Bankomat "wypłacił" ulotkę Play'a

• Autor wątku Autor wątku rejnold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rejnold

rejnold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Nie wiedziałem w jakim dziale umieścić to pytanie więc wklejam w Hydepark'u jako, że sytuacja jest wg mnie dość wyjątkowa i nawet mnie rozbawiła. Przejdę do sedna.

Ostatnio pobierając pieniądze w bankomacie Euronet (w Poznaniu przy Tesco 24H na ulicy Opieńskiego, Piątkowo) poprosiłem bankomat o wypłacenie mi 100 PLN. Zamiast tego otrzymałem jedną pięćdziesiątkę. Drugim "banknotem" była ulotka z Playa z napisem "Pieniądze to nie wszystko". Poniżej zdjęcie.

Teraz pytanie do Was. Czy ktoś miał podobną sytuację, czy jestem sam w tej sytuacji ? Dzwoniłem do biura obsługi klienta Euronet i kazali mi zgłosić reklamację w banku (Kredyt Bank), twierdzą, że to ich wina.

Co o tym myślicie ?

PS.: Czytałem informacje w Internecie na temat współpracy Euronetu z Playem. Super pomysł, szkoda, że bankomat uznał, że ulotka była warta 50 zł i właśnie tyle zeszło mi z konta - chciałem wypłacić 100 zł - dostałem 50 i ulotkę. Gdybym dostał kasę ORAZ ulotkę - nie byłoby problemu.

Ostatnia edycja:
Reklamacja do Twojego banku.
Niech on już sobie ustala, kto zrobił sobie taki żart układając banknoty.

kazali mi zgłosić reklamację w banku (Kredyt Bank), twierdzą, że to ich wina.
Dlaczego do banku? Przecież to nie bank jest właścicielem bankomatu tylko Euronet i to ta firma zajmuje się jego obsługą, konserwacją i wkładaniem do niego banknotów i jak się okazuje, ulotek też :)

Ale stan rachunku w banku został niesłusznie pomniejszony.

wczoraj takze wyplacilam pieniadze z euronetu -100zl. Dostalam tez ulotke play ale i 100 zł. A moze drugie 50zl zostalo "zaplatane" w ulotke i nie zauwazyles drugiego banknotu?mozesz zlozyc reklamacje do euronetu -spisz numer bankomatu, podac adres gdzie znajduje sie - a na bankomacie masz nr tel. Sprawdz tez konto - czasami wraca kwota nieslusznie pobrana.

No został, ale bank został wprowadzony w błąd przez firmę Euronet. Bank jako taki nie ma możliwości sprawdzić, czy ocenić, co Euronet włożył do kasetki na pieniądze. Dostał on wiadomość od właściciela bankomatu, że z konta trzeba odliczyć dwa wypłacone banknoty 50-złotowe to i odliczył.
Wina jest ewidentnie po stronie euronetu ale umowa o prowadzenie konta jest z bankiem, a to chyba rozstrzyga (to moje zdanie, jak się mylę, to proszę o wyprowadzenie z błędu). Czyli MisQ ma rację. Złóż reklamację w banku jak ci poradzili, a bank niech sam ustala z euronetem, kto powinien za to odpowiadać.
Ale faktycznie to jest klasyczna sytuacja z cyklu: kowal zawinił, cygana powiesili :)

Z ciekawości napisałem do customer care Euronetu, że martwię się o jakość świadczonych przez nich usług i dostałem odpowiedź następującej treści:

Szanowna Pani / Szanowny Panie,

Na wstępie chcielibyśmy podziękować za zainteresowanie siecią bankomatów Euronet.
Uprzejmie informujemy, iż w wybranych bankomatach sieci Euronet wdrożono usługę dystrybucji kuponów reklamowych, co nie ma żadnego wpływu na poprawność realizowanych transakcji.
Jest to część akcji promocyjnej jednego z Operatorów GSM – jej zasięg ograniczony jest do wybranych bankomatów oraz do ilości transakcji.
Mamy nadzieję, iż oferta naszego partnera spotka się z zainteresowaniem naszych Klientów.

