Bardzo prosze o pomoc :(

• Autor wątku Autor wątku xixi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xixi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Bardzo prosze o pomoc. Jestem Polka i jestem zameldowana zarowno w Polsce jak i w Niemczech na pobyt staly. Mieszkam obecnie w Niemczech z moim partnerem (ktory ma 2 obywatelstwa, m.in niemieckie... nie jest on Polakiem). Nie mamy slubu. Urodzilam 2 lata temu dziecko... w Polsce. Dziecko ma Polski dowod osobisty i paszport. Nie posiada innego obywatelstwa. Po urodzeniu zostalo zameldowane w Polsce na pobyt staly, a po kilku miesiacach rowniez i w Niemczech na pobyt staly.
Jeszcze przed narodzinami dziecka, podczas mojej ciazy, moj partner uznal ojcostwo w Niemczech. Dziecko nosi rowniez jego nazwisko. Po urodzeniu dziecka poszedl na urlop macierzynski i pobieral rowniez przyslugujacy mu Kindergeld.
Nie chce opisywac calej sytuacji, ale od dawna nie uklada sie miedzy nami i chcialabym wrocic do Polski.
Mam pytanie: jesli chcialabym opuscic terytorim Niemiec, czy bede miala jakies problemy?
Kto w takiej sytuacji sprawuje prawna opieke nad dzieckiem?
Co w przypadku gdybym chciala wymeldowac sie z Niemiec?
Co z Kindergeld?
Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Podstawowe pytanie: czy ojciec ma władze rodzicielską i czy ją wykonuje?

W niemieckim urzedzie (Jugendamt) podpisalismy dokument, w ktorym jest napisane:
"Uznaje, ze jestem ojcem oczekiwanego dziecka. Uzanie to wazne bedzie takze w przypadku narodzin wielu dzieci. Wyrazam zgode na powyzsze uznanie ojcostwa"
Odebralam to jako OBOWIAZKI ojca.
Tylko tyle.
Natomiast pamietam, ze podsunieto mi jeszcze jeden dokument, cos w stylu PRAW ojca, w ktorym bylo zawarte miedzy innymi, ze bedzie wspoldecydowal o wyborze szkoly, wyjezdzie za granice, wyborze religii i wielu innych sprawach ... i tego nie podpisalam. Zapomnialam jak ten dokument sie nazywa... bardzo dlugi wyraz...

Proszę dowiedzieć się, jak się to nazywa (ja nie chce zgadywać). Czy na pewno pani tego nie podpisała?

Mam problem, gdyz nie jestem w stanie dowiedziec sie jak to sie nazywa :(
Pamietam, ze Pani w urzedzie byla askoczona, ze nie chce tego podpisac, pozniej moj partner powiedzial, ze glupio sie czul - bo tak to wygladalo, ze nie mam do niego zaufania.
W urzedzie powiedzianno mi, ze jak zmienie zdanie, to moge przyjsc w kazdej chwili i podpisac ten dokument.

Prawdopodobnie było to Sorgeerklärung, które dawałoby (też) ojcu prawa rodzicielskie. Bez tego ojcu nie przysługują prawa rodzicielskie, co oznaczałoby, iż wyjazd z dzieckiem za granicę bez jego zgody ich nie narusza.

Niemniej ze względu na znaczenie sprawy sugerowałabym poradzenie się prawnika na miejscu (ja się tylko ubocznie zajmuję prawem niemieckim i to nie rodzinnym).

Dziekuje bardzo za chec pomocy. To byla jednak inna nazwa :(
Moze ktos z forum byl w podobnej sytuacji (uznanie ojcostwa przez partnera) i pamieta jak nazywa sie dokument, w ktorym zawarte byly punkty, w jakich sprawach ojciec moze wspoldecydowac.
Tak to wlasnie jest jak czlowiek nie zna sie na przepisach obowiazujacych w innym kraju, ktory na dodatek zamieszkuje :(

Czy ten dokument nie nazywał się "Entscheidung zum Umgangsrecht des Vaters nach Scheidung"?

Tyle tylko, że ten dokument dotyczy praw ojców po rozwodzie.
W każdym razie podstawę stanowi Umgangsrecht des (unehelichen) Vaters.

