opóźnia się z ratami.

Grzywna czy odszkodowanie? Jakie były warunki grzywny, do kiedy miała zapłacić to odszkodowanie? Co dokładnie masz w wyroku? Jeżeli zamiast pieniactwa i wyzywania sprawczyni podałbyś sensowne informacje to już dawno byś dostał odpowiedź

Lovor napisał:
Grzywna czy odszkodowanie? Jakie były warunki grzywny, do kiedy miała zapłacić to odszkodowanie? Co dokładnie masz w wyroku? Jeżeli zamiast pieniactwa i wyzywania sprawczyni podałbyś sensowne informacje to już dawno byś dostał odpowiedź

wyrok w imieniu rzeczpospolitej polski

''na podstawie art 63 3kk orzeka wobec oskarzonej obowiazek na rzecz zaplaty pokrzywdzonego kwoty 2000 zlotych tytulem zadoscuczynienia za doznana krzywde''

5 miesiecy temu przelała tysiąc ,drugiego nie.
nie wiem gdzie mam tą kartke z tym ze zwrocila sie o wplate w ratach ,ale wydaje mi sie ,ze nie pisało tam do kiedy ma to zrobić

5 miesiecy temu przelała tysiąc ,drugiego nie

Wyślij tej pani wezwanie do zapłaty drugiej raty zasądzonego wyrokiem z dnia ....... w sprawie o sygn. akt ......... zadośćuczynienia za doznana krzywdę. Napisz, że I ratę otrzymałeś.

Jak nie zapłaci po wezwaniu, to bierzesz z sądu klauzulę na wen wyrok i kierujesz wniosek do komornika o wyegzekwowanie wierzytelności.

yogi123 napisał:
Jak nie zapłaci po wezwaniu, to bierzesz z sądu klauzulę na wen wyrok i kierujesz wniosek do komornika o wyegzekwowanie wierzytelności.

czyli najpierw mam wysłać jej list polecony z wezwaniem do zaplaty, jak po tygodniu cicho sza to iśc do komornika?
z kąd mam znać jej adres zamieszkania mam tylko jej imie i nazwisko

BTW wyjątkowa świnia

prawie mnie zabiła, kłamała że jechałem bez świateł, nie przeprosiła mnie, nie odwiedziła w szpitalu i teraz nie płaci tak śmiesznych pieniędzy
co to jest za zadoścuczynienie 2000??:mad: więcej to ja straciłem na miejscu (rower,okulary,telefon)....

A zgłaszałeś te uszkodzenia gdzieś? 2000 to zadośćuczynienie czyli dodatkowa kasa za wyrządzone szkody. Za zniszczone rzeczy powinieneś też mieć roszczenia do ubezpieczyciela z OC. PW… straszny furiat z ciebie, spuść trochę z ciśnienia i zacznij działać bardziej systematycznie i lepiej na tym wyjdziesz. Dawno był wypadek? Zgłaszałeś roszczenia do ubezpieczyciela z OC sprawcy?

aa33 napisał:
czyli najpierw mam wysłać jej list polecony z wezwaniem do zaplaty, jak po tygodniu cicho sza to iśc do komornika?
z kąd mam znać jej adres zamieszkania mam tylko jej imie i nazwisko

Najpierw musisz złożyć wniosek o klauzulę do sądu karnego, który wydał wyrok. Adres skazanej weź sobie z akt sprawy karnej.

Powrót