bank wypowiada umowę kredytu

• Autor wątku Autor wątku ewella-86-1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewella-86-1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
jestem w 8 miesiącu ciąży i przebywam obecnie na zwolnieniu lekarskim. zus płaci mi miesięcznie 1061,50zł. mieszkam u chłopaka, niemam aktualnie wposiadaniu żadnego majątku. bank wypowiedział mi umowę kredytu lecz z departamentu windykacji dostałam możliwość spłaty długu z umożeniem pewnej cześci. co będzie jeśli nie zdołam zebrać tych pieniędzy, co mi grozi? czy mogę pójś do więzienia jeśli tego nie spłace?

Grozi ci komornik, zajęcie ruchomości itd, za takie długi w RP do więzienia się nie idzie.

a jeżeli niemam żadnych ruchomości ani nic? to co wtedy?

Jeżeli chodzi o zasiłek chorobowy, to podlega on egzekucji na zasadach określonych w art. 139-144 ustawy emerytalnej (ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - mój wpis). W myśl tych przepisów, zasiłek chorobowy (także opiekuńczy, macierzyński oraz świadczenie rehabilitacyjne) podlega egzekucji m.in. na zaspokojenie:
- świadczeń alimentacyjnych egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych - do wysokości 60% świadczenia,

- innych egzekwowanych należności (do których zalicza się także należności związane z zakupem ratalnym) - do wysokości 25% świadczenia.

Czyli będzie komornik pobierał z tego co płaci Ci ZUS

czyli bedzie mi pobieral z moich jedynych dochodów? bo słyszałam ze komornik nie moze wejsc na najnizsza srednia krajowa a juz niedlugo bede musiala z tego utrzymac siebie i dziecko

Powrót