bardzo potrzebuje pomocy

• Autor wątku Autor wątku przerazona75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przerazona75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ukradlam prawie 4 tys funtow mojemu pracodawcy. Zostalam aresztowana i oczekuje na sprawe, poniewaz zostalam zwolniona nie mam zadnych dochodow, prawnik powiedzial ze moge dostac okolo roku wiezienia. Nigdy wczesniej nie mialam klopotow z prawem, i chcialabym oddac te pieniadze. Ale nie chce isc do wiezienia, prosze pomozcie mi i powiedzcie co mam robic, rzecz sie dzieje w uk. Bardzo prosze o pomoc, bo jestem zrozpaczona

Ciężko cokolwiek powiedzieć, rzecz dzieje się w Wlk. Brytanii. Użytkownicy raczej nie znają się na prawie brytyjskim. Staraj się uzyskać jak najwięcej informacji od swojego prawnika, to jego zadanie reprezentować Ciebie i udzielać Ci informacji, które potrzebujesz.

no tak wiem, ale on mnie tylko zbywa, ze wszystko sie okaze w sadzie, zaluje tego co zrobilam, ale juz jestem w takiej depresji, ze nie wiem co robic

W takim razie znajdź forum o podobny profilu tyle, że zajmujące się prawem angielskim i zapytaj tam. Chyba, że znajdziesz tutaj kogoś, kto zna się na tym. Przeszukaj wątki, być może była już gdzieś mowa o podobnej sytuacji.
Jedno co mogę powiedzieć to kwota nie jest mała. Pytaj adwokata co możesz zrobić przed rozpoczęciem sprawy w sądzie. Być może jakaś instytucja typu polskie postępowanie skrócone. Tyle mogę doradzić.

Jak ci prawnik powiedzial, ze moze to sie skonczyc wiezieniem, to licz sie z tym, oraz z deportacja do Polski.Wszystko zalezy od sadu, porozmawiaj z prawnikiem.Wspolczuje glupoty tez...

nie prosze o moralne kazania, bo nie wiesz dlaczego to zrobilam, potrzebuje pomocy

Należy udać się do prawnika, jak potrzebujesz pomocy, ale w UK są to kosmiczne sumy - nikt inny Ci nie pomoże. W Anglii za wykroczenie drogowe można dostać mandat 800 funtów, za przestępstwo (kradzież) z pewnością na wejściu jest pozbawienie wolności.

czy jest jakis sposob na unikniecie wiezienia? nigdy nie mialam problemow z prawem, to zrujnuje moje zycie do konca

A o czym myslalas, jak kradlas?No musisz kare poniesc, jak okazalas sie zlodziejka.Postaw sie w sytuacji pracodawcy.Darowalabys komus kradziez tylu pieniedzy?Prawnik odpowie ci na pytanie, ktore teraz zadalas.
I troche wikipedia:
n English law, the term refers to either way and indictable only offences. An either way or hybrid offence allows the defendant to elect between trial by jury on indictment in the Crown Court and summary trial in the Magistrates' Court. However, the election may be overruled by the court of first instance if the facts suggest that the sentencing powers of a Magistrates' Court would be inadequate to represent the seriousness of the offence. Some offences such as murder and rape are considered so serious that they can only be tried on indictment at the Crown Court where the widest range of sentencing powers is available to the judge. In relation to some indictable offences, for example criminal damage, only summary trial is available unless the damage caused exceeds £5,000. When the accused is charged with an indictable only offence, he/she is sent to the Crown Court for trial. The rules are different in England and Wales in respect of those under 18 years of age. A youth court has jurisdiction to try all indictable offences with the exception of murder, and will normally do so provided that the available sentencing power of 2 years detention is adequate to punish the offender if found guilty.

No właśnie - kradzież to kradzież - sytuacja która Cię do tego zmusiła może być okolicznością łagodzącą dla sądu, ale nie unikniesz przez to kary. Gdyby zdarzyło Ci się to w Polsce, co najwyżej dostałabyś wyrok w zawiasach. W Anglii byłem kilka miesięcy i wiem, że prawo jest tam respektowane jak nigdzie indziej...

Absolutnie zgadzam sie z Elvira. Pytasz jak uniknac kary? Powinnas poniesc kare za to co zrobilas. Nie trzeba bylo krasc jesli nie chcesz isc do wiezienia. Nie ma dla Ciebie ZADNEGO usprawiedliwienia. Dawno temu moja polska - kolezanka (ktorej pomoglam w znalezieniu pracy) okradla mnie z 2000 tys. funtow, ktore mialam odlozone na operacje syna. Wtedy jeszcze nie bylo mozliwosci otworzenia konta bankowego dla Polakow. Nie masz pojecia co mozna czuc w takiej sytuacji. Nie ma znaczenia czy ty ukradniesz 10, 100 czy 1000 funtow. Chodzi o zasady, ktorymi nalezy sie kierowac w zyciu. Z przykroscia obserwuje jak przez takie osoby jak min, Ty psuja opinie o Polakach na angielskim rynku pracy i ogolnie o Polakach i mam tylko nadzieje ze nie beda nas nazywac tak jak w Niemczech ze wiekszosc Polakow to zlodzieje.

