Bardzo prosze o pomoc :(

• Autor wątku Autor wątku xixi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Raczej nijak niestety, ale jesli ma pani watpliwosci i niezbyt duza znajomosc jez. niemieckiego, to proponuje wybrac sie do DRK, tam jest dzial zajmujacy sie pomoca samotnym matkom wychowujacym dzieci i oni w ramach swoich mozliwosci umozliwia kontakt z prawnikiem zajmujacym sie sprawami rodzinnymi.

jesli podpisal sorgerecht to mysle ze ma prawa do niego ,takze moze walczyc o swoje....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a odnosnie wczesniejszego wpisu, to ja jestem z obywatelstwem niemieckim a ojciec Polak mieszka w Polsce , na akcie nie jest naniesione nazwisko, dlatego ze on w Polsce mieszka a ja sama tu, wiec ja decyduje o sprawach dotyczacych dziecka......nie zadaja nawet jego podpisu w szkole czy przedszkolu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Belunia:

1. według prawa niemieckiego uznanie nie przesądza o prawach rodzicielskich ojca,
2. to, jak go traktują polskie organy nie ma znaczenia, gdyż bardzo możliwe, że stosują inne prawo (jest to możliwe, ale nie będę wgłębiać dlaczego).

Skoro tylko uznał, a nie podpisaliście Sorgerechtserklarung, to zdaje się, że nie ma on praw rodzicielskich.

Niemniej sprawa jest ZBYT WAŻNA aby opierać się na radach z forum, w związku z czym sugeruję wizytę u Rechtsanwalt. Jeżeli pani nie stać, to proszę wnioskować o Beratungshilfe.

Serdecznie dziekuje za pomoc. Jak tylko dowiem sie czegos konkretnego, to napisze na forum (moze w przyszlosci przydadza sie komus takie informacje... oby nie... ale zycie pisze rozne scenariusze... niestety...)
Pozdrawiam

Powrót