Bardzo pilna sprawa - Sprzedaż laptopa

• Autor wątku Autor wątku muon67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muon67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie :)
Sprawa wygląda następująco:
Sprzedawałem laptopa na takim ogłoszeniu:
http://olx.pl/oferta/laptop-sony-vaio-vpcf11s1e-fullhd-i7-win7-CID99-ID7WA1z.html
Kupił go ode mnie pewien pan z zniżką 400 zł. Napisałem mu w wiadomości na facebooku że kod na windowsa jest na dole laptopa, i że powinien każdy działać bo tak powiedział mi sprzedawca kiedy mi go sprzedawał. ja go używalem z innym systemem. Pan który go ode mnie kupił nie potrafił znaleźć sterowników, i wtedy po pierwszy groził mi sądem i chciał go zwrócić. Powiedziałem że nie przyjmę zwrotu gdyż laptop działał dzień przed wysyłką i że to nie moja wina iż musi oddać go do informatyka żeby znalazł mu sterowniki na google.pl
Dzisiaj minął jakiś miesiąc i napisał mi, że karta graficzna nie działa i że dalej laptopa nie ogarnął, ja nie przyjąłem zwrotu i że jezeli do poniedziałku nie będzie mieć pieniędzy za laptopa, to pozwie mnie do sądu, i że zamawia rzeczoznawce, że to ja pokryje koszty całej sprawy i że to on na pewno wygra bo przecież ma wiadomości na facebooku. Tutaj rozmowa z Panem:

17 grudnia 2014
Kupiec
2014-12-17 20:59

On ma zepsutą matrycę

Czerwony pasek pionowo przez cały ekran
Ja:
2014-12-17 21:17

No tak. Przeciez pisalem ci i widziales ogloszenie gdzie byla zreszta ta fota. Na grupie tez dawalem. Mowilem ze tak z tym pracowalem przez pol roku i mi nie przeszkadzalo. Stad cena. Prawdopodobnie to tasma a nie matryca bo na poczatku zaleznie od ustawienia znikala
K:
2014-12-17 21:18

Ok. Próbuję zainstalować system, mam nadzieję, że łyknie tego seriala z naklejki
Ja:
2014-12-17 21:19

Na bank lyknie. Naklejka od poczatku tam byla. Pamiec znalazles? Tam trraz zamiast 6 jest 8gb.
Kupiec:
2014-12-17 21:21

Kodu nie łyknie jest problem, bo partycji recovery na tym kompie nie ma.

Tu była wersja sony, one mają swoje seriale, ale wersji sony nie mam
Ja:
2014-12-17 21:23

Kurde jak to. Mi koles ktory to sprzedawal mowil ze kazdy win podejdzie z tym serialem jezeli chodzi o 7 home premium. Ja odrazu osemke instalowalem i tak zostawilem

Kutwaaaaaaaaaaaa
K:
2014-12-17 21:23

Nie każdy, musi być ten od Sony

Więc nie ma systemu

Driverów też nigdzie nie ma. Nie mogę teraz spędzić kilku dni na pisaniu do sony, szukaniu rozwiązania itp, odeślę Ci jutro laptopa, odeślij cash
Ja:
2014-12-17 21:34

Nie no stary. Nie wyglupiajmy sie. Wszystko bylo na ogloszeniu opisane. Zreszta nie oczekujmy ze za,1000 ziko kupisz lapka jak ze sklepu. Napusze do sony o plytke i przesle ci na server drivery.

Albo przysle ci ori windowsa na plycie
K:
2014-12-17 21:35

I będę miał laptopa za 2 tygodnie, odpada, on musi jutro działać

pisałeś mi, że win wejdzie bez problemu, jest inaczej, nie ma driverów, nic do tego lapa nie ma, nawet modelu na stronie sony
Ja:
2014-12-17 21:46

Ale drivery sa sam sciagalem ze strony sony. Przesle ci link jak roce do domu

K:

ok

a system?

Ja:

Tak mi powiedzial koles ktory mi go sprzrdawal. Zainstaluj na razie tymczasowego a ja kupie ci system ori i ci wysle poczta

K:
2014-12-17 21:48

ok, kiedy mogę się go spodziewać?

??
18 grudnia 2014
K:
2014-12-18 03:23

?? Co z tymi driverami? Te ze strony sony nie działają, coś z nim jest nie tak... Zwrócę Ci go, odeślij cash, jak Ci się uda postawić system i drivery, wtedy go kupię.
18 grudnia 2014
K:
2014-12-18 11:19

Halo..?
Ja:
2014-12-18 11:47

Jestem w pracy. Wpisz sobie model model.tego vaio w google. Wieczrem ci wysle.
K:
2014-12-18 11:49

Wpisałem, gotowych rozwiązań nie ma. O to właśnie chodzi, nie mam czasu teraz kilka godzin walczyć z komputerem. Zainstalować system i drivery mogę, ale jak się wszystko sypie, odpadam, nie mam na to czasu. Odeślę Ci go dzisiaj, zrób przelew.
Ja:
2014-12-18 11:53

Jaki typ. Nie odsylaj go vo nie mam kasy.

