Bankructwo - jedyne wyjście

• Autor wątku Autor wątku Gryfik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gryfik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie! Piszę do Was by uzyskać rzeczową poradę a propos bankructwa, które w moim przypadku po przemyśleniu wszystkich wariantów, jest jedynym wyjściem. Już wyjaśniam dlaczego. Otóż do końca roku muszę wróci do Polski, wynikła sytuacja nagła, że muszę to zrobić i raczej już nigdy nie będę mógł wrócić do Anglii, bo potrzebuje się w Polsce opiekować mamą. Będę z nią mieszkał i wiadomo, rodzina najważniejsza. Dotąd spłacałem wszystko regularnie i wiedziałem, że raczej prędzej czy później wyjdę sobie na prostą i problem zniknie. Mam kredytówkę, kilka innych rat i nierozliczony podatek w Revenue. Łącznie to daje około 7000 funtów. Pomału to redukowałem, ale w obliczu powrotu do Polski i raczej braku perspektyw na wielkie pieniądze w Polsce, ciężko będzie mi spłacić, pomagając do tego mamie równowartość ponad 35 tysięcy złotych. Chcę zgłosić więc upadłość. Wiem, że wiele osób z tego korzysta. Niby to jest prosta sprawa, ale dla ludzi, którzy zostają w Anglii, a ja muszę wrócić do ojczyzny. Szukam więc osoby, która nawet odpłatnie pomoże wypisać mi wniosek i po prostu doradzić. Jestem też oczywiście otwarty na wszelkie sugestie, których może dotąd po prostu nie brałem pod uwage. Jest tylko jeden pewnik. Muszę wrócić do Polski, gdzie nie będzie mnie stać spłacać raty w wysokości 200 funtów jak to robię do tej pory.
I proszę darować sobie komentarze, że przyjechał do Anglii, narobił długu i ucieka, bo dotąd przez tyle czasu wszystko co do jednego dnia spłacałem i się nie migałem, choć czasem było ekstremalnie ciężko z pieniędzmi. Pozdrawiam i dziękuję z góry za najmniejszą poradę, która pomoże mi wyjść z tej kiepskiej sytuacji.

Jest cos jeszcze co mozesz zrobic zamiast bankructwa ale niestety nie pamietam jak to sie nazywa. Mozna to zrobic przy mniejszych dlugach takich jak twoje. Moze Eliss bedzie wiedziec co to jest.

Zeby zbankrutowac trzeba miec chyba minimum 12k insecured debt - sprawdz. Poza tym to tez kosztuje z £600. W Twoim przypadku jedynie IVA.

Poniżej 15 tyś to IVA albo Debt Relief Order choć można spróbować na rozprawie przekonać urzędników jeśli sprawa jest wyjątkowa. BARDZO ważne: zaległości podatkowe nie wliczają się do "unsecured debts" i będziesz wina państwu choćby i zza grobu.

Powrót