Bardzo proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku djtatar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djtatar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam wielki problem a mianowicie złożyłem wniosek o kredyt hipoteczny kredyt ten został mi przyznany ale ponieważ wyszły nieoczekiwane zmiany w moim życiu i musiałem zrezygnować z tego kredytu nic oprócz wniosku nie podpisywałem i chodzi o to że była wykonywana wycena mojego mieszkania przez rzeczoznawcę z tego banku i teraz gdy zrezygnowałem z tego kredytu oni każą mi zapłacić 700 zł za tą wycenę nadmienię jeszcze że w wniosku nic na temat wyceny nie pisze. I moje pytanie czy muszę zapłacić cenę tej wyceny???
Bardzo proszę o szybką pomoc bo jestem trochę podłamany tą sytuacją.

Przecież nie zamawiałeś wyceny. Umowy kredytowej nie było, więc o co chodzi? W razie czego to skarga do Miejskiego Rzecznika Konsumentów, to mi pachnie próbą wyłudzenia.

To ,że nie doszło do podpisania umowy kredytowej to jedno ,ale to ,że facet złożył wniosek o kredyt godząc się tym samym na poniesienie wszelkich kosztów ,opłat i prowicji z tytułu przygotowania umowy kredytowej to drugie... Ponieważ to potencjany kredytobiorca zrezygnował ze swojej "winy" , a bank poniósł koszty w związku z powyższym domaga się ich zwrotu...

Ale to czy opłata ta jest zasadna co do faktu i wysokości należy rozpatrzeć dopiero po przeanalizowaniu m.in.treści złożonego wniosku o kredyt, Regulaminu kredytu hipotecznego czy tabela opłat i prowizji danego banku -tam powinno być napisane czy i co się należy bankowi kiedy klient rezygnuje z kredytu przed jego podpisaniem ,a po tym jak bank wykonując zlecenie klienta poniósł koszty przygotowując (w szerokim rozumieniu) umowę...

Dlatego uważam,że Rhode nie ma racji.

W tabeli opłat i prowizji tego banku nic nie pisze na temat opłaty za wycenę a regulamin nie został mi przedstawiony
Jeszcze raz podkreślę że narazie podpisałem tylko wniosek nic więcej

Chciałem jeszcze nadmienić że dostałem od przedstawiciela banku sms-a z numerem konta na które mam wpłacić niby tą opłatę ale numer konta jest z zupełnie innego banku czy nie jest to czasem jakieś dziwne???

1) a byłeś wogole w banku spytac sie czy wysyłali (ktoryś z pracwników) takiego SMS'a?
2) regulamin to trzeba samemu poczytać ,a nie czekać aż podsuną...to ogólnie dostępny dokument w banku...

Jeśli żaden pracownik banku nie wysyłał tego SMS'a to należy zgłosić ten fakt (usiłowanie wyłudzenia pieniędzy) na Policję...

Bank PKO-BP zawsze przed udzieleniem kredytu hipotecznego przeprowadza wycenę nieruchomości (to znaczy rzeczoznawca banku). Prawdopodobnie inne banki też to robią.

Wniosek zawsze można złożyć. A rozpatrzenie jego leży w gestii banku. A gdyby bank rozpatrzył negatywnie, też musiałby zapłacić? Płaci się tylko za to, co się zamawia. Jeżeli konieczna była wycena która kosztuje, to musiałaby być zgoda klienta na tą zapłatę.

Powrót