Badanie alkomatem 0,11 i 0,09mg/l

• Autor wątku Autor wątku Dam_i
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dam_i

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, czy mając dwa wyniki badania alkomatem 0,11 i następnie po 17min- 0,09mg/l, przy czym niepewność pomiaru wskazana w świadectwie wzorcowania urządzenia wynosi 0,01mg, mam szanse na uniewinnienie?
Dodam, że pomiędzy czasem zatrzymania pojazdu, a pierwszym badaniem minęły 2min, zgodnie z treścią protokołu. Sąd pierwszej instancji, odjął co prawda niepewnośc pomiaru i ustalił stan faktyczny jako poziom 0,10mg, jednak to nadal próg wykroczenia i uznał za winnego. Na rozprawie zdecydowałem się także złożyć ewentualny pisemny jak i ustny wniosek o dopuszczenie dowodu z zakresu opinii toksykologa na wypadek gdyby sąd odrzucił mój wniosek o uniewinnienie. Sad jednak go oddalił uznając za "zmierzający do przedłużenia postępowania".Pytanie czy sens składać apelacje i jeżeli tak, to co więcej mógłbym tu uargumentować?

Tendencja spadająca - czyli gdy jechałeś pojazdem było raczej więcej, niż mniej. Co toksykolog ma wykazać?

dziwna zbieżność, ale inne nazwy konta, gdzie autor z zrzutu milczy, a tu pojawia się podobny wpis od "nowego uczestnika"

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
forg napisał:
Tendencja spadająca - czyli gdy jechałeś pojazdem było raczej więcej, niż mniej. Co toksykolog ma wykazać?
To czy jest w stanie stwierdzić ponad wszelką wątpliwość, że w momencie kierowania pojazdem, mój stan przekroczył próg 0,10mg/l. Ponadto, zgodnie z IES pkt.23

23. Należy zaznaczyć, że podczas wzorcowania niepewność
pomiaru urządzenia wyznaczana jest dla gazów wzorcowych
w ściśle określonych warunkach laboratoryjnych. W wa-
runkach rzeczywistych, tj. podczas analizy powietrza
wydychanego osoby zatrzymanej, błąd urządzenia jest
z reguły większy niż ten wyznaczony w laboratorium i dla
stężeń poniżej 0,50 mg/dm3 może wynosić do ±0,03 mg/
dm3, natomiast dla stężeń przekraczających 0,50 mg/dm3
może wynieść do ±5% wyniku1.

Powrót