Baza danych prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku Ananta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ananta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam powiem szczerze że nie znam się nic a nic na prawie więc bądźcie wyrozumiali;) zleciłem wykonanie bazy danych (praca on line zleceniobiorcy mieszkają na drugim końcu polski) zastanawiam jak się zabezpieczyc żeby tej bazy nie odsprzedali komuś innemu kupiłem też aplikacje bazodanową i nie wiem jak zabezbieczyc się przed tym żeby klucz licencyjny nie był przez nich odsprzedany komuś i żeby nie mogli go używac po tym jak zakończymy współprace jestem osobą fizyczna nie mam firmy a zleceniobiorcy to studenci (jestem zielony w tematyce dopiero zaczynam hmmm - próbuje coś zdziałac ;) na `własną rękę` potrafiłby mi ktoś pomóc ??

Pozdrawiam
Jarek S.

Witam,

baza danych podlega ochronie prawnoautorskiej z tytułu:

- ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z roku 1994

- ustawy o ochronie baz danych z 2001 roku.

Trzeba więc po pierwsze, drugie i trzecie przeczytać te ustawy, a zwłaszcza tą drugą...

Jeśli więc stworzono na pańskie zamówienie indywidualną aplikację dla tej bazy danych - powinien Pan dokonać pisemnego przeniesienia majątkowych praw autorskich do tego oprogramowania. Wtedy jedynie Pan byłby dysponentem tej aplikacji.

Jeśli chodzi o kontent bazy to ma go Pan chroniony z ustawy.

I jeszcze to może się przydać http://forumprawne.org/nowe-technologie/56796-odpowiedz-z-giodo-na-serie-pytan-o-serwery-bazy-danych.html

Powrót