barwy klubowe

• Autor wątku Autor wątku No3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

No3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!.
Chcialem dostac odp. na irytujace mnie pytanie.
Czy mozna uzyc szalikow z barwami klubowymi oraz z herbem w grze bez zgody klubu??.

Jezeli to zly dzial to przepraszam jestem zielonyw tych sprawach.

Jeśli chodzi o barwy to nie widze problemu. Jednak na herb potrzebna by była zgoda klubu.

barwy :) to tak jakbyś nie mógł mieć czerwono na stronie boo... to barwy jakiegoś tam klubu... Bez sensu by to było ;D

Heh na barwy też trzeba uważać, niemiecki T-Mobile chce zastrzec dla siebie kolor magenta, więc nigdy nie wiadomo... ;)

Facet i tak podobno jest daltonistą i na kolorach się nie zna - więc słaby jestem w tej materii.
Co do tego koloru, to wikipedia podaje, że już jest zarejestrowany przez tą firmę... No cóż... :what: :wow:

Napewno to nie ostatnia rzecz która mnie zaskoczy i zdzwi. Jeśli zapach może być przedmiotem prawa autorskiego we Francji to dlaczego nie opatentować koloru :P

Wlasnie nie wiedzialem jak jest z tymi barwami klubowymi ^^
Jakbym przykladowo chcial stworzyc wlasna gre w ktorej umiescil bym szaliki wszystkich polskich zespolow `OE` z herbami druzyn bez ich wiedzy to moga mnie pozwac?
Jezeli tak to co mi w takim przypadku grozi?

Nie czyta Pan uważnie. Jesli coś podlega ochronie prawnej - a herb w mojej ocenie podlega, gdyż stanowi utwór w rozumieniu prawa autorskiego - to na wykorzystanie go np w takiej grze potrzebna jest zgoda podmiotów uprawnionych. W przypadku naruszenia praw majątkowych naruszyciel moze odpowiadać zgodnie z art. 79 prawa autorskiego.

Dobrze. Juz wszystko jest jasne.
Dziekuje i pozdrawiam! ; ]

Powrót