badania medycyny pracy

• Autor wątku Autor wątku Jolanta0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jolanta0

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry,
bardzo proszę o wskazówki czy właściwe jest postępowanie zakładu pracy w sytuacji która mi się przytrafiła.
Przebywałam na długim zwolnieniu lekarskim i w piątek otrzymałam zaświadczenie od lekarza specjalisty o zakończeniu leczenia. Udałam się do przychodni żeby zarejestrować się do lekarza medycyny pracy. W poniedziałek nie było już miejsc i zostałam zarejestrowana na wtorek i od wtorku lekarz medycyny pracy wydał
mi pozwolenie na pracę.. W między czasie w poniedziałek pojechałam do mojego zakładu pracy i po uzgodnieniu z kierownikiem wypisałam wniosek o zaległy urlop który zaczął się od poniedziałku. Sytuacja zdarzyła się w zeszłym miesiącu.
Obecnie potrącono mi z wypłaty prawie 400zł i oddano 1 dzień z urlopu za poniedziałek w którym nie miałam pozwolenia na pracę i dlatego urlop mi się nie należał i potraktowano ten dzień jako obecność usprawiedliwioną i niepłatną. Korektę zrobiono przy wypłacie w tym miesiącu .
Brak miejsc u lekarza medycyny pracy nie był z mojej winy, co gdyby nie byłoby miejsc 5 dni?, zapewne potrącono by mi 2000 zł. a ja mam swoje zobowiązania kredytowe.
Bardzo proszę o podpowiedż co w danej sytuacji mogę zrobić.

Nieprawidłowo
KOLEJNOŚĆ powinna być taka
W poniedziałek zgłaszasz sie po zakończeniu leczenia do pracodawcy - posiadając od swojego lekarza zaświadczenie o zakończonym leczeniu
pracodawca wydaje ci skierowanie do lmp na badanie kontrolne
jeżeli on nie rejestruje pracownika to ty sie rejestrujesz i czekasz na badanie
jezeli nie było terminu na poniedziałek to pracownika to nie interesuje = czeka na termin
po uzyskaniu orzeczenia zezwalającego na prace zgłasza sie normalnie do pracy
Czas OCZEKIWANIA na badania kontrolne jest czasem usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy a co najważniejsze ten czas jest PŁATNY
Kodeks pracy przewiduje, że za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia (art. 229 § 3 zd. 2 k.p.).

Pozostaje napisać pismo do pracodawcy o wypłacenie potrąconej kwoty ,a jak odmówi to pozostaje skarga do PIP

Witam
skierowanie na badania otrzymałam kilka dni wcześniej. Przy wypełnianiu wniosku o urlop nikt mnie nie pytał czy mam zrobione badania, a kierownik zaakceptował wniosek. Ja niestety nie byłam świadoma że nie mogę bez badań być na urlopie. Dowiedziałam się dopiero 3 tygodnie póżniej podczas sprawdzania konta i prób wyjaśnienia potrąceń .
obecnie otrzymałam wiadomość z kadr że poniedziałek mam usprawiedliwiony ale NIEPŁATNY- to okłamała mnie kadrowa???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jolanta0 napisał:
obecnie otrzymałam wiadomość z kadr że poniedziałek mam usprawiedliwiony ale NIEPŁATNY- to okłamała mnie kadrowa???
Tak właśnie znają przepisy przełożeni
Na czas badań jakichkolwiek związanych z pracą nigdy nie bierz urlopu - te badania wykonuje sie w czasie pracy.
Za czas badań jak i oczekiwania na badania pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia i niekiedy zwrot kosztów przejazdu
Kadrowa wprowadziła cie w błąd twierdząc ze masz ten dzień niepłatny = ma być płatny
Pracownik nie ponosi odpowiedzialności ,jezeli nie mógł wykonać badań ze względu na brak lekarza czy wolnych miejsc w terminie
Nie ma znaczenia kiedy otrzymałaś skierowanie - badania i tak należy dopiero wykonać po zakończeniu choroby - pierwszy dzień i kolejne jeżeli istnieje taka potrzeba
odp masz powyżej

Bardzo dziękuję za informacje

mam jeszcze jedno pytanie
czy kadrowa miała prawo zrobić korektę mojego wynagrodzenia i pomniejszyć moją wypłatę w tym miesiącu o prawie 400zł bez mojej wiedzy i zgody.