Kupiles to teraz trzeba to jakos rozwiazac. Ja nie mam cxasu 24 7 zeby z toba pisac

Prowadze samochod

Drivery sam sciagalem tylko musze zrobic ci paczke. Nie wiem czego oczekujesz po vaio za 1k. Laptop dzialal i dziala tylko trzeba zainstalowac win. A to ze nie potrafisz wyszukac w google plikow to jiz nie moja wina.
K:
2014-12-18 11:55

Mówiłeś, że wszystko będzie działać, nie działa. Są 2 opcje: albo dziś dostanę 100% działające rozwiązanie na ten laptop, albo go wieczorem odsyłam, w razie braku przelewu - zgłaszam na policję. Bardzo nie lubię takich akcji, miało być z kompem wszystko ok, a nie jest.
Ja:
2014-12-18 11:56

Wszystko bylo w ogloszneniu. Zaproponowalem ze kupie ci nowego win 7. Nie jestem media markt
Kupiec:
2014-12-18 11:56
Co mi po nowym win, jak sterowniki nie działają?
Ja:
2014-12-18 11:57
Oficjalnie trafiasz na grupe.qiwczorwm wysylam drivery
Nie ma to jak straszyc policja w takiej sytuacji. W ogloszeniu bylo napisane wszystko i eszystko ci napisalem
Kupiec:
2014-12-18 11:59
Pisałeś, że win łyknie seriala, nie pisałeś nic o wadliwych driverach.
Po prostu sprzęt nie jest zgodny z opisem, więc go zwracam

Ja:
2014-12-18 12:18
Sony :VPCF11S1E : Ethernet Driver
nie ma zadnych wadliwych driverów
i sprzet jest zgodny z opisem
Sony Vaio F11/F12/F13 - temat zbiorczy - Forum Notebookcheck.pl
co do ogłsozenia to prosze abrdzo
http://olx.pl/oferta/laptop-sony-vaio-vpcf11s1e-fullhd-i7-win7-CID99-ID7WA1z.html

wsystko napisane jak byk. do tego jest wspomniana tylko licencja windows 7 home premium która jest na dole obudowy. nigdzie nie napisalem ze mam do niego płyte

wiec to ze proponuje ci ori windowsa to juz wogole oznacza, ze nie jestem jakims kretaczem

muisz poszperac z tymi sterownikami ja tez sie z ym babrałem jak instalowałem nowy swiezy system
Kupiec:
2014-12-18 12:33
Ale w rozmowie mówiłeś, że się wszystko zainstaluje bez problemu

Ja:
gdzie tak napisalem?
Kupiec:
Tu, na messenger
Ja:
napisalem ci ze windows powinien sie zainstalowac tak jak mi powiedzial koles który mit o sprzedawal
Kupiec:
2014-12-18 12:35
No i się nie zainstalował. Sterowniki ze strony Sony też nie. Mogę go teraz oddać adminowi do zrobienia, ale to dodatkowe koszty i czas, bez sensu
Ja:
2014-12-18 12:36
jakie koszty?
K:
2014-12-18 12:36
No za free tego nie zrobi, to ileś tam czasu jego pracy, i za to sobie liczy
Ja:
2014-12-18 12:37
no to ja to moge pokryc
K:
2014-12-18 12:38
Ok, zaraz spytam, jaki to koszt
K:
2014-12-18 13:04
Ok 100-150zl
19 grudnia 2014
Ja:
2014-12-19 01:47
spoko no problem. za stówe bedzie git
K:
2014-12-19 01:47
Ok, dam mu tego laptopa jutro
sobota
K:
2015-01-3 04:49
i jak, wyślesz mi ten cash w końcu?
niedziela
Ja:
2015-01-4 01:47
hej
nie bede ci w stanie teraz przelać hajsu bo włamali mi się do domu
więc będziesz musiał troche poczekać

K:
O tym, że lap ma walniętą kartę gfx też zapomniałeś mi powiedzieć...
Ja:

coooooooooo

zróbmy tak

jak ci nie pasuje

wystaw go na olx.pl

za 1200

i ja ci zalatwie klienta

i bedie sprawa załatwiona

bo mam juz dosyc tej sytuacji

kupujesz lapka nagle karta nie działa, nie potrafisz znaleźć sterowników kiedy są dostepne i ja je normalnie ścągnąłem

czerwony pasek na matrycy był, wszystko było na aukcji napisane

na ogłoszeniu*

proponuje ci windowsa gdzie tak na prawde nie musze tego robic, zwrot kosztow NAPRAWY gdzie tak na prawde nie musze tego robic, włamali mi się do domu, stracilem sporo kasy lapka ci srpzedałem za 400 zł mniej.
K:

Windowsa nie dostałem do tej pory.

