Bank żąda spłaty kredytu za Ojca, czy ma takie prawo???

• Autor wątku Autor wątku siemek2112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siemek2112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Z góry przepraszam jeżeli temat nie w tym dziale w którym powinien być. Sprawa przedstawia się następująco, dwa lata temu zmarł mój Ojciec który zaciągnął kredyt (ok. 4000zł.) w Banku X nie spłacając kredytu. Moja matka która odziedziczyła po nim świadczenia w postaci emerytury jak się okazuje zlekceważyła sprawę i również nie spłaca zadłużenia (nie mieli rozdzielności majątkowej). Mnie natomiast w dniu dzisiejszym przyszło przed sądowe wezwanie do zapłaty kredytu zaciągniętego przez Ojca. Co zrobić napisać do Banku X parę ciepłych słów wyjaśnienia czy olać sprawę??? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Kiedy nastąpiło przyjęcie spadku i w jakiej formie?

W takiej ,że nikt się go nie zrzekł.

Czyli wg. obecnych przepisów przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza. Pozostaje kwestia przedawnienia, bo istnieje duża szansa, że dług jest przedawniony. Ja bym czekał na to, co ów bank w sądzie przedstawi.

Z tego co wiem to wyglądało to dosyć dziwnie wg mnie bo Ojciec wziął kredyt niedługo przed śmiercią, przy czym od dłuższego czasu chorował na nowotwór, stąd dziwne wydaje mi się ,iż takowy kredyt w ogóle uzyskał.

No dobra ale rozmowa zboczyła trochę na inny tor niż powinna , więc czy istnieje realne ryzyko ,że będę musiał spłacać ten kredyt???

A co z jego Żoną czyli moją Matką ona nie musi płacić swoich zobowiązań które zaciągnęła ze swoim mężem.

ojciec zmarł (według posta 1) 2 lata temu, więc obowiązywała zasada, że przyjęcie spadku było wprost. Wziął kredyt niedługo przed smiercią, więc jeżeli było to na nie dłużej niż na rok przed, zapewne nie przedawniła się nawet pierwsza rata. Było już sądowe nabycie spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia przed notariuszem? Był dział spadku? Odpowiedzialność za ten dług (jeżeli istnieje) zależy od wielu czynników.

Dług solidarny spłacają wszyscy. Ty, matka i rodzeństwo, jeśli takie masz.

A co jeżeli rzeczywiści zataili fakt ,iż Ojciec jest nieuleczalnie chory w momencie zaciągania kredytu???

A co to ma do rzeczy?
Jest spadek m.in. w postaci długu.

@UśmiechniętyParagraf
Pytający w poście #3 napisał, że "nikt spadku nie odrzucił". W sumie z jego wypowiedzi wynika, że nikt ze spadkobiercow nie podjął żadnych kroków w sprawie spadkowej.

T ile czasu ma spadkobierca na odrzucenie spadku??

Tak naprawdę to zadał Pan pytanie mw niewłaściwym dziale. Trzeba było pytać w spadkowym.
Spadkobierca może złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku bądź jego przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza w ciągu 6 miesięcy od daty gdy sie dowiedział o swym powolaniu do spadku. Tak sprawa wyglądała w dacie otwarcia spadku po Pańskim ojcu.

NA Forum spadkowym przyklejono Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy - polecam uważną lekturę.

Renta rodzinna matki (nie emerytura) spadkiem nie jest.

Jak dokładnie zatytułowano otrzymane pismo?

Ostatnia edycja:
Aha czyli jeżeli dowiedziałem się dzisiaj bo nie utrzymuję kontaktów z nikim ze swojej rodziny mam jeszcze pół roku ???? Tak??

Nie, bo od dawna Pan wie o śmierci ojca, a więć swoim powołaniu do spadku na podstawie ustawy.
Stanowczo odsyłam do Poradnika. Bez jego lektury Pan się nie ogarnie.

Powrót