Badania tajemniczego klienta

• Autor wątku Autor wątku Kasia_Tajemniczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia_Tajemniczy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jakiś czas temu podpisałam umowę odzieł z firmą ***, która zamieszcza dużo ogłoszeń w Internecie dotyczących badania tajemniczego klienta w bankach.
Zadanie polegało na założeniu kont w wyznaczonych bankach (min 4)
i przetestowanie ich funkcjonalności. Założone konta miały być testowe i w pełni darmowe. Badanie miało trwać ok 2,5 godzin. Niestety, ale szybko się okazało, że ten czas był nie wystarczający i na badane trzeba było poświęcić zdecydowanie więcej czasu. Jednak przystąpiłam do nich z dużą starannością i wykonywałam każdą czynność zgodnie z umową czytając punkt po punkcie. Jednym zadaniem było przesłanie numerów umów z bankiem o prowadzenie rachunku. Przesłałam numery umów zgodnie z wytycznymi rekrutra bo niestety na żadnej umowie nie było danych dotyczących numeru umowy (co również potwierdziłam w banku - wiele banków nie generuje numeru umowy)
Przy rozliczeniu firma odrzuciła całe badanie z powodu przekazania przeze mnie błędnych numerów umów. Stwierdzając, że nikt z nich nie miał obowiązku pokazać gdzie ten numer umowy się znajduje. Wygląda na to, że jest to działanie celowe i firma nie planowała wypłacić wynagrodzenia.
Zgłaszam sprawę na Policję. *** Może jest ktoś w stanie doradzić gdzie jeszcze można zgłosić takiego nieuczciwego pracodawcę. Firma działa na dużą skalę w całej Polsce. Usuwa wszelkie negatywne komentarze.
moderacja

Kasia_Tajemniczy napisał:
Jednym zadaniem było przesłanie numerów umów z bankiem
Przesłałam numery umów zgodnie z wytycznymi
na żadnej umowie nie było danych dotyczących numeru umowy
Troszkę sama sobie zaprzeczasz, doprecyzuj czy przekazałaś numery umów, czy nie :)
Zgłaszam sprawę na Policję
To sprawa cywilna, wątpię aby Policja się tym zajęła.

Przesłałam numery, które wskazał rekruter (numer np. pod kodem kreskowym, numer w nazwie pliku) oraz podkreśliłam że niestety na umowach nie ma jednoznacznej informacji, że jest to numer umowy) Potwierdziłam to również w bankach.

Zadanie polegało na założeniu kont w wyznaczonych bankach
Ciekawe... może nie odpowiem na pytanie ale z ciekawości zapytam czy zlecająca firma posiada jakiś KRS, NIP, Regon ?
Banki zlecają zapewne badania dla tajemniczego klienta polegające na rozmowie z doradcą klienta, ale żeby założenie konta do testów jest dla mnie mało prawdopodobne. Wysyłałaś kopie umowy o prowadzenie rachunku albo jakieś dostępy do serwisu, czy jakieś przelewy weryfikacyjne ? Konta zakładane bezpośrednio w banku czy może z przesłanych linków ?

Tak firma jest zarejestrowana posiada numer REGON, KRS.
Po wpisaniu numeru REGON znalazłam inną firmę, która była zarejestrowana pod tym numerem REGON, ale aktualnie jest skreślona i ta firma ma sporo negatywnych opinii. Działała na takich samych zasadach (nawet strona internetowa identyczna tylko inna nazwa). Myślę, że działania tej firmy są celowe. Wykonujesz całe badanie a na końcu okazuje się, że jesteś taki beznadziejny i nie potrafisz dostarczyć właściwych numerów umów podpisanych z bankiem o prowadzenie konta. Nie jesteś w stanie bo tych numerów na umowie po prostu nie ma. Podawany był tylko numer konta na który ta firma robiła przelew bo badanie wymagało płatność kartą.
365637766
Aktualnie jest bardzo dużo oszustw internetowych i myślę, że nie zaszkodzi zgłosić min. na policję. Jestem pewna, że osób poszkodowanych jest zdecydowanie więcej. Przyglądam się tej firmie i jak jakaś negatywna opinia się pojawia to za chwilę znika. W weekend majowy szczególnie można było zauważyć więcej negatywnych opinii (tak szybko ich nie usuwali) - aktualnie wszystkie są usunięte.
Zakładanie kont polegało na klikniecie w link podany przez tą firmę i odbywało się już na stronie banku.
Podpisana umowa o dzieło zawiera informację o poufności i brak ujawnienia umowy, wiadomości mail przez okres 5 lat pod karą pieniężną. Myślę, że to też celowe, żeby osoba, która wykonała badania i nie została wynagrodzona bała się podjąć jakikolwiek krok. A są to dowody w całej sprawie, które aktualnie będę gromadzić.