Odeślij mi cash, odeślę laptopa, trudno, będę stratny tą kasę, którą dałem informatykowi
Ja:

nie mam kasy

wystaw lapka za 1200

pojdzie, bo pisało do mnie sporo osób

w kilka dni ci załatwie klienta
Kupiec:

Odeślę, skoro masz tylu chętnych, zaraz go sprzedasz, ja się tym zajmować nie będę
Ja:

Ok. Ale hajs ci oddam.jak sie sprzeda
Kupiec:

Nie doczekam się go...
Kupiec:
Czekam na przelew do poniedziałku
Ja:

ale jak ja ci mam zrobić przelew skoro nie mam pieniedzy?
Kupiec:

Od początku mówiłem, że coś jest nie tak z tym lapem, uparłeś się, żeby nie przyjąć zwrotu. Sprzedałeś wadliwy sprzęt, niezgodny z opisem, to teraz zwróć cash, a ja Ci go odeślę. Wybacz, ale to nie mój problem, skąd masz mieć kasę, mój problem jest taki, że potrzebuję działającego laptopa, a bez zwrotu kasy go nie kupię
Ja:

kupiles laptopa za 1000 zł, wszystko było wpisane na ogłoszeniu na olx i na facebooku, napisalem ze windows powinien dzialac bo poprzedni sprzedawca tak mi powiedział (kod na dole laptopa). laptop był wystawiony za 1400zł. nie powiedziałem ze sterowniki do niego mam, ba! napisałem ze nie mam do niego zadnej płytki dorzuciłem ci torbę i jakąś tam książeczkę + 2gb ramu. o pasku wiedziałeś na matrycy i nie wiadomo było do konca w stu procentach czym było to spowodowane. Mi laptop działał, i nie miałem z nim problemów. To że nie potrafiłeś sobie wyszukać sterowników to już nie mój problem, zdawałeś sobei sprawe że kupiłeś Sony Vaio z 2009 roku. Ja nie miałem problemów z znalezieniem ich w internecie.
Ja:

zaproponowałem ci windowsa i zwrot kosztów informatyka, nie mam jak teraz oddać pieniędzy ponieważ ich nie mam. kupiłeś laptopa na olx. jedyne co mogę zaproponować to wystawienie go na olx ponownie i znalezienie ci kupca na niego.
Kupiec:

Nie pisałeś nic o wadliwych kartach. Do poniedziałku czekam na cash, potem po prostu Cię pozwę o próbę wyłudzenia
Ja:

nie rozumiem, jakich wadliwych kartach?

radzę nie grozić sądem jeżeli nie wie się w stu procentach czy wygra się sprawę koszty przerosną koszt laptopa.
Kupiec:

Karta graficzna jest wadliwa.

Program diagnostyczny to wykazuje
Ja:

to ciekawe ciekawy jest też fakt jak w takim razie używałem na nich programów do montażu filmów na wadliwej karcie graficznej.

jeżeli chcesz mnie pozywać, to mogę Ci tylko powiedzieć że sprawa będzie się ciągnęła kilka lat.
Kupiec:
Nie mam pojęcia, ale jest wadliwa.
Ja:
Sprawa może się ciągnąć ile chce, ważne, że przegrany pokrywa koszta. Powodzenia.

Wyjdzie ich dużo więcej, niż cena laptopa

Nie wiem co działo się z laptopem jak był u Ciebie, u mnie wszystko było w porządku.

słowo vs. słowu

skąd mam wiedzieć czy go przypadkiem nie zepsułeś?

przykro mi, ale ja nie mam pieniędzy i nie mam Ci z czego oddać. Mogę znaleźć na niego kupca w przeciągu kilku dni.

Kupiec:

To już ustali sąd. Mam dowód tu w messenger, że odmawiałeś przyjęcia zwrotu

I to bardzo uporczywie, to ładnie przekona sąd, że sprzęt miał wady ukryte

Bo miał

Ja:

wszystko było wpisane w ogłoszeniu

proszę:

Kupiec:
Nie ma nic o niedziałającej karcie.
Ja:

jest pasek na matrycy, (nei daję gwarancji że to pasek) więc mogła to również być karta. ja na tym laptopie pracowałem co może potwierdzić kilkadziesiąt osób.
Kupiec:

To już stwierdzi rzeczoznawca
Ja:

chcesz to możemy się spotkać osobiście w niedzielę. będę w warszawie

Czy coś mi grozi w tej sprawie? Wszystko było zgodne z opisem, a Pan po prostu nie udolnie próbował zainstalować system, co pewnie skończyło się uszkodzeniem Karty graficznej.
Pozdrawiam :)

Nie mogę, bo każde słowo się tutaj liczy.. Bardzo proszę o radę.

Powrót