Banki-Urząd Skarbowy-Zakłady Bukmacherskie

• Autor wątku Autor wątku Tomi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomi78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pytanie czy Banki/mnie chodzi głównie o PKO Inteligo/ stosują sie do takiego rozporządzenia:

"Banki mają obowiązek analizy transakcji, również przy użyciu kart płatniczych, realizowanych w krótkim czasie, na jednym rachunku, na niewielkie kwoty, których okoliczności wskazują na popełnienie czynów, o których mowa w art. 107, 109 lub 110 Kodeksu karnego skarbowego, i zawiadomić o tym fakcie organ wykonujący szczególny nadzór podatkowy wraz ze wszystkimi posiadanymi danymi o posiadaczu rachunku"

nie podał pan co to jest za rozporządzenie.... ale generalnie...- Banki mają obowiazek działac w ramach obowiązujacego prawa i skoro prawa nakłada na nich jakiś obowiązek to ..... sam pan rozumie...

czy osoby funkcyjne w konkretnym banku czy konkretnym oddziale banku realizują poszczególne artykuły w praktyce... to nikt nie odpowie panu inaczej niż że powinny to robic ponieważ w przeciwnym razie narażają sie na minimum odpowiedzialnośc dyscyplinarna lub karna ( w zależności od sytuacji i konkretnego przepisu który mialby byc nierespektowany...

Chodzi tu o zawieranie zakładów wzajemnych przez internet w innych krajach i to jest jeden z pkt który ma w jakis sposób sprawdzać czy przelewy nie ida właśnie do tych zakładów. Gdzieś przeczytałem,że banki maja obowiązek zgłaszac przelewy powyżej 10 tys zł czy to jest prawda? Czy słyszeliście o takich przypadkach by kogos ukarali za gry przez internet?

Z tego co pamiętam chodziło o trochę inne kwoty (jutro rzucę okiem i podam jakie), przy czym banki maja również obowiązek przekazywania do GIIF transakcji podejrzanych. Nie jestem specem od prania pieniędzy ale zazwyczaj internetowe firmy bookmacherskie mają siedziby w krajach uznanych za hmm "ryzykowne" więc pewnie banki raportują takie transakcje. Nie wiem jak podchodzi do tego GIIF, wiem natomiast, że w Warszawie US ścignął człowieka, który kupił chatkę z pieniędzy uzyskanych z gry w pokera w internetowych kasynach.

Powrót