bank + windykacja

• Autor wątku Autor wątku tomek-92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek-92

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Dzień dobry
Kilka dni temu odebrałem pismo dla małżonki od firmy windykacyjnej zadłużenia na kwotę kilkudziesięciu tys zł ,jak się okazuje moja małżonka brała kredyt wać 2007 roku w getinbanku czy jakoś tak się nazywał który następnie został przejęty przez bank bph .Małżonka twierdzi że spłaciła kredyt i nie rozumie tego pisma ,udaliśmy się do banku o wyjaśnienie tego nieporozumienia pani w banku powiedziała nam po cichu że to nie jest pierwszy taki przypadek poprosiła o napisanie pisma do centrali , i tutaj mam pytanie co w takim piśmie musi być wyszczególnione o co dokładnie mamy się zapytać nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu bo jestem dość tą sytuacją zdenerwowany z góry dziękuję za odp

Właśnie nic takiego nie mogę znależcć ,napisze dokładnie o jakiej treści pismo otrzymaliśmy : W związku z decyzją o przygotowaniu Pań stwa sprawy do postępowania sądowego BPS S.A zamierza wystąpić z powództwem do właściwego Sądu celem uzyskania tytułu wykonawczego w trybie nakazowym ,a kwota podlegająca egzekucji zostanie powiększona o dodatkowe koszty. Następnie podana jest kwota zadłużenia oczywiście informacja o polubownym rozwiązaniu sprawy Na odwrocie jest specyfikacja zadłużenia kwota należności głównej , odsetki umowne , odsetki ustawowe naliczane od dnia 11.10 .2011 r. ,koszty , do zapłaty
Na podstawie umowy cesji zawartej w dniu 10 .10 .2011 r. pomiędzy BPS i niestandaryzowanym itd ... JEDYNA DATA JEST PODANA PRZY ODSETKACH USTAWOWYCH NALICZANYCH OD 11.10.2011 r

Kazała napisać pismo do centrali ona nic nie mogła znalezc w związku z tym iż kredyt był brany w getinbanku który oni przejeli

Tomku coś mi się wydaje że nie potrafisz nawet dobrze przepisać pisma w pierwszym poscie pojawia się bank BPH niżej piszesz BPS, pojawia się cesja, więc moim zdaniem w tej układance nie ma banku BPH

był getin + cesja BPS fundusz nowy wierzyciel mam rację ?

BPS to jest firma windykacyjna .w getin był brany kredyt jak się teraz dowiedzieliśmy ogłosił upadłość i przejął go BPH

Przepisze drugą stronę pisma
Na podstawie umowy cesji wierzytelności zawartej w dniu 10.10.2011r pomiędzy BPS 1 niestandaryzowanym sekurytyzacyjnym funduszem inwestycyjnym zamkniętym oraz bankiem BPH S.A ,BPS 1 stał się pełnoprawnym właścicielem wierzytelności wynikającej z umowy nr ........

W BPH Ci już nic o sprawie nie powiedzą, bo nie mają jej w obsłudze. Musiała być zaległość na umowie a to dało podstawę by sprzedać te wierzytelność. Tak też się stało na mocy cesji z dnia 10 października jak masz w piśmie. Tak więc w BPH generalnie nic już nie załatwisz, bo nie są wierzycielami Twojej małżonki, musisz pisać do BPS.

Co więcej radziłbym bym szybko działać, najlepiej do nich zadzwonić i dowiedzieć się wszystkiego, oraz szczerze z małżonką porozmawiać czy rzeczywiście spłacała. Jeżeli wyjdzie kwiatek że było coś nie tak ze spłatą, to najlepiej jak najszybciej rozłożyć zaległość na raty.

