Bank informuje o wypowiedzeniu współwłaścicieli nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Minth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Minth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Otrzymałam wypowiedzenie umowy kredytu hipotecznego zaciągniętego na nieruchomość której współwłaścicielem oprócz mnie jest też kilkoro mojego rodzeństwa. Kredyt zaciągnęłam tylko na wysokość swojego udziału a rodzeństwo nie musiało wyrażać zgody na zaciągnięcie przeze mnie tego kredytu. Dowiedziałam się jednak że bank wysłał tą samą informację o wypowiedzeniu kredytu do każdego ze współwłaścicieli nieruchomości. Informacja ta wygląda tak jakby oni byli kredytobiorcami i nie ma tam wzmianki że kredyt jest mój. Jakim prawem bank przesyła takie informacje do osób w żaden sposób nie odpowiedzialnych za moje zobowiązania?

Najprawdopodobniej .... bo hipoteka jest ustanowiona na nieruchomości.
W przypadku braku spłaty bank wejdzie na hipotekę więc udziałowcy o tym powinni być poinformowani.

Co do wypowiedzenia??? raczej nie powinien informować - zależy jaką formę ma to pismo...

Ostatnia edycja:
Kredyt jest zabezpieczony tylko na moim udziale, ok jeśli już będzie wpis w księdze to info jest uzasadnione. Pismo ma taką samą formę zwykłego wypowiedzenia umowy dla każdego z współwłaścicieli.

Poczytaj prawo bankowe. Wg mnie nie powinni udzielać informacji i traktować współwłaścicieli tak samo jak Ciebie.... ale może znaleźli jakiś kruczek... (art. 104 ust.2-6, art.105-106c).

A jak bank uzyskał dane osobowe rodzeństwa???

Bank wysłał listem poleconym na nazwisko każdego ze współwłaścicieli ale na mój adres. Nie mają danych współwłaścicieli ale nazwiska mogą przecież wziąć z księgo wieczystej i dokumentacji. Nie wiem czy temat warto zaczepiać. Czy wysyłać do nich zapytanie jakim prawem... czy kierować sprawę dalej i gdzie dalej ( sąd? ).

Minth napisał:
... Nie wiem czy temat warto zaczepiać. Czy wysyłać do nich zapytanie jakim prawem... czy kierować sprawę dalej i gdzie dalej ( sąd? ).

Zapytać zawsze możesz koszt to koperta, znaczek i chwila stracona na pisanie zapytania......

Powrót