D
dusiaolo2
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry, nigdzie nie znalazłam podobnego wątku, a sprawa spędza mi sen z powiek. otóż tak... mój mąż w marcu 2015 roku założył gewerbe w Niemczech. załatwił dokumenty, ubezpieczenie KKH, pobierali mu składki z konta. W tym roku dostał ich zwrot, nie wiedział dlaczego. Próbował skontaktować się z panią, z która załatwiał ubezpieczenie ale ona nie odbierała tel i korespondencji. Nagle miał wypadek, był w szpitalu pokazał kartę i wydawało się, że wszystko ok. OK 1 tydz później przyszło pismo ze szpitala, że jest coś nie tak z ubezpieczeniem i zeby załatwić sprawę z ubezpieczalnią. Po licznych tel do KKH, wreszcie oddzwoniła pani i powiedziała, że ZUS nie potwierdził ciągłości ubezpieczenia w PL i mąż nie jest wogóle ubezpieczony. Jak to możliwe, żeby człowiek, któremu co miesiąc schodziły składki z konta, bedący święcie przekonany, że wszystko ok, został bez ubezpieczenia? Pani powiedziała, że jeżeli załatwi druk E104, zrobi, że to ubezpieczenie było. Nie wiem, czemu ZUS nie potwierdził ciągłości skoro mąż był dopięty do mojego ubezpieczenia? Co teraz z tym zrobić?
Jakie kary grożą za niebycie ubezpieczonym? Mąż nie był świadomy tego, że jego ubezpieczenie nie działa, bo co miesiąc KKH pobierało mu składki, może to udowodnić wyciągami z banku. Co teraz będzie z kosztami pobytu w szpitalu? Błagam o odpowiedz jak to załatwić, zeby wszystko było w porządku.
Jakie kary grożą za niebycie ubezpieczonym? Mąż nie był świadomy tego, że jego ubezpieczenie nie działa, bo co miesiąc KKH pobierało mu składki, może to udowodnić wyciągami z banku. Co teraz będzie z kosztami pobytu w szpitalu? Błagam o odpowiedz jak to załatwić, zeby wszystko było w porządku.
Ostatnią edycję dokonał moderator: