Bankowy tytuł egzekucyjny 2011

• Autor wątku Autor wątku kamilasta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilasta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Proszę o pomoc.
W dniu wczorajszym otrzymałam z Lucas Banku "Przedsądowe wezwanie do uragulowania należności bankowych" o treści:
"Lukas Bank SA informuje, że w związku z nieuregulowaniem zadłużenia wynikającego z tytułu umowy nr.... zawartej w dniu 15-02-2005 r. został wystawiony Bankowy Tytuł Egzekucyjny/Wyciąg z Ksiąg Banku będący dokumentem stwierdzajacym istnienie zadłużenia.
W związku z powyższym w wypadku nieuregulowania niżej wymienionych należności w terminie 14 dni Bank skieruje sprawę na drogę postępowania sądowego, co spowoduje dodatkowe koszty.
Wymagane należności wynoszą..."
Jak dowiedziałam się w banku, umowa dotyczy zakupu na raty.
Moje pytanie jest banalne. Co mam dalej robić?
Czy napisać pismo do banku o przedawnieniu wierzytelności? Po przeczytaniu postów rozumiem, że takie przedawnienie następuje po 3 latach. Dodam, że to pierwsze pismo ze strony Lukas Bank, dotychczas nie było z ich strony żadnej informacji. Czy czekać na klauzulę wykonalności z sądu i dopiero wnieść zarzut przedawnienia?
Bardzo proszę o odpowiedź!

Zależy, co chcesz z tym zadłużeniem zrobić. Oczywiście, podnieść zarzut przedawnienia możesz, zażalając nieprawomocne postanowienie o nadaniu klauzuli. Bank wniesie o nadanie klauzuli do sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika. Problem tylko w tym, że nie dowiesz się kiedy to zrobi, bo postanowienie na nadanie klauzuli nie jest wysyłane do strony objętej tytułem egzekucyjnym (BTE), tylko razem z tytułem egzekucyjnym odsyłane jest do banku. Warto zatem, co jakiś czas zadzwonić do wydziału cywilnego w "swoim" sądzie i zapytać, czy nie toczy się jakies postępowanie z Twoim udziałem.
Do banku, jak najbardziej, można wysłać pismo iż nie uznaje się zadłużenia stwierdzonego BTE z uwagi na przedawnienie dochodzonych roszczeń. Może to nie wpłynąć na zmianę decyzji banku i tak czy inaczej BTE trafi po klauzulkę do sądu. W takim przypadku postępuj jak wyżej :)

Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.

Powrót