Z poważaniem
,

Na co ja:
Wobec tego poproszę o komentarz do tego linku:
Iv.pl - dsc07125.jpg
na co oni:
Szanowny Panie,
Każdorazowo w przypadku wypłacenia przez bankomat kwoty innej niż kwota żądana konieczne jest sprawdzenie zaistniałej sytuacji oraz ewentualne złożenie stosownej reklamacji.
Nie znając kontekstu i celu zamieszczenia przedmiotowej fotografii w internecie oraz nie mając potwierdzenia, iż taka sytuacja rzeczywiście miała miejsce, nie możemy w żaden sposób jej skomentować.
Z poważaniem,

Powiem ci, że ten wątek jest w jednym z portali opisany...
Gdzieś wyczytałem sugestię by nachalne ulotki reklamowe oddawać bankomatowi (w taki sposób by nie obyło się bez przyjazdu ekipy celem usunięcia jej i przeniesienia jej do kosza)
:-D
coś w tym chyba jest bo do ludzi jeszcze idzie dotrzeć na sensowne argumenty, ale firmie przemówi do rozsądku tylko możliwość znacznych kosztów

Cześć Rejnold;)
Miałam b. podobną sytuację z dokładnie tym samym bankomatem. Też wypłacałam przy tesco - 500 zł, dostałam 450 i "playa", wypłaciłam jeszcze raz 50 zł (potrzebowałam 500 zł) i wypłaciło mi tylko playa. Dziś sprawdzam konto i mam zaksięgowane transakcje na 500 i 50 zł. W związku z tym zadzwoniłam do banku ale odesłali mnie do euronetu. I w euronecie przyjęli reklamacje, ale poinformowali, że muszą sprawdzić wszystko.... ;/ porażka jakaś;/

Ja nie wyplacam nic z EURONETU odkad ok 4 lata temu bankomat na al.Jerozolimskie w Warszawie przy wyplacie wyswietlil "Transakcja zrealizowana" a pieniedzy nie wydal (fakt ze tylko 50 zl ale wtedy bylem jeszcze studentem i bylo to dla mnie sporo).
Dziwny zbieg okolicznosci ze takie sytuacje zdarzaja sie tylko w EURONECIE.

Najlepsze doswiadczenia mam z bankomatami mBanku no i PKO SA BP tez ok z innych nie korzystam ze wzgledu na prowizje.

Ja to zawsze korzystam z bankomatów które są własnością banku w którym mam konto i zawsze jest wszystko szybko i sprawnie.

Trochę trywializując problem powiem szczerze, że wyszła z tego niezła akcja umoralniająca... chcesz 100 dostajesz 50 i morał "pieniądze to nie wszystko".
Bezcenne :D

Bartata nie ma co trywializowac i tak inflacja i ceny sa na pulapie stratosfery , zreszta nie wiem czy ucieszyla by Cie mysl gdybys za wynagrodzenie dostal połowe tego co Ci sie należy i ulotke "pieniądze to nie wszystko".

czy wszystko musimy brać tak na poważnie...to w końcu HydePark.

czyli co ze HydePark , dla mnie to najwazniejszy dzial na tym forum :D

witam
podłączę sie do wątku. Moja żona miała podobną sytuację, wypłacała 500zł z Euronetu a dostała 400 i ulotkę Playa. Złozyła reklamację w swoim banku (PKO SA) i czekamy. Mam pytanie jaki jest ustawowo czas na rozpatrzenie tego typu reklamacji (czekamy już ponad miesiąc) oraz czy po przekroczeniu tego terminu i braku odpowiedzi ze strony banku można przyjąć, że reklamacja została uznana ?

jeszcz prośba do moderatorów aby przenieść ten wątek do odpowiedniego działu, może do "prawa konsumenta" ?

Ostatnia edycja:
Niestety prawo nie reguluje terminu na rozpatrzenia reklamacji przez bank. Proszę najpierw poszukać w regulaminie danego banku.

Przenoszę zgodnie z prośbą do konsumentów.

Powrót