bash.org.pl - obraza religijna?

• Autor wątku Autor wątku mentor2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mentor2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,
Przeglądałem dzisiaj stronę bash.org.pl: śmieszne cytaty i natrafiłem na taki wpis:

Kod:
<spejs> bo tym Jezusem w Świebodzinie polscy katolicy wystawili sobie najpiękniejszy pomnik oddający istotę ich wiary - z wierzchu beton, w środku pusto

Wiecie, słyszałem kiedyś, że do takiej obrazy nie można się przyczepić, bo znalazła się w Internecie, w sytuacji, podczas której nie byłem obecny itd. Zatem, czy ja mogę coś zrobić z tym czy prawo mówi mi, żebym siedział cicho? Może się nie ma czym przejmować, ale mnie już zaczynają wnerwiać podobne typy, które obrażanie chrześcijaństwa traktują jako rodzaj zabawy, tacy "podwórkowi sataniści". Nie chcę wszcząć postępowania karnego, ale przynajmniej wymusić usunięcie tego wpisu ze strony.

Pozdrawiam

P.S. Chyba mi nie warto zakładać oddzielnego tematu, bo chciałem tylko zapytać, czy palenie papierosa przez kierowcę w autobusie jest dozwolone?

Cóż możesz napisać do admina o usunięcie tego bo czujesz się urażony :)
Mnie to osobiście nie obraża - jest w tym ziarnko prawdy (i nie zarzucaj mi, że jestem jakimś "podwórkowym satanistą" - po prostu to nie jest w moim odczuciu jeszcze obraza)

A co do palenia - nie kierowca nie może palić.

Mam podobne odczucia jak gryffinian ... może nawet identyczne - ktoś wyraził swoją opinię odnośnie pomnika, ma do tego prawo. Też mam opinię na temat tego pomnika, ale życie mnie nauczyło żeby słuchać dwa razy tyle ile się mówi ... a ja już się nagadałem ;)

Pozdrawiam :cool:

Wiecie, mi nie chodzi o sam pomnik, bo pomnik to tylko materiały, z jakich został zbudowany :) Chodzi mi raczej o drugą część wpisu - o tą, która mówi, że wiara chrześcijańska to "z wierzchu beton, w środku pusto".

No widzisz ... błędnie to zinterpretowałeś, ponieważ autor nie ma na myśli religii (jak Ty to określasz wiara chrześcijańska). Autor określił postawę polskich katolików - ich sposób podejścia do religii ... ocenia ich zachowanie a nie religię jako taką :) ... "wystawili sobie najpiękniejszy pomnik"

To moja interpretacja ...

Ostatnia edycja:
Aż się narzuca motyw złotego cielca...

Racja ... w sumie nic - Jezusa w Starym Testamencie nie było ;)

drzemikowi chodziło o bałwochwalstwo, które jest, było nie było, polską specjalnością. Żaden inny kraj chrześcijański czy katolicki nie potrafi sobie chyba tak skutecznie znajdować "cudzych bogów".

A, co do tekstu z basha - dla mnie to po pierwsze nie obraza, a krytyka, a po drugie, nie religii czy uczuć, a raczej jej wyznawców.

Bash to prywatna strona i nie musisz na nią wchodzić więc obraza cie nie dotyczy.

Powrót