Badania psychiatryczne

• Autor wątku Autor wątku laguna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Badanie przez biegłych.

:ooo: oj zagapiłam się jak pisałam. Zła odmiana! Dzięki za poprawienie :ok:
Niemniej jednak badanie w tych dwóch przypadkach wyglądają odmiennie. Bez sprecyzowania nie da się ogolnie napisać.

Chodzi o biegłych psychiatrów i O/Psychiatryczny.

Zadaniem biegłych sądowych z zakresu psychiatrii jest ocena poczytalności, zdolności do odbywania kary, czy do uczestnictwa w postępowaniu sądowym osób podejrzanych, czy oskarżonych:
Podstawowe zadania biegłych psychiatrów określa art.202 par.4 Kpk (1997). Są to:
1) ocena poczytalności oskarżonego w okresie zarzucanego mu czynu,
2) ocena aktualnego (w trakcie badania) stanu zdrowia i zdolności do udziału w postępowaniu,
3) w przypadku przewidywanym w art.93 Kk (1997) ocena potrzeby zastosowania środka zabezpieczającego, związanego z umieszczeniem sprawcy w zakładzie zamkniętym,
4) odpowiedź na ewentualne dodatkowe pytania szczegółowe, przewidziane w art.194 pkt.2 Kpk (1997).

Art. 203. KPK
§ 1. W razie zgłoszenia przez biegłych takiej konieczności, badanie psychiatryczne oskarżonego może być połączone z obserwacją w zakładzie leczniczym.
§ 2. Orzeka o tym sąd, określając miejsce obserwacji. W postępowaniu przygotowawczym sąd orzeka na wniosek prokuratora.
§ 3. Obserwacja w zakładzie leczniczym nie powinna trwać dłużej niż 6 tygodni; na wniosek zakładu sąd może przedłużyć ten termin na czas określony, niezbędny do zakończenia obserwacji. O zakończeniu obserwacji biegli niezwłocznie zawiadamiają sąd.

Metodyka badania w zasadzie nie różni się od zwykłego postępowania klinicznego czy przychodnianego. W przypadkach wyraźnych skłonności reaktywno-symulacyjnych trzeba jednak zmienić kolejność badania.
W przypadkach psychozy reaktywnej lub wyuczonej i konsekwentnie prowadzonej symulacji badanie nastręcza wiele trudności i biegli zwykle wnoszą o przeprowadzenie obserwacji na oddziale zamkniętym.
Obserwacja szpitalna lub kliniczna daje daleko większą możliwość właściwej oceny stanu psychicznego badanego. Powinno się ją przeprowadzać w przypadkach, które budzą podejrzenie choroby psychicznej, lub gdy dla właściwej oceny stanu psychicznego i wydania orzeczenia sądowo-psychiatrycźnego konieczne jest wykonanie badań szczególnych.
Dla zapewnienia bezpośredniego, możliwie szczerego kontaktu z badanym, wskazane jest, by badanie takie przeprowadzali biegli bez udziału przedstawiciela sądu, prokuratury czy funkcjonariuszy policji. Podstawą wydania obiektywnej opinii jest właściwa ocena stanu psychicznego badanego, oparta w dużej mierze na obserwacji jego zachowania się, reakcji uczuciowych, wypowiedzi itd.

Osoba oskazona w szpitalu psychiatrycznym umieszczona zostaje na oddziale psychiartrii sadowej, rózni się on tym, ze sa podwyższone środki bezpieczeństwa i wszędzie kraty w oknach tak jak w ZK tylko dodatkowo są lekarze psychiatrzy. Traktuja się go jak każdego innego pacjenta tylko, że szczególnie dobrze jest obserwowany w celu uchwycenia ewentualnych symulacji.

Mam nadziej, ze wystarczająco jasno napisałam, szczegółów podawać nie można, ale sądze, że to rozwieje twoje obawy, w szpitalu psychiatrycznym "nie biją".

Połączyłam wątki - M

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U nas badania wyglądały tak: psychiatra spędził 5 minut z R. pytając o datę końca wyroku oraz o mnie. Po tym czasie wyprosił R. Czekamy na opinię. Jak rozumiem, przed badaniami psychiatra zapoznaje się z aktami i w dużej mierze na ich podstawie decyduje o konieczności badań. R. rozmawiał z konwojentami, którzy stwierdzili, że badania czasami trwają kilka minut, a czasami kilka godzin.
Tyle praktyki.

Mam taką akcję:
Równo 10 lat temu bylem przy włamaniu do malucha z nowo poznanymi kolegami z osiedla.Złapali nas, 4 lata podpisywalem dozór policyjny. Po czym zwolniono mnie z tego i byla cisza az do dziś. zadzwonil Policjant z owej komendy z zaproszeniem naprzesluchanie.Wezwanie tez dostalem. Przez tel. uchylil rąbka tajemnicy ,ze dostal nakaz przesluchania mnie i ma dac mi skierowanie na badanie psychiatryczne na Płocką (wawa)

Czemu ma to sluzyc?Dlaczego po tylu latach ruszono tą sprawę? Co moze byc dalej?

Pierwszy i ostatni raz mialemwtedy konflikt z prawem i to przez mlodziencza glupote. Co robic?

ah juz wiem, mialem tez drugi zarzut - posiadanie - a jesli narkotyki - to i badanie psychiatryczne

czyli mam sie przygotowac na sprawe?

Powrót