badania psychiatryczne

• Autor wątku Autor wątku wampir_wawelski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wampir_wawelski

Użytkownik
Odpowiedzi
260
Witam,

Mój brat został poturbowany/pobity co zgłosił na policję. Sprawa trafiła do sądu karnego. Sprawcą był umięśniony półgłówek z patologicznej rodziny, czynu dokonał w afekcie, gdy jego rodzice go w tym dopingowali. Jestem świadkiem w tej sprawie która odbędzie się w przyszłym tygodniu. Zdarzenie miało miejsce rok temu, ale podejrzany nie stawia się w sądzie wymigując sie pracą za granicą - wynajął adwokata.
Jego rodzice nie mają najlepszej opinii, generalnie mieszkańcy okoliczni znają raczej ten dom z patologicznego usposobienia. Matka sprawcy od lat leczy się na nerwice, ojciec też ma neurologiczną historie - renta chorobowa, sanatoria itd.
Prokuratura oprócz samego podejrzanego oskarżyła jego rodziców o podżeganie do bójki. Mam pytanie, czy mój brat może złożyć na piśmie wniosek o przeprowadzenie badań psychiatrycznych dla osób oskarżonych? istnieje duże prawdopodobieństwo, że rodzice pupila są zwyczajnie chorzy, co może być istotne dla sprawy. Jak się określa takie pismo, kiedy je należy złożyć, czy w ogóle można wysłać na dodatkowe badania?

Czy brat przystąpił do procesu w charakterze oskarżyciela posiłkowego?

Zdarzenie zostało objęte dwoma sprawami: pierwsza w sprawie o pobicie z podżeganiem, druga zniszczenie mienia - tutaj dokładnie rowera, którym mój brat jechał i który został zniszczony przez oskarżonego.
W sprawie o pobicie nie zlożył wniosku, aby występować jako oskarżyciel posiłkowy. Czy może w sytuacji gdzie właściwie żadna sprawa się nie odbyła? każde posiedzenie kończyło się na wstępie - stwierdzeniem, że nie ma oskarżonego? czy już za późno?
W drugiej sprawie nie było jest przewodu sądowego - pierwsza sprawa we środę, natomiast kolejne w sprawie pobicia w piątek.

Przystąpić do procesu w roli oskarżyciela posiłkowego można do momentu otwarcia przewodu sądowego (czyli do odczytania aktu oskarżenia przed sądem). To co piszesz może wskazywać, że w obu sprawach termin ten jeszcze nie upłynął.

Tak prostuję teraz, bo nieco zamieszałem.

W sprawie o zniszczenie mienia (wykroczenie) sprawa już się odbyła, odczytano akt oskarżenia - ale powiedzmy, że jest to boczny wątek sprawy.
Główna czyli pobicie itd odbędzie się w najbliższą środę, jest to kolejny termin, na żadnych do tej pory nie doszło do odczytania aktu oskarżenia. Teraz mam pytanie.
Czy wniosek o przeprowadzenie badań powinno się złożyć do sekretariatu sądu przed rozprawą, np do wtorku? czy też wnioskować ustnie, po odczytaniu aktu oskarżenia a tym samym po zgłoszeniu się mojego brata do roli oskarżyciela posiłkowego?
jak to zrobić aby było skutecznie?
Pozdrawiam

Obie formy wskazane przez Ciebie są możliwe (pisemnie poza rozprawą lub ustnie na rozprawie w toku przewodu sądowego). W obu wypadkach trzeba jednak zadbać o skuteczne złożenie wniosku o przystąpieniu do procesu w roli oskarżyciela posiłkowego (także pisemnie lub ustnie).

Tak, we środę jeżeli dojdzie do rozprawy, brat złoży wolę uczestnictwa w charakterze świadka. W sprawie o zniszczenie już za późno...

Wniosek o przeprowadzenie badań przygotujemy wcześniej, brat złoży we wtorek, dzień przed... mam tylko pytanie, co do samej formy takiego wniosku. Rozumiem, że poza oznaczeniem sygnatury akt sam wniosek powinien być uzasadniony? jaka forma jest przewidziana lub tez praktykowana w takiej sprawie?
dzięki i pozdrawiam

wampir_wawelski napisał:
brat złoży wolę uczestnictwa w charakterze świadka.

Sądzę że się przejęzyczyłeś, ale tak dla pewności - rola świadka nie da mu prawa składania wniosków dowodowych w czasie procesu.

Uzasadnienie wniosku zwiększa szansę jego uwzględnienia przez Sąd. Nie ma tu żadnych szczególnych wymogów poza tymi które wskazuje art. 119 k.p.k, ale logiczne jest że aby przekonać Sąd do uwzględnienia wniosku należałoby wskazać okoliczności uzasadniające istnienie wątpliwości co do poczytalności oskarżonego (oskarżonych).

BTW: Stwierdzenie niepoczytalności oskarżonego prowadzi do niemożności przypisania mu odpowiedzialności karnej.

Przed przystapieniem do przesłuchania oskarzonego sąd ma obowiązek dokładnie wypytać się o stan zdrowia psychicznego. Więc jesli oskarzony powie, ze się leczył psychiatrycznie, chodził do szkoły specjalnej albo dostał na komisji wojskowej kat. E po badaniu psychologicznym, to są go i tak wyśle na badania...

tak przejęzyczyłem się:o

dzięki za pomoc, zaraz siadam i spróbuje to jakoś skonstruować, pozdrawiam

Czy jest jakaś podstawa prawna dla tego wniosku? nie mogę nic znaleźć z wyjątkiem art. 74 kpk, ale chyba to nie o to chodzi?

Czy ten wniosek powinien mieć formę wniosku dowodowego? czyli np
wniosek o dopuszczenie dowodu z badań psychiatrycznych?

Ostatnia edycja:
Jest to wniosek dowodowy.
Sąd powołuje biegłych psychiatrów na podstawie art. 193 § 1 i 202 § 1 k.p.k., ale we wniosku dowodowym nie ma obowiązku wskazywania żadnych przepisów (wniosek dowodowy ma zawierać minimum to, o czym mówi art. 169 k.p.k.).

Witam,

po pierwszej sprawie, wniosek przygotowałem i wczoraj został złożony. Sprawa się nie odbyła, bo na trzech oskarżonych, jeden się nie zjawił (od pobicia) niby chory i za granicą leży:cool: w szpitalu.
Dlatego jedynie co, to sąd zapytał się o wolę oskarżyciela posiłkowego, na co oczywiście mój brat przystał.
Sąd kończąc sprawę zupełnie nie poruszył kwestii tych badań, akurat te osoby, których miałyby dotyczyć znajdowały się na sali. Mój brat wyjaśnił, że złożył za potwierdzeniem wniosek - na co sąd, że niczego nie ma w aktach sprawy. Dziwne, bo tuż przed sprawą obrońca oskarżonych przyjął na piśmie pełnomocnictwo i zaniósł do sekretariatu - co zaraz znalazło się na sali rozprawy.
Pozdrawiam

Skoro Sąd zadecydował że z przyczyn formalnych w ogóle nie prowadzi postępowania (z uwagi na nieobecność jednego z oskarżonych), to tak czy owak wniosku o dopuszczenie dowodu by nie rozpoznał.

Powrót