Badania kontrolne a dzien wolnego

• Autor wątku Autor wątku mariu5zek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariu5zek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Wiem ze jak sa badania okresowe to jest na ich zrobienie dzien wolnego. A na badania kontrolne po L4 tez sie nalezy dzien wolnego? Bo dzis poszlem pierwszy dzien od ponad 30dni do pracy i juz mi z tekstem - ZE OD KIEDY NA KONTROLNE JEST DZIEN WOLNEGO??? NIE MA CZEGOS TAKIEGO!!!. I zeby jechac je zrobic to musialem wziac dzien urlopu na zadanie
Suzkajac w necie znalazlem w kodeksie pracy taki oto zapis:

--------------------------------------------------------------------------------
Art. 229.§ 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.
--------------------------------------------------------------------------------

I juz teraz nic nie wiem. Oswieci mnie ktos?
A poza tym jak to jest z tym zwrotem kosztow? Pracuje w katowicach a na badania sie jezdzi do Czeladzi - maja tam umowe podpisana. Oplaca sie domgac zwrotu kosztwo przejazdu - 2 bilety po 3,50zl.

pozdawiam

Za dojazd powinienes dostac 4,6 zl- tyle wynosi dzienna stawka za dojazdy.
Badania powinno sie wykonywac w godzinach pracy, ale to nie znaczy, ze za ten dzien nalezy sie CALY dzien wolnego. Jesli np. badania trwaja 1 godzine to nalezy po wykonaniu badan wrocic do pracy i popracowac, oczywisice pod warunkiem, ze w efekcie badan uzyskales zaswiadczenie o zdolnosci.

.

Lekarz od zakladu pracy jest oddalony o ok 15km. Autobusami i pieszo w jedna strone ok poltora godziny czyli w obie to juz jest 3godz. Doliczjac czasy oczekiwania na przystankach na autobus, czas oczekiwania u lekarza (moga byc tez przeciez inni ludzie) to juz bedzie kolejne 2-3 godziny. Wiec w sumie ok 5-6godzin. A pracuje na koplani wiec napewno nie zjade na dol na dwie godziny bo samo dojscie spod szybu na miejsce pracy i spowrotem to juz jest 1,5godz. Wiec napewno nie zjade, a poza tym, extra dla mnie nikt nie zrobi jazdy ludzi :)
Czyli z tego wynika ze cala dniowka schodzi na badania.

Powrót