bank

• Autor wątku Autor wątku brunooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brunooo

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę o informację w powyższej sprawie.
Dostałem pismo od firmy windykacyjne o długu. W stosunku do tego banku nie posiadam żadnych zobowiązań. Następnie ten bak został przęjęty przez inną grupę bankowo. Rzeczywiście w stosunku do nowego właściciela posiadam zobowiązania z 2004 roku. Wynikały one z różnicy zdań wynikających wg mnie z bezprawnego naliczania kar za spłate karty kredytowej ( np chciałem wlacić ostatniego dnia zobowiązania w pożnych godzinach wieczornych kwotę należności a nie działał system bankowy i wpłatomat nie przyjmował banknotów). Bank naliczał za to kary za nieterminowe wpłaty a ja odmawiałem ich umieszczenia. Po pewnym czasie karta kredytowa została zablokowana. Od 2004 roku dostałem kilka monitów. Bank na tym poprzestał. Dzisiaj dostałem ,,przedprocesowe wezwanie do zapłaty,,.
Uprzejmie proszę o odpowiedż:
1. czy błędna nazwa banku ma wpływ na dochodznie roszczeń;
2. czy przedawanił się okres do dochodzenia roszczeń.
Dziękuję za ewentualną odpowiedż.
Pozdrawiam
Brunooo

brunooo napisał:
Uprzejmie proszę o odpowiedż:
1. czy błędna nazwa banku ma wpływ na dochodznie roszczeń;
2. czy przedawanił się okres do dochodzenia roszczeń.

Ad.1 - nie ma znaczenia.
Ad.2. - przedawniło się, o ile nie było postępowania sądowego, egzekucji, uznania długu etc.

Dziękuję. Chyba nie było (przynajmniej nic o tym nie wiem) skoro pismo nosi nazwę ,,przedsądowe,,
Pozdrawiam

W innym temacie zwrócono mi uwagę, że nie opisałem pewnej sprawy do końca, więc dodam tylko: mimo przedawnienia, wierzyciel może zwrócić się do sądu o wydanie nakazu zapłaty i prawdopodobnie taki nakaz uzyska. Zostanie od tobie doręczony i w określonym terminie i formie będziesz musiał podnieść fakt przedawnienia roszczenia. Inaczej nakaz się uprawomocni i będzie stanowił podstawę do egzekucji komorniczej.

Powrót