bardzo wazne..rozwod

• Autor wątku Autor wątku manenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam..
jestem tu nowa i niewiem jak uzyskac jakas porade..a wiec jutro mam sprawe rozwodowa w polsce..tzn z mezem mieszkalismz w polsce rok a potem ja dostalam obywatesltwo niemieckie,oczywicie slub byl wziety w pl.po narodzeniu naszego syna.po roku wyjechalam do niemiec do mojej mamy a maz byl w angli potem po 3 miesiacach do nas doloczyl.zameldowalam go mielismz mieszkanie na mnie...rok temu zostawil mnie i syna i wyjechal do pl.terazzalozyl mi sprawe o rozdwo w pl.i chce miec dziecko.tu w pl niemielsmz wspolnego zamieszkana tzlko w niemczech...zlozylam prosbe o przeniesienie spr do niemieckiego sadu ,on ma zawieszone prawa do syna przezsad niemiecki...czy sad polski moze przystac na moja prosbe??dziecko i ja mieszkamy dalej w niemczech..prosze o porade bo denerwuje sie i niewiem co mnie moze czekac na jutrzejszej rozprawei ..
z gory dziekuje

ale o co chodzi ?.. bo post jest napisany tak chaotycznie ze nie sposob sie zorientowac w czym problem

Ostatnia edycja:
moj maz chce rozwodu w polsce,zalozyl go w maju a ja w niemczech w lipcu .pisalam prosbe do polskiego sadu ze wedlug prawa europejskiego sprawa powinna sie odbyc niemczech tam gdzie obecnie przebywam z synem...czy sad polski przeniesie sprawe do niemiec czy sprawa musi byc w polsce toczona,i czy on moze mi odebrac dziecko jak niepracuje i niema warunkow do tego!!
aha i chce on rozwodu z mojej winy

co zrobi sad... prosze zapytac sadu ;)
a jesli chodzi o odebranie dziecka... w pierwszym poscie doczytalem sie "on ma zawieszone prawa do syna" wiec prosze o tym powiadomic sad polski (decyzja o ograniczeniu praw, przetlumaczona na polski przez tlumacza przysieglego)

tak te tlumaczenie juz wyslalam do sadu polskiego...ale czy jest mozliwosc przekazania sprawy do sadu niemieckiego...czy jest takie prawo???

Powrót