Bardzo pilne 7dni na odwołanie 226 1kk

• Autor wątku Autor wątku mati30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Dostałem do domu taki wyrok(uznali że robienie rozprawy nie jest konieczne)-Cytuje-
oskarżonego o to że
w dniu 21 grudnia 08 w Bolesławcu przy al.1000-lecia,używając słów ogólnie przyjętych za obelżywe,znieważył funkcjonariuszy KPP...podczas wykonywania obowiązków służbowych tj o czyn z art.226 1kk. uznając,że prowadzenie rozprawy nie jest konieczne i przyjmując że na podst.zebranych dowodów okolicznści czynu i wina nie budzą wątpliwości... I za to dostaję karę
1(jednego)roku ograniczenia wolności,polegającej na wykonywaniu nieodpłatnej,kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 40 godzin w stosunku miesięcznym.Mam 7 dni na odwołanie i chciałem zapytać
1.Czy ten wyrok nie jest za duży
2.Czy mogę napisać w odwołaniu że właśnie szukam pracy i pracując nie bedę miał jak tych godzin odpracowywać?
3.Czy mogę prosić o mniejszy wyrok.
4.Czy mogę przedstawić jakieś dokumenty lekarskie które mi nie pozwalają na odpracowywanie?
5.jesli bym nie odpracowywał to na ile dni aresztu mogą to zamienić?
6.I jak z tego można się wymigać?

1) nie - jest łagodny...
2) skoro szukasz pracy to znaczy że masz czas na odprawcowanie...
3)możesz, ale nie oznacza to że wówczas prokurator nie wycofa się z umowy z tobą dokonanej w ramach 335 KPK i nie będzie wnioskował o wyższy wymiar kary...
4)nie możesz odpracowywać ,ale szukasz pracy i możesz pracować...?

6)no wybacz nikt tu ci nie ędzie podpowiadał jak uniknąć odpowiedzialności....

6)no wybacz nikt tu ci nie ędzie podpowiadał jak uniknąć odpowiedzialności....
--Wybacz ale to chyba normalne że chce uniknąć odpowiedzialności,tym bardziej że te oskarżenia są kłamstwem,są to dwaj policjanci z których jeden mnie nie lubi i robią to po złości.Proszę o szybką odpowiedz.

Możesz odwołać się od wyroku - wówczas sprawa pójdzie w normalnym trybie, a co za tym idzie wyrok może być zarówno wyższy jak i niższy.
Osobiście zgadzam się z Markizem - jeśli to co napisaleś to całość wyroku, to wyrok jest łagodny.
Miej na uwadze, iż Sąd mógł np skazać Cię na karę pozbawienia wolności, grzywnę, nawiązkę na cel społeczny i / lub na rzecz pokrzywdzonych etc.

Jeśli nie chce Ci się pracować możesz zlożyć wniosek o zamianę kary ograniczenia wolności na karę grzywny.

Dzięki magnatex za odpowiedz.Wiesz 40 godzin w skali miesiąca przez rok to wychodzi 480godzin licząc najmniejszą stawkę 5zł na godz. to wyjdzie z 2.500-wartośc mojej pracy,a jak wysoka może być grzywna? i czy mogę np sugerować że chce to odpracować w MZGK,bo z 2 lata temu miałem tam coś do odpracowania,to elegadzko przyszedłem do kierownika pogadałem i mi wszystko wypisał elegancko, a jak mnie gdzieś indziej dadzą i trafię na jakiegoś ciula?

O tym gdzie masz odpracować karę decyduje Sąd.
Kara grzywny wymierzana jest w stawkach dziennych - Sąd może wymierzyć grzywnę w zakresie od 10 do 360 stawek dziennych. Wysokość stawki dziennej wynosi od 10zł do 2000zł. Tak więc grzywna może wynosić od 100zł do 720.000zł. Wysokość ustala oczywiście Sąd :D
Oczywiście - do tego mogą dojść jeszcze inne koszty - wspomniana nawiązka, koszty postępowania.

PS. Poświadczenie nieprawdy jest przestępstwem. Podobnie jak poslużenie się takim dokumentem.

Powrót