Ostatnia edycja:
Troszkę nie rozumiem tzn na jakie podstawie mogą żądać pieniędzy chyba muszą mieć kwotę na jaką była pożyczka ,kiedy wzięta czy była spłacana czy też nie ? w tej chwili szukane są potwierdzenia wpłat w banku z tego co wiem część jest już odnaleziona z resztą może być problem ponieważ zmieniany był system w banku

Może inaczej zapytam co może bank bph udostępnić ,tak jak wcześniej pisałem będą mieli kwotę na jaką była brana pożyczka ?ile z niej było spłacone

BPH nic Ci już nie udostępni bo jak masz w piśmie, sprzedali wierzytelność na mocy cesji:
"BPS 1 stał się pełnoprawnym właścicielem wierzytelności " Teraz tylko z tym całym BPS możesz się w tej sprawie kontaktować.

Jeszcze raz czy ja dobrze rozumiem tu jest nr .umowy który małżonka zawarła z bankiem :Na podstawie umowy cesji wierzytelności zawartej w dniu 10.10.2011r pomiędzy BPS 1 niestandaryzowanym sekurytyzacyjnym funduszem inwestycyjnym zamkniętym oraz bankiem BPH S.A ,BPS 1 stał się pełnoprawnym właścicielem wierzytelności wynikającej z umowy nr ......... Jeżeli to jest ta umowa to na niej będzie znajdowała się główna kwota pożyczki ,dobrze rozumiem ? Czy w takim przypadku można żądać ksero tej umowy od firmy windykacyjnej ? muszą udostępnić czy raczej nie

tomek-92 napisał:
Jeszcze raz czy ja dobrze rozumiem tu jest nr .umowy który małżonka zawarła z bankiem :Na podstawie umowy cesji wierzytelności zawartej w dniu 10.10.2011r pomiędzy BPS 1 niestandaryzowanym sekurytyzacyjnym funduszem inwestycyjnym zamkniętym oraz bankiem BPH S.A ,BPS 1 stał się pełnoprawnym właścicielem wierzytelności wynikającej z umowy nr ......... Jeżeli to jest ta umowa to na niej będzie znajdowała się główna kwota pożyczki ,dobrze rozumiem ? Czy w takim przypadku można żądać ksero tej umowy od firmy windykacyjnej ? muszą udostępnić czy raczej nie

No tak, niech małżonka wyśle pismo do BPS z prośbą o udostępnienie kopii umowy kredytowej, na pewno Ci udostępnią.

edit: ewentualnie Ci wyciąg z księgi funduszu wyślą, w zależności czy mają już dokumenty u siebie czy nie

Muszą udostępnić umowę czy nie ,rozmawialiśmy z nim telefonicznie i nic nie chcą kserować każą przyjechać do nich

jak przepisy mówią na taką sytuację mają obowiązek przesłać umowę

Przepisów żadnych na ten temat nie znam, jednakże kiedyś jak pracowałem w windykacji to we wszystkich przypadkach od ręki kopie umów wysyłaliśmy, więc nie sądzę by i tutaj było inaczej.

Dziękuję za odp piszemy pismo i czekamy na odp a w mię dzy czasie szukamy następnych dowodów wpłat

Jak mam takie pytanie i mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc bo odchodzę od zmysłów :( a mianowicie dostałam pismo z banku credit agricole o ostatecznym wezwaniu do spłaty ponad 11.000,00 zł. Z działu centrum egzekucji komorniczej. Plus tego przyszło postanowienie z Sądu o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu, wszystko było w jednej kopercie. Raty były płacone nieregularnie i w mniejszej kwocie, Czy jak się skontaktuje z tym bankiem to jest szansa na rozłożenie zaległości na raty czy od razu sprawa idzie do komornika?? Błagam o odpowiedź!

Czy jak się skontaktuje z tym bankiem to jest szansa na rozłożenie zaległości
To pytanie do banku a nie forumowiczów.
Z działu centrum egzekucji komorniczej.
No chyba nie bardzo.Rozumiem Departament Kredytów Trudnych czy coś w tym stylu,ale na pewno nie działu centrum egzekucji komorniczej...
Dlaczego mimo trudności płatniczych nie skontaktowałaś się z bankiem.Co jest powodem nieterminowego regulowania rat?

Powrót