bank chce zabrać ORYGINAŁY dokumentów

• Autor wątku Autor wątku jabłonna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jabłonna

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.
Stan po sprawie spadkowej (jest już sądowe uznanie dziedziczenia).
Rodzina zebrała potrzebne dokumenty do załatwiania spraw w bankach:
akt zgonu,
postanowienie sądowe o dziedziczeniu,
upoważnienie notarialne z zagranicy + apostile + tłumaczenie przysięgłe (jeden ze spadkobierców jest za granicą, ale uczynił innego spadkobiercę swoim pełnomocnikiem)
W jednym banku wszystko poszło ok, dokumenty zostały okazane, skserowane i oddane z powrotem. Sprawa załatwiona.
Problem pojawił się w drugim banku (BOŚ), który - uwaga - żąda pozostawienia u nich wszystkich oryginałów dokumentów.
Czy rzeczywiście bank ma do tego prawo?
Czy ma prawo zostawić sobie ORYGINAŁY WSZYSTKICH DOKUMENTÓW, a nie po prostu skserować o potwierdzić zgodność?
Chodzi zwłaszcza o to zagraniczne upoważnienie + apostile. Mamy tylko jeden egzemplarz i załatwienie go trwało miesiące. Nie chcemy go zostawić bankowi, czyli de facto stracić, bo może być jeszcze do czegoś potrzebne (zwłaszcza że w treści jest " do załatwiania wszelkich sprawi związanych ze spadkiem.....itd")
Poza tym postanowienie sądowe to dokument z sądu dla dla spadkobiercy. Też nikt z nas nie chce oddać swojego, żeby potem się nie bujać i nie musieć zwracać się do sądu o wydanie nowego.
Nawet jeśli bank ma taki zapis w swoich regulaminach, to czy to jest zgodne z prawem?

Zróbcie u notariusza kopie poświadczone notarialnie i oddajcie im te kopie.

witahe6007 napisał:
Zróbcie u notariusza kopie poświadczone notarialnie i oddajcie im te kopie.

też mieliśmy taki pomysł, ale bank wciąż twierdzi, że tak zawsze robią, takie mają procedury i chcą zatrzymać oryginały.
Na razie stanęło na tym, że wysłali zapytanie do swojego prawnika.

Co w tej sytuacji?

Gapciu napisał:
macie to na pismie (zacytuj) czy tylko pogaduszki z Pania w okienku?

Rozmawiałam najpierw z "panią w okienku", która wezwała kierownika oddziału. Kierownik twierdzi, że takie mają procedury. Wysłała zapytanie do jakiego swojego prawnika z prośbą o opinię. Czekam co dalej.

Ale jestem przekonana, że nie mają prawazotawaić sobie oryginałów.
Czy jest jakaś ustawa, które reguluje jakimi dokumentami należy się posługiwać w podobnych sprawach?

Art. 102 kodeksu cywilnego
Po wygaśnięciu umocowania pełnomocnik obowiązany jest zwrócić
mocodawcy dokument pełnomocnictwa.
Czyli że pełnomocnik nie może wyzbyć się oryginału bo musi go zwrócić mocodawcy (w przyszłości).

Proponuję uzyskać u notariusza poświadczenie zgodności kopii z oryginałem dokumentu pełnomocnictwa.
W banku złożyć poświadczoną kopię a oryginał tylko okazać do wglądu dla pracownika banku.

Ostatnia edycja:
Paulie Gualtieri napisał:
Czyli że pełnomocnik nie może wyzbyć się oryginału bo musi go zwrócić mocodawcy (w przyszłości).

Proponuję uzyskać u notariusza poświadczenie zgodności kopii z oryginałem dokumentu pełnomocnictwa.
W banku złożyć poświadczoną kopię a oryginał tylko okazać do wglądu dla pracownika banku.

O, dziękuję! Mam się na co powołać. Nie mogę oddać bankowi oryginału, bo po załatwieniu spraw muszę do zwrócić mocodawcy.
Dziękuję!

Powrót