Becikowe dla nieletnej.

• Autor wątku Autor wątku MniejszaMi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MniejszaMi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam ukończone siedemnaście lat, jestem po ślubie. Maż ukończył 22, pracuje. Na umowie wynagrodzenie wynosi 1000 zł. W styczniu urodziłam dziecko. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę osobiście złożyć wniosek o becikowe, jakich dokumentów potrzebuję i gdzie muszę je złożyć. Dodam, że posiadam paszport z nazwiskiem panieńskim i akt ślubu. Czy oprócz becikowego przysługują mi jakieś inne pieniądze? Ile i skąd? Proszę o wyjaśnienie jak się o nie ubiegać oraz gdzie należy składać wnioski. W miejscu naszego zamieszkania tylko ja posiadam stały meldunek, mąż tymczasowy. Dziękuję za odpowiedź.

[cytat:2351xs66]Obecnie w Polsce są dwie tzw. ustawy becikowe. Jedna obowiązuje od stycznia. Zgodnie z nią rodzice, których łączny dochód nie przekracza 504 zł na głowę, dostają 1 tys. zł. Druga ustawa wejdzie w życie 9 lutego, a jej zadaniem jest ułatwienie finansowe wszystkim mamom macierzyństwa. Ustawa gwarantuje 1 tys. zł wszystkim rodzicom, najuboższe rodziny dostaną więc w sumie 2 tys. zł.

Warunkiem jest złożenie wniosku o pomoc finansową (można go otrzymać w placówkach, które przyjmują wnioski). Trzeba to zrobić w ciągu trzech miesięcy od urodzenia dziecka, czyli pieniądze dostaną rodzice, których pociechy urodziły się 9 listopada ubiegłego roku i młodsze.

Do wniosku o becikowe trzeba dołączyć PESEL dziecka. Pieniądze będzie można odebrać osobiście, otrzymać przelewem na konto albo przekazem pocztowym. Trzeba mieć przy sobie dokumenty potwierdzające tożsamość: dowód osobisty rodzica, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. Niektóre ośrodki wypłacające pieniądze wymagają oświadczenia, że współmałżonek lub drugi z rodziców nie będzie występował o becikowe.

Niezamożni rodzice powinni jednak obliczyć, czy becikowe im się opłaca. Powodem jest ryzyko utraty dodatku mieszkaniowego, bo becikowe wlicza się do dochodu rodziny, od którego zależy przyznanie dodatku.[/cytat:2351xs66]

Kobieta, ktora jest nieletnia a wyjdzie za maz, nabywa pelnie swoich praw :)

:D Emilka smiala sie dzis na glos pierwszy raz!!!

Powrót