Bardzo poważna i bardzo pilna sprawa

• Autor wątku Autor wątku Sting
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ma Pani rację, że nigdy z góry nie można zakładać, że sprawa jest przegrana.
Ja uważam, że jest niezwykle trudna dowodowo do wygrania.
Zgłoszenie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa jest też jakimś pomysłem, ale z własnego doświadczenia wiem, że nie jest to zbyt skuteczne i zwykle jest umarzane (w każdym razie tak się dzieje w Apelacji warszawskiej).

1. umowa czynszu 0 zł może być potraktowana jako umowa pozorna, bo nikt normalny nie wynajmuje lokalu za 0 zł. łakomy kąsek dla Urzędu Skarbowego.....
2. a gdyby wykazano, że Jacek bezprawnie posłużył się posiadanym dokumentem in blaco? między podpisem a treścią pożyczki minęło kilka lat.....wydaje mi się, że stwierdzenie, kiedy dokument został podpisany, a kiedy została na nim wypisana pożyczka i że fakty te dzieliło kilka lat, dla fachowców z kryminalistyki, nie będzie problemem....

A za co miałby być płacony czynsz, za działkę pod sklep wniesioną jako udział wspólnika?
Przecież to była spółka, jeden wniósł pieniądze, drugi lokal i robociznę.
Nie gmatwajcie bardziej i tak już zagmatwanej sprawy. :)

[cytat="Janusz M."]A za co miałby być płacony czynsz, za działkę pod sklep wniesioną jako udział wspólnika?
Przecież to była spółka, jeden wniósł pieniądze, drugi lokal i robociznę.
Nie gmatwajcie bardziej i tak już zagmatwanej sprawy. :)[/cytat]

"Podpisano umowę o czynszu wynoszącym 0 zł....." :?:

Coś tu nie gra.
Zwykle wszystko jest zawarte w umowie spółki cywilnej.
Po co miałaby być dodatkowo jakaś umowa o czynszu, na dodatek zerowym?
Sting wyraża się nieprecyzyjnie, wydaje mi się że to co pisze to jego własna interpretacja.
Dlatego proponuję żeby skupić się na sprawie tej niby pożyczki i o próbę pomocy w jej rozwiązaniu. Ja swoją opinię już wyraziłem, czekamy na inne (ale merytoryczne). :)

To niech ten cwaniak ujawni swoje konto czy po pierwsze posiadal taka kwote ,a po drugie czy przelal wyzej wymieniona kwote twojemu tacie.Nikt udzielajac pozyczki nie daje pieniedzy do rak tylko robi to przelewem,takze wydaje mi sie ze jezeli na koncie twojego taty nieznajdowala sie taka kwota ,no i na tego typka nie bylo przelewu to sprawa jest do wyjasnienia.Tak mi sie wydaje.Mam nadzieje ze ten d.............ek gdzies popelnil blad i nieujdzie mu to plazem. :)

Droga pani, ciężar udowodnienia spoczywa na tym, kto wywodzi z danego twierdzenia skutki prawne. Więc to jemu trzeba by udowodnić, że umowa była fikcyjna i że nigdy nie doszło do przekazania takich pieniędzy.
Dodatkowo prowadzenie dowodu z zeznań świadków ponad osbowę dokumentu także wątpliwe będzie
Osobiście uważam, że procesowo właściwie niemożliwe do wygrania przy takiego rodzaju stanie faktycznym jaki został przedstawiony.

Czy twój ojciec podpisał coś co mogło być uznane za pokwitowane odbioru pieniędzy? Czy ten formularz zawierał oświadczenie, że twój ojciec otrzymał wskazaną w nim kwotę ?

Zacznij od inne jstrony:
Powiedziałes , że prowadzili wspólnie sklep: czy jest umowa spółki, co ona przewiduje? jakie wkłady jaki podział zysku jaka czyja odpowiedzialnoiść jaka spółka ( cywilna czy jawna czy z o.o.)
Czy sklep jest własnocią notarialna spółki , czy Twojego taty czy tego oszusta. Czy teren jest dzierzawiony od Twojego taty? kto oficjalnie dzierzawi teren od Twojego taty?
Co z towarem w sklepie , czyja jest własnoscią?
kto podpisywał umowy pozyczki i z kim ( czy spółka czy osoby prywatene między sobą) , kótre rzekomo udzilił oszus sklepowi. Jakie to kwoty, gdzie są te umowy, czy opłacono podatek od pozyczki).
Jak funkcjonuje obecnie sklep, czy zarabia na siebie?
ten oszust niekoniecznie musiał sie tak dobrz zabezpieczyć w innych sprawach jak w tej wymienionej przez Ciebie.
Drążąc jeden tylko temat, w kótrym wszyscy dookoła mówia Ci że dałeś ciała nic nie osiagniesz, trzeba faceta z drugiej strony spórbować ugryźć.

Pozdrawiam

Morski

Ale to wszystko nie dotyczy tematu, którym jest kwestionowanie udzielenia prywatnej pożyczki.
Co do tego ma umowa spółki?

Piszmy na temat - w jaki sposób udowodnić facetowi ewentualne fałszerstwo.

Jak sam napisałeś w pierwszym poscie to bardzo trudne.

Ale możliwe że oszusta można wiiąć w ogóle inną bronią. Na przykład że sam ze sobą podpisywał lipne umowy pożyczki , mimo , że nie miał do tego prawa. Możliwe ze jak tak działa, to równiez działał na szkodę spółki w innych tematach i będzie to mu mozna udowodnic. Możliwe ze popełnił inne przestępstwa. Takie oszustwo nie powstaje w umyśle uczciwego człowieka. On ma na sumieniu napewno inne grzechy.
Jak będzie miał do wyboru albo zrezygnować z fikcyjnej porzyczki albo pójść do wiezienia na 3 lata - to będzie bardziej skory do kompromisu.

Morski

prawnie tego nie wygrasz ,fikcyjny rozwod z matka i majatek na mame przepisac a pozniej myslec co dalej
(za taką "radę" - ostrzeżenie. J.M.)
a gdybys mu wystawil fakturki za dzierzawe sklepu?

Powrót