K
konwalia21
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Bardzo proszę o pomoc w bardzo skomplikowanej sytuacji. Moja rodzona siostra od kilkunastu lat mieszka we Francji, ma tylko polskie obywatelstwo. Tam urodziła syna (obecnie ma 10 lat). Nadmieniam, że dziecko ma również w Polsce akt urodzenia i ma polskie obywatelstwo. Ojciec dziecka jest Polakiem, jednak nie ma on praw rodzicielskich i obecnie siostra nie ma z nim żadnego kontaktu. Niestety siostra ma problem z alkoholem. Niedawno dowiedziałam się, że jej dziecko od ponad dwóch lat przebywa w rodzinie zastępczej. Siostra ma ograniczoną władzę rodzicielską. Z tego co wiem, nie pracuje i mieszka sama w lokalu socjalnym. Siostra nadal ma problem z alkoholem. Moi rodzice bardzo chcieliby, aby wnuk zamieszkał z nimi w Polsce. Rodzice są emerytami i są w stanie zapewnić dziecku opiekę i wykształcenie. Niestety ani ja, ani moi rodzice, nie znamy języka francuskiego, ani prawa we Francji, nie znamy nikogo, kto taką sprawą we Francji by pokierował. Zwracam się więc z prośbą do Państwa. Może ktoś potrafiłby udzielić jakiejś porady, do kogo w tej sytuacji się zwrócić i jak pomóc siostrze, a przede wszystkim dziecku, które przecież w Polsce ma kochajacą rodzinę. Bardzo proszę o odpowiedź.