Bardzo głośna praca urzadzenia w lokalu usługowym

• Autor wątku Autor wątku Martaada86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martaada86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry.
W naszym bloku w ktorym mieszkamy od 2018 roku otworzono latem piekarnie, wszystko bylo w porzadku az do grudnia kiedy to w kilku mieszkaniach (w tym w naszym) zaczely byc odczuwalne wibracje, a nastepnie doszla bardzo glosna praca, najczesciej w godzinach porannych (w tyg po 6, a w soboty po 7) jakiegoś urzadzenia. Okazalo sie, ze to krajalnica w piekarni. W samej piekarni nie idzie wytrzymac jest tak glosno, czuc wibracje na calej podlodze, caly ten halas roznosi sie po scianach do naszych mieszkan. W zwiazku z tym mam pytanie co my mieszkancy bloku mozemy z tym zrobic? Tylko pisanie do administracji budynku (jest tu zalozona wspolnota) czy jeszcze gdzie indziej?

Ilu jest mieszkańców i ilu zgłasza ten sam problem?

Ogólnie w klatce jest 21 mieszkań, 8 mieszkan zglosilo uciazliwe wibracje i ciche buczenie, z tym, ze wibracje wystepuja takze w godzinach wieczornych i nocnych, czuc jak wibruje w mieszkaniu podloga, ale piekarnia jest wtedy zamknieta. Co prawda na noc jest zostawiana wlaczona lodowka i zamrazarka, ale nie wiem czy to od tych urzadzen moglyby wystepowac wibracje. Generalnie konserwator budynku nie mogl znalezc zrodla wibracji w czesciach wspolnych budynku, odczuwane byly przez osoby z roznych stron korytarza i pieter, a nie w jednym pionie. Pare dni po wystapieniu wibracji zaczelo byc slychac prace jakiegos urzadzenia, dzien w dzien zaczyna po 6 rano, a takze w soboty. Okazało sie, ze to krajalnica z piekarni, sama piekarnia znajduje sie w naszym bloku od lata, ale problem z krajalnica wystapil dopiero w grudniu wiec mniemam, ze wymieniono krajalnice na inna, niestety o wiele glosniejsza. Dodam, że blok ogólnie jest bardzo slabo wyciszony, słychac nawet jak sasiad z mieszkania obok gasi światło, ziewa, smarcze. Mysłałam, aby zawołac do mieszkania akustyka budowlanego zeby dokonał pomiarow akustycznych i wykonal ekspertyze, ale jest to podobno droga sprawa. Mieszkałam juz w wielu miejscach, zarowno w budynkach starszego typu jak i nowych i pierwszy raz taki problem wystepuje.

Powrót