Bad pixele - rękojmia a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku kosarz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosarz25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie.

Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem rękojmi?

Jeśli nie zgadzasz się z opinią sprzedawcy i ten nie uznaje reklamacji z tytułu rękojmi pozostaje Ci napisać odwołanie a gdy to nie pomoże polubowny Sąd konsumencki, lub / i Sąd cywilny. To tak w skrócie, niezależnie czy reklamujesz pralkę, lokówkę czy laptopa.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Jeśli nie zgadzasz się z opinią sprzedawcy i ten nie uznaje reklamacji z tytułu rękojmi pozostaje Ci napisać odwołanie a gdy to nie pomoże polubowny Sąd konsumencki, lub / i Sąd cywilny. To tak w skrócie, niezależnie czy reklamujesz pralkę, lokówkę czy laptopa.

Chodzi mi generalnie o to czy to co producent sobie wyznaczył jeżeli chodzi o tolerowaną ilość martwych pikseli ma jakąkolwiek wartość przy rękojmi?

Może być tak, że jak pójdę do sądu to sąd stwierdzi, że kupując telewizor firmy XYZ zgodziłem się na przyjęcie takiego a nie innego rozliczania martwych pikseli?

Sprzedający może zastosować dowolne kryteria w ocenie reklamowanego przedmiotu. W mojej ocenie szablon ocen, czy zastosowanych kryteriów przez sprzedawcę nie daje mu żadnej przewagi w razie sporu Sądowego.

kosarz25 napisał:
Chodzi mi generalnie o to czy to co producent sobie wyznaczył jeżeli chodzi o tolerowaną ilość martwych pikseli ma jakąkolwiek wartość przy rękojmi?
Nie. Można się spierać czy jedna taka nieprawidłowość w wyświetlaniu obrazu jest wadą isotną czy nie. Jednak kwestia istotności wady ma wpływ jedynie na ewentualne prawo konsumenta do odstąpienia od umowy ale nie na pozostałe uprawnienia z rękojmi. Rękojmia dotyczy tak wad isotnych jak i nieistotnych. Nieistotność (nieznaczność) wady nie jest podstawą do odmowy uwzględnienia reklamacji. Jeżeli (nawet drobna) wada istniała w towarze w chwili jego wydania to przysługuje oparte na rękojmi prawo konsumenta do naprawy lub wymiany na przedmiot wolny od wady.

Ostatnia edycja:
Jeżeli producent przykładowo określa, że jego produkt przewiduje do 10 martwych pikseli na ekran i że nie jest to wada, to tak, sprzedawca też może w takim przypadku taką rękojmie odrzucić. Ot... produkt spełnia kryteria, które zostały określone dla tego towaru i nie jest wadliwy. Podobna sytuacja. Kupujesz miarke, która ma określoną dokładność na poziomie 10% (tak wiem, słaba miarka, ale jest tania, ale dla ciebie taka dokładność jest akceptowalna). Nie możesz powoływać się na rękojmie twierdząc, że towar jest wadliwy, bo na odcinku 100cm pokazuje 106cm.

Powrót