Baterie i reklamacja.

• Autor wątku Autor wątku Rkkm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rkkm

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam
kupilem 3 miesiace temu 3 baterie li ion 3,7 volt ( marka xtar ) do modelu zdalnie sterowanego. Kupiłem do nich dedykowana ladowarke tego samego producenta z najnowszymi zabezpieczeniami i trybami ladowania dla bezpieczenstwa bateri. Baterie rowniez kupilem zabezpieczone elektronicznie przed przeladowaniem i rozladowaniem nadmiernym. Nie byl to koszt mały bo niemal 200 zł za 3 baterie ( 60 zł ) i 90 zł za ladowarke plus oczywiscie dostawa. O baterie jako iz sa drogie dbałem, ladowarka z wyswietlaczem lcd informowala mnie o naladowaniu bateri wiec wiedzialem kiedy wyciagnac z ladowania. Dzis w drodze do parku z przyjaciolmi aby wspolnie pojezdzic naszymi modelami, i tu nagle łup... jedna z bateri wybuchła... bez powodu tak po prostu wybuchla. Wybuch zranił moj model, opony i opony zamienne, uszkodzil obudowe silnika, oberwal rowniez telefon ale mam ubezpieczenie na szczescie i plecak nie jest zdatny do uzytku.
pierwsze pytanie to to czy moge sie ubiegac o reklamacje, a jesli tak to czy moge ubiegac sie o odszkodowanie i jesli tak to czy do sprzedawcy czy producenta?

Pytając miałem na myśli sprzedawcę, nie platformę. Jakiej są pojemności?

Ogolnie to policzylem straty, plecak kosztował 120 zł, ma dziure o srednicy wystarczajacej ze wypasc moze 1,5 l butelka wody... dwie opony warte 30-40 zł, ale jeszcze cos, mialem ze soba jbla za ktorego dałem 250 zł, na obudowie sa wyraznie slady wybuchu, a sam glosnik jest poturbowany na tyle ze, raz nie da sie go wlaczyc jesli nie jest podpiety pod prad, dwa bateria trzymie kilkanascie minut, trzy nie da sie podgłosnic glosnika podczas podlaczenia pod prad... Model tez troche oberwał, jest to model lego i komponenty sa dosc drogie, oberwał jeden z dwoch silnikow, piszczy, jest brudny z wybuchu i na dodatek otwory na tzw. piny - kolki do zamocowania silnika w modelu, są zdeformowane na tyle ze nie sa zdatne do uzycie, nie wszystkie - tylko tylne...

Link:
http://allegro.pl/akumulator-xtar-1...lMmQxMDFlN2RhZDI4N2FhZmRkY2RjNmM0MjU4MWRlNDI=

mod: połączyłem posty. Korzystaj z edycji (20 min.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No podwyszył cene, jak płaciłem to kosztowały 20 zł sztuka, zresztą było napisane ze sprzedajacy zmienil oferte czy cos takiego ww niebieskiej ramce nad aukcja

edit: sory jednak nie zmienil ceny, dałem 65.37 zł za 3 sztuki z wysyłka 73.97 zł

Ostatnia edycja:
Powiem tak. Akku 18650 o najwyższej pojemności tej firmy (Panasonic + PCM) kosztują w granicach 50 PLN. Albo masz wyjątkowego pecha, albo kupiłeś podróbki bez zabezpieczenia. Stawiam na to drugie. Sprawdź dokładnie pozostałe akumulatory.

A jak to rozroznic? ogolem to troche capi jak je laduje, nie wiem czy one czy ladowarka, boje sie i teraz trzymam te dzialajace 6 stop pod ziemią ( W piwnicy dla bezpieczenstwa )
bo tak rąbło ze az strach, w uszach piszczalo jakies 2 minuty, tak sie przestraszylem ze na ziemie padłem z roweru, i pomyslec ze to taka mala bateria a wybuchla jak petarda

Rkkm napisał:
A jak to rozroznic?
Nie po wyglądzie, ale to wykracza poza tematykę tego forum. Idź do specjalisty (podobne akumulatory sa w bateriach laptopów) lub na forum elektroniczne.
Rkkm napisał:
ogolem to troche capi jak je laduje
to bardzo niepokojące - nie radzę ich uzywać!
Jak już będziesz miał pełne informacje złóż reklamację sprzedawcy.

cedwah napisał:
Nie po wyglądzie, ale to wykracza poza tematykę tego forum. Idź do specjalisty (podobne akumulatory sa w bateriach laptopów) lub na forum elektroniczne.

to bardzo niepokojące - nie radzę ich uzywać!
Jak już będziesz miał pełne informacje złóż reklamację sprzedawcy.
ok. Jak bede mial pewnosc ze to podroby to sproboje uzyskac odszkodowanie ( chyba moge sie o nie wtedy ubiegac? ).

Możesz wtedy żądać zwrotu wszystkich kosztów transakcji i naprawienia szkody. Poza tym sprzedaż podróbek jest przestępstwem.

Z czego czytalem podroby sa lzejsze, moje baterie waza 20 lub 21 gram naladowane, nawet alkaiczne sa ciezsze,jutro ide do elektrycznego z tymi bateriami

cedwah napisał:
Nie zawsze. Nie patrz na wagę tylko na zabezpieczenia (powinny być 3)
da sie sprawdzic te zabezpieczenoa w warunkach domowych czy musze oddac do kogos kto ske na tym zna?

No tak, z przyzwyczajenia, bo takich używam, ale w 14500 jest analogicznie. Z zabezpieczeniem są dłuższe.

Ostatnia edycja:
ogołem rozmawialem z pania rzecznik u mnie w starostwie, i powiedziala ze mam spisac szkody, udokumentowac je i skontakowac sie z sprzedawca w celu otrzymania odszkodowania i reklamowac te ogniwo a pozostale dwa odstapic od umowy kupna sprzedazy z powodu utraty zaufania ddo wadliwego produktu, zdjecia mam, teraz sprawdzam ceny, i maila wyslalem juz do sprzedawcy ze bede sie domagal odszkodowania z tytulu rekojmi i wadliwego produktu.

O tym pisałem Ci w #12, ale zanim to zrobisz ustal jakie akumulatory kupiłeś, czy są zgodne z umową (czy są oryginalne i czy mają zabezpieczenia)

Powrót