Absolutnie zgadzam sie z Elvira. Pytasz jak uniknac kary? Powinnas poniesc kare za to co zrobilas. Nie trzeba bylo krasc jesli nie chcesz isc do wiezienia. Nie ma dla Ciebie ZADNEGO usprawiedliwienia. Dawno temu moja polska - kolezanka (ktorej pomoglam w znalezieniu pracy) okradla mnie z 2000 tys. funtow, ktore mialam odlozone na operacje syna. Wtedy jeszcze nie bylo mozliwosci otworzenia konta bankowego dla Polakow. Nie masz pojecia co mozna czuc w takiej sytuacji. Nie ma znaczenia czy ty ukradniesz 10, 100 czy 1000 funtow. Chodzi o zasady, ktorymi nalezy sie kierowac w zyciu. Z przykroscia obserwuje jak przez takie osoby jak min, Ty psuja opinie o Polakach na angielskim rynku pracy i ogolnie o Polakach i mam tylko nadzieje ze nie beda nas nazywac tak jak w Niemczech ze wiekszosc Polakow to zlodzieje.:-x

Absolutnie zgadzam sie z Elvira. Pytasz jak uniknac kary? Powinnas poniesc kare za to co zrobilas. Nie trzeba bylo krasc jesli nie chcesz isc do wiezienia. Nie ma dla Ciebie ZADNEGO usprawiedliwienia. Dawno temu moja polska - kolezanka (ktorej pomoglam w znalezieniu pracy) okradla mnie z 2000 tys. funtow, ktore mialam odlozone na operacje syna. Wtedy jeszcze nie bylo mozliwosci otworzenia konta bankowego dla Polakow. Nie masz pojecia co mozna czuc w takiej sytuacji. Nie ma znaczenia czy ty ukradniesz 10, 100 czy 1000 funtow. Chodzi o zasady, ktorymi nalezy sie kierowac w zyciu. Z przykroscia obserwuje jak przez takie osoby jak min, Ty psuja opinie o Polakach na angielskim rynku pracy i ogolnie o Polakach i mam tylko nadzieje ze nie beda nas nazywac tak jak w Niemczech ze wiekszosc Polakow to zlodzieje.:-x

do pani Elwiry- uwierz mi ze wiem ze zrobilam zle i na prawde nie potrzebuje "kazan", i jak juz pani powiedzialam nie wie pani co mnie do tego sklonilo, bo nie zrobilam tego dla siebie. Wiem ze musze poniesc kare, chcialabym tylko zeby ta kara nie bylo wiezienie. A o czym myslalam? - o kims bardzo waznym w moim zyciu, komu ciezka i nagla choroba uniemozliwila utrzymanie rodziny. Pani mi wspolczuje glupoty, a ja pani malostkowosci i postrzegania swiata tylko w czarnych i bialych barwach.

do boz1 -obrazasz mnie, choc nic o mnie nie wiesz, to forum ma sluzyc poradom, a nie atakowaniu i obrazaniu innych. Nie wiesz co czuje, nie wiesz jaka jestem, nie znasz mnie, a juz mnie osadzilas. A ja z przykroscia obserwuje, ze wsrod nas Polakow sa ludzie, ktorzy mysla bardzo powierzchownie. Nie znasz mnie, wiec mnie nie obrazaj

Jeśli ktoś jest chory i potrzebuje na operację 100 000zł, to nie znaczy że musi okraść bank i zostanie uniewinniony. Może to być okoliczność łagodząca. Ale sama w sądzie sobie nie poradzisz...

przerazona75 napisał:
do boz1 -obrazasz mnie, choc nic o mnie nie wiesz, to forum ma sluzyc poradom, a nie atakowaniu i obrazaniu innych. Nie wiesz co czuje, nie wiesz jaka jestem, nie znasz mnie, a juz mnie osadzilas. A ja z przykroscia obserwuje, ze wsrod nas Polakow sa ludzie, ktorzy mysla bardzo powierzchownie. Nie znasz mnie, wiec mnie nie obrazaj
Wiemy jedno, jestes zlodziejka, i akurat gdzies mam to, ze jestes Polka.Otocz sie takimi ludzmi i mniej do nich zaufanie, no i trzymaj jezyk za zebami, bo przeciez mozesz zlodzieja urazic.Tak samo potraktuje ciebie sad.Kryminaliste eliminuje sie ze spoleczenstwa.Jak ciebie nie zamkna, to deportuja do Polski.Czego z calego serca tobie zycze.Nie chcialabym mieszkac obok zlodzieja, pracowac ze zlodziejem.Mam dwojke dzieci, wychowuje je sama, nie raz bylam w klopotach, nie raz moglam ukrasc pracodawcy pieniadze.Nigdy tego nie zrobilam, bo nie tak mnie rodzice wychowali i nie mam lepkich palcow.Nie rob z siebie ofiary, ofiara jest twoj pracodawca, to on nie bedzie juz nigdy ufal swoim pracownikom.Ofiara jest spoleczenstwo, podatnicy, bo byc moze beda musieli utrzymywac ciebie w wiezieniu, albo placic ci za prawnika z urzedu.

jak juz powiedzialam nic o mnie nie wiesz, i jesli nie chcesz pomoc to sie nie wypowiadaj, bo i po co? Nie robie z siebie ofiary, a ty krysztalowy czlowieku daj mi juz spokoj, idz sobie zionac nienawiscia gdzie indziej prosze

wiem, wiem ze zrobilam bardzo zle i nie spodziewalam sie tego po sobie, ale kiedys podczas studiow uslyszalam ze jako ludzie nie znamy siebie samych do konca

Powrót