Bardzo proszę o pomoc w sprawie czynszu w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku ciachbajera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciachbajera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie może ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem napaliłem się by wyjechać do Niemiec blisko Szczecina przeprowadziliśmy się z rodziną, ale tam wcale nie jest tak jak mówiono. Mieszkaliśmy trzy miesiące umowę podpisaliśmy o wynajm z czynszem niezalegaliśmy, lecz nie było tam kratek wentylacyjnych, w mieszkaniu brzydko pachniało wilgocią, okna z rana to były ciągle zaparowane aż ciekła woda, do tego mój synek miał kaszel ciężko ustępujący i katar grzyb był widoczny w łazience zakryty steropianowymi kasetonami ale później wychodził, napisałem o natychmiastowe rozwiązanie umowy i się wyprowadziłem oni tego nie uznali bo mówili, że wysłali by ekipę ale w jeden dzień grzyba nie zlikwidują, mam porobione zdjęcia jako dowód i do tego, że mieszkanie jest odświeżone i wypis z izby przyjęć szpitala z tym adresem o przebytej chorobie dziecka z powodu nieustającego kaszlu. Teraz ta firma nasłała na mnie firmę windykacyjną w Polsce co mam robić. Mieszkanie niedość, że im odnowiłem wpłaciłem kaucje 500 euro a teraz jeszcze mam im zapłacić za dwa miesiące po 372 euro i kaucji mi nie oddali. Proszę o pomoc i poradę.

nie wiem jak wygladalo zalatwienie tej sprawy u was ale moge napisac jak powinno wygladac, porownacie sobie i wyciagniecie wnioski
pewnego dnia stwierdzasz obecnosc plesni na scianie > wysylasz pismo do firmy/osoby ktora wam wynajmuje mieszkanie (ma 30 dni na podjecie dzialan, jednoczesnie automatycznie mozesz placic mniej czynszu "miete" w zaleznosci od ilosci pomieszczen zaatakowanych grzybem 10-30%) > jesli po miesiacu od doreczenia korespondecji jest brak reakcji "vermietera" mozesz wyslac nastepne pismo wypowiadajace umowe najmu w trybie natychmiastowym.
jesli zachowales taka procedure to nawet zlosliwy vermietr bedzie mogl tylko zgrzytac zebami bo bedzie sobie zdawal sprawe, ze w sadzie przegra sprawe i bedzie musial pokryc wszystkie koszty

Mam podobny problem, sprawę już zgłosiłam do spółdzielni od której wynajmuję. Moje pytanie brzmi na jakiej podstawie mam prawo płacić mniejszy czynsz ??? To dla mnie bardzo ważne, ponieważ spółdzielnia wciąż zwleka i zaproponowała mi tylko zwrot pieniędzy za zakupione środki przeciwgrzybiczne (remont to mój biznes).

Powrót