Zwróciłam się do kadr z pismem:
W/g Prawa Pracy czas OCZEKIWANIA na badania kontrolne jest czasem usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy a co najważniejsze ten czas jest PŁATNY.
Jeżeli nie było terminu na poniedziałek to pracownika to nie interesuje = czeka na termin,
chciałabym nadmienić że dowiadywałem się o terminach również w innych placówkach i ten wtorkowy był najszybszy.

Kodeks pracy przewiduje, że za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia (art. 229 § 3 zd. 2 k.p.) dlatego też zwracam się z prośbą o dokładne sprawdzenie przepisów Prawa Pracy i zwrot na moje konto potraconej niesłusznie kwoty.

odpowiedziano mi :
Zgodnie z art. 229 § 2 i 4 Kodeksu pracy, pracownik po niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni jest zobowiązany do odbycia badań kontrolnych, a pracodawca nie może dopuścić pracownika do pracy bez aktualnego orzeczenia lekarskiego.

W dniu 15.12.2025 r. nie posiadała Pani ważnych badań profilaktycznych, co uniemożliwiało dopuszczenie Pana do wykonywania pracy.

Ponieważ przyczyną braku dopuszczenia do pracy był brak aktualnych badań, który wynikał z Pani działań (niezgłoszenie braku terminu bezpośrednio po chorobie), nieobecność w tym dniu jest traktowana jako:

usprawiedliwiona nieobecność bez prawa do wynagrodzenia.

Jest to jedyna forma możliwa zgodnie z przepisami. Pracodawca nie może wypłacić wynagrodzenia za dzień, w którym pracownik pozostawał niezdolny do wykonywania pracy z powodu braku badań, ponieważ nie istnieje podstawa prawna do wypłaty wynagrodzenia za ten czas.

Czy wobec takiego stanowiska kadr w mojej sytuacji powinnam teraz zgłosić sprawę do inspekcji pracy?? , bo wychodzi teraz że to moja wina,

Jolanta0 napisał:
Czy wobec takiego stanowiska kadr w mojej sytuacji powinnam teraz zgłosić sprawę do inspekcji pracy??
Tak
procedurę masz opisaną w # 2
Pracownik powinien zgłosić sie po skierowanie w pierwszym dniu po zakończeniu choroby i w tym dniu pracodawca powinien wydać skierowanie do lmp

Nie rozumiem co kadry mają na myśli pisząc
Jolanta0 napisał:
(niezgłoszenie braku terminu bezpośrednio po chorobie),
Nawet gdyby pracownik poinformował kadry wcześniej o zakończeniu leczenia w dniu np. 30 stycznia to i tak pracodawca wydaje skierowanie w tym dniu. Pracownik nie ma obowiązku stawiania sie przed zakończeniem leczenia w firmie w celu odebrania skierowania na badanie kontrolne
Brak lmp lub terminu na określony dzień pracownika nie interesuje , pomyśl co by było gdyby lmp chorował przez miesiąc to pracownicy którym wypadły by badania okresowe na czas choroby nie mieli by płaconego wynagrodzenia ?
pozostaje PIP

Chodziło o to że nie zgłosiłam do kadr że nie ma miejsca u lekarza medycyny pracy w pierwszym dniu po chorobie tylko w następnym

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a co by to zmieniło ?
macie na taką okoliczność innego lmp ? jeśli nie to śmiało możesz powiedzieć paniom w kadrach ,że złożysz skargę do PIP

Powrót