Ostatnia edycja:
xixi napisał:
Mam problem, gdyz nie jestem w stanie dowiedziec sie jak to sie nazywa :(

wystarczy jutro zadzwonic do jugendamtu i zapytac ;)

Generalnie to paralizuje mnie strach i przed tym, ze ojciec dziecka moglby mi je odebrac (prawnie czy tez nie), a takze przed wszystkimi urzedami typu Jugendamt :(

Na poczatku napisala pani ze dziecko ma polski paszport-jesli do wniosku o paszport byla potrzebna zgoda ojca to posiada on takie same prawa do dziecka jak i pani

Ja z podwojnym obywatelstwem mieszkam w Niemczech ,ojciec dziecka w Polsce , uznanie dziecka podpisywal w Jugendamt

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Belunia: jeżeli podpisała pani Sorgerechterklarung (to co innego niż Vaterschaftsanerkennung!!!), to ojcu też przysługują prawa rodzicielskie i wtedy potrzebna jest jego zgoda na wyjazd. Proszę dopytać w Jugendamcie, co państwo podpisali i kto ma władzę rodzicielską.

Zgadza sie, dziecko ma polski paszport i dowod. Urodzone bylo w Polsce. Ma meldunek (tak jak i ja) w Polsce i Niemczech.
Wydaje mi sie, ze dokument, ktory podpisywalismy to Vaterschaftsanerkennung. Ja podawalam, ze jestem w ciazy, oraz kiedy przypuszczalnie urodzi sie dziecko oraz kto jest jego ojcem a ojciec dziecka wyrazil zgode na uznanie ojcostwa.
W taki razie dokument, ktorego nie podpisalam to musi byc: Sorgerechterklarung (wydawalo mi sie, ze to byla inna nazwa, ale moge sie mylic)
Hmm, natomiast jesli chodzi o paszport, ktory wyrabiany byl w Polsce to potrzebna byla zgoda obu rodzicow... wiec juz sama nie rozumiem o co chodzi... :(
Czy w tej sytuacji ojciec dziecka ma do niego prawa? Czy moze moze je odebrac?

Cytat odpowiedzi osoby zajmującej się podobnymi sprawami

1)Czy kobieta posiadająca polskie obywatelstwo i dziecko mające polskie obywatelstwo ojciec Niemiec-Polak może zabronić wyjazdu do Polski

Tak, moze zabronic - i panstwo niemieckie zrobi wszystko, zeby nie tylko jej zabronic, ale juz z góry moze ukarac ta kobiete.

2) I czy polka nie może po powrocie do Polski założyć sprawę sądową w Polsce o alimenty i sprawę rozwodopwą
tak, ale sad polski odrzuci wniosek,
wszystko zalezy od czasu pobytu (dziecka i jej) w Niemczech i od tego gdzie i jak dlugo byla zameldowana ,
Im krócej mieszkala w Niemczech tym lepiej dla Polki -. mozna ewentualnie "przekonac" sad, ze byla w Niemczech tylko z wizyta. A najlepiej woóle nie wspominac o pobycie w Niemczech.
Panstwo polskie zrobi wszystko zeby pozbyc sie spawy , to znaczy zeby oddac to Niemcom.
Sedzia w Polsce zadzwoni to Ministerstwa Sprawiedliwosci, a tam (pan Kuziak lub pani Biernacka) da instrukcje, zeby oddal sprawe do sadu niemieckiego

Najlepiej jest, kiedy rodzice NIE wlacza sadów i postaraja sie o zgode.
Tak jest najlepiej i dla dziecka i dla nich obydwojga

Ostatnia edycja:
1. nie jestesmy malzenstwem
2. ja jestem Polka a moj partner ma 2 obywatelstwa, m.in niemieckie + inne ( w tym momencie nie to jest wazne jakie, istotne jest, ze NIE JEST POLAKIEM)
3. dziecko ma obywatelstwo polskie (dowod, paszport)
4. w Niemczech lacznie mieszkalo kilka miesiecy (wiekszosc w Polsce)
5. zameldowane jest w Polsce i Niemczech
6. partner podpisal Vaterschaftsanerkennung
7. ja nie podpisywalam Sorgerechterklarung

Pytanie: czy moge wymeldowac siebie i dziecko z Niemiec bez problemow.
Czy moj partner ma prawo do dziecka i w jakim zakresie.
Czy moze mi je odebrac, jesli tak to na jakiej podstawie?

Podpisywalam tylko Vaterschaftsanerkennung, paszport dla dziecka otrzymalam bez ojca zgody

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja chcialam sprostowac Moj wczesniejszy watek.Podpisywalam tylko Vaterschaftsanerkennung.I paszport dla dziecka wyrabialam bez ojca zgody,i nigdzie jego nazwisko nie figuruje nawed na akcie urodzenia dziecka jedynie na tym Vaterschaftsanerkennung
Czyli jesteś samotnie wychowującą matką w metryce dziecka jest ojciec.NN

A jak to sie ma do mojej sytuacji?

Powrót