Mogę się mylić i są to tylko moje domysły ale zawsze mi się wydawało, że przeprowadzenie badania przez TK polega na ocenie jakości obsługi a nie na założeniu konta i płatności kartą. Dla mnie to wygląda bardziej jak system poleceń przez link referencyjny.

Złożenie zawiadomienia o możliwości popełnia przestępstwa nic nie kosztuje (tyle co znaczek na kopertę) najwyżej dostaniesz odmowę wszczęcia postępowania.

Opisz suche fakty chronologicznie i bez emocji na końcu dodaj jakąś regułkę w stylu wnoszę o ustalenie i ukaranie sprawcy i gotowe.

Ale tak jak powiedział @Kanas to jest sprawa bardziej cywilna niż karna.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ty zakładałaś konta na swoje dane z linku podanego przez tą firmę? I ta firma robiła na to konto wpłaty? Jakie?

Pejotwroc napisał:
Ty zakładałaś konta na swoje dane z linku podanego przez tą firmę? I ta firma robiła na to konto wpłaty? Jakie?

Firma robiła wpłatę w wysokości 3 zł. Jedną z czynności badania było wykonanie płatności kartą (zakup jakiegoś przedmiotu)i przesłanie potwierdzenia wykonania takiej płatności.

Pejotwroc napisał:

Tak konto było założone przez link podany przez tą firmę, ale zakładanie konta odbywało się już na stronie banku.

Ale na Twoje dane?
Hahaha czyli ktoś zgarniał kasę za to, że inni zakładali konta. Dużo więcej niż te przelane 3 zł. Ludzie się nigdy nie ogarną. Na przyszłość - stosuj zasadę, że nigdy nikt nie da ci nic za darmo (lub prawie za darmo).

Na całe badanie była zawarta umowa o dzieło ze szczegółowym wykazem czynności, które trzeba wykonać. Całość badania była dość pracochłonna i rozciągnięta w czasie. Raczej wynagrodzenie nie było adekwatne do włożonego wkładu czasu i pracy. Niestety jest to umowa o dzieło dlatego podlega tylko o dochodzenie swoich praw w sądzie.
[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mass1910 napisał:
Złożenie zawiadomienia o możliwości popełnia przestępstwa nic nie kosztuje (tyle co znaczek na kopertę) najwyżej dostaniesz odmowę wszczęcia postępowania.

Opisz suche fakty chronologicznie i bez emocji na końcu dodaj jakąś regułkę w stylu wnoszę o ustalenie i ukaranie sprawcy i gotowe.

Ale tak jak powiedział @Kanas to jest sprawa bardziej cywilna niż karna.

Aktualnie nawet nie trzeba wydawać pieniędzy na znaczek :-) wszystko można zgłosić zdalnie.

Aktualnie nawet nie trzeba wydawać pieniędzy na znaczek :-)

Nie doprecyzowałem - proponuje wysłać listownie zawiadomienie na adres właściwej prokuratury - unikniesz przepychanek z policjantami, którym zapewne nie będzie się uśmiechało spisywać Twoich zeznań. Chyba, że znasz lepszy sposób.

Na całe badanie była zawarta umowa o dzieło ze szczegółowym wykazem czynności, które trzeba wykonać.

Jesteś pewna, że osoba z którą się SPOTKAŁAŚ*** reprezentowała firmę, której dane - dostępne publicznie - były wpisane w umowę?

**** nie dopuszczam nawet takiej naiwności by wszystko odbywało się przez komunikatory, z drugiej strony są tu już setki tematów o słupach więc właściwie powinienem wszystko dopuścić. Ciągle działa metoda na wnuczka więc...

Tu nie chodzi o słupa. Banki za nowego klienta potrafią zapłacić 50, 100, 200 i więcej złotych. Znajdujesz naiwnych, jak autorka, która myśli że robi jakieś badania i zakłada z afiliacyjnych linków konta, a "pracodawca" zgarnia koło tysiaka i z byle powodu nie płaci nic wykonującemu "badanie". Jest to oszustwo, ale jego udowodnienie nie jest takie proste